Delas lika!

Barnbidraget ska gå till båda föräldrarna

Pappor är lika mycket föräldrar som mammor. Det kan nog de flesta skriva under på. Men visst är det märkligt att staten bestämmer att hela barnbidraget ska gå till mamman, om inte föräldrarna kommit överens om något annat.
 
Att föräldrarna blir ense är inte självklart. Därmed får mamman hela barnbidraget trots att pappan har lika mycket ansvar. Vi kristdemokrater vill att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrar som har gemensam vårdnad.
 
Det ska beröra föräldrar som bor tillsammans men också separerade föräldrar vars barn bor ungefär lika mycket hos respektive förälder. Det bör gälla så länge föräldrarna själva inte anmäler att de önskar en annan uppdelning.
 
Det handlar inte om tvångsdelning. Vi kräver inte att föräldrar ska dela vare sig tid eller pengar efter millimeterrättvisa. Däremot ska förutsättningarna vara lika. Vi lyfter gång på gång att ansvaret för barn bärs av båda föräldrarna. Båda föräldrarna är lika viktiga och det är föräldrarna som vet vad som är bäst för dem och deras barn.
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Krister Andersson

    Om den övriga politiken visade vilja att öka jämställdheten så skulle detta vara en signal som möjligen skulle ha effekt på marginalen. Nu ”tar” män generellt mindre ansvar för barn och hem även om de ”har” samma ansvar (jag förstår ditt ordval där). Ett införande av detta utan andra skarpare åtgärder kommer att skapa ytterligare svårigheter för de mest utsatta kvinnorna, men mycket små andra effekter.

  2. Jerry Sellin

    Hej Hans-Inge,

    Jag läser din blogg lite då och då, tyvärr kommenterar jag inte dig så mycket.

    Men nu vill jag gärna ge min bild av hur jag tycker barnbidraget ska fördelas/betalas ut.
    Givetvis förstår jag hur du menar när du skriver att båda föräldrarna ska få ta del av barnbidraget.

    Själv tycker jag det vore självklart att barnbidraget enbart ska utbetalas till barnet ifråga, för du får gärna rätta mig om du tycker jag har fel, men jag anser att dessa pengar är öronmärkta till att användas till just barnet och dess uppväxt.

    För övrigt tycker jag det är intressant att läsa det du bloggar om, även om vi kanske inte alltid delar åsikt.

    Jag hoppas du och de dina får en fortsatt bra sommar.
    Mvh Jerry Sellin Åselesosse.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Andersson (2012-07-18 11:36)
    Självklart ska fler åtgärder till innan allt blir bra. Men visst är det knepigt att halva befolkningen (män) ska ta mindre ansvar för barnen. Det är inte bra och säkert en åsikt som vi delar. Men det blir succesivt bättre, men det tar tid och beöver stimuleras. Men det ska inte vara reformer som inskränker familjens eget bestämmande. Då är jag inte med.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jerry Sellin (2012-07-18 12:12)
    Kul att du följer min blogg.Och visst vore det väl konstigt om vi samtyckte om allt 🙂 Jo visst är det inte så dumt om man kan betala ut det till barnet direkt. Men vårdnadshavaren får det ju i egenskap av just vårdnadshavare så det är inte till för något annat än barnen. Trevlig sommar på dej också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.