För barns bästa!

50 000 barn är varje år med om en separation. Det är ofta barnen som får sitta emellan när föräldrar separerar. Barnen som vill ha sin lojalitet med båda föräldrarna och helst av allt önskar sig att mamma o pappa ska flytta ihop igen.

Har pratat med rätt många barn i olika åldrar som varit med om att föräldrarna separerar. Och många av dem känner en rotlöshet och inte sällan mår man dåligt som går ut över skolan och vardagen. Men man är duktig på att inte visa sina föräldrar detta, utan lägger liksom skulden på sig själv istället.
 
Regeringen har i fredags beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att se över hur s.k. separationsteam kan stödja och hjälpa föräldrar och barn vid en separation. Tanken är att tex en jurist, en skuldrådgivare och en familjeterapeut ska jobba tillsammans som ett lag. Förhoppningen är att ett samlat agerande leder till att färre barn hamnar i kläm när föräldrarna går skilda vägar.
 
Socialstyrelsen ska kolla på vad som krävs för att kunna genomföra försök i utvalda kommuner, vad det kan kosta, vem som ska finansiera, hur det ska organiseras och vilka kommuner som är intresserade av att vara med i projektet. Och här hoppas jag vi i Vännäs kan vara i framkant.
 
Barnministern Maria Larsson säger:
– Vi vet att en separation ibland kan medföra konflikter och det drabbar barnet. Förslaget är tänkt att förebygga och dämpa konflikter i samband med en separation.
 
– Varje år är 50 000 barn med om en separation. I dessa separationer glöms ofta de ekonomiska delarna bort. Målet är att fler föräldrar ska betala underhållsbidrag, säger Maria Larsson.
 
Mycket fokuseras på hur man ska dela vårdnaden, men vi vet att de ekonomiska problemen också är viktiga och att barnet gynnas om båda parter tar sitt ekonomiska ansvar. Uppdraget ska redovisas tillbaka till regeringen den 18 januari 2013.
Detta är ett av de förslag som Särlevandeutredningen lämnade förra sommaren, juni 2011, i sitt betänkande "Fortsatt föräldrar – om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull".  
 
Och detta är riktigt bra att regeringen har nappat på. För som jag ser det är detta en insats för att hjälpa dem som drabbas i det tysta: Barnen
Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Bombastah

    Men snälla, blanda inte ihop äpplen och päron nu. Den person som får vårdnaden (oftast kvinnan) får utan problem underhålsstöd av Försäkringskassan och behöver således inte lida i det fall den andra föräldern inte betalar. Vad anbelangar det ekonomiska så har det inget med barnet att göra för på vilket sätt skulle barnet vara hjälpt eller stjälpt om umgängesföräldern betalar underhållet eller inte? Barnen har inget ut av den ekonomiska uppgörelsen utan vad som är viktigare vid en separation är att föräldrarna är ense om att kontinuiteten gällande umgänge och vårdnad kvarstår, men vis av erfarenhet så sluter det inte sällan i bråk om pengar och umgänge vilket i många fall slutar med att mamman står ensam med barnet som inte sällan tappar all kontakt med pappan. Det finns mången egennyttighet bland såväl kvinnor som män när det gäller sådana här saker men att påstå att någon ekonomisk uppgörelse skulle gagna barnet är bara struntprat. Bättre att göra om bidragssystemet så att den underhållsskyldige betalar procentuellt utifrån sin månadsinkomst istället för att utgå från taxerad inkomst två år innan. På det sättet skulle vi slippa de flesta kronofogdefall. Ingen inkomst = inget underhåll, bra lön = fullt bidrag. Enkelt va?

  2. Bo

    En vårdnadstvist i Sverige av normal typ…
    …innebär att paret kallas till samtal på sin socialförvaltning. Där ställs far till ansvar och modern placeras bakom socialtanten innan man tar reda på fakta. Så ser den feministiska familjpolitikens grunduppställning ut. För egen del fick jag höra att det kom så många pappor dit och ställde krav vilket var negativt. Och ville man anlita advokat så skulle man bara bli skinnad. Jag fick en chock över att de redan på förhand såg pappor som ett problem.

  3. Annelie Eriksson

    En jätteviktig fråga, verkligen!
    Barnen har varit bortglömda alldeles för länge i detta sammanhang. Man får inte heller glömma att separationen alltid är på föräldrarnas initiativ och helt utanför barnets möjligheter att påverka.

    Det är beklagligt hur samhället och rättsväsendet resonerat när de t.ex. bestämt att föräldrarna/vårdnadshavarna ska ha rätt till juridiska ombud via hemförsäkring i vårdnad-, boende- och umgängesrågor medan barnen får stå helt själva. Vems liv påverkas mest i just dessa frågor?

    Visst är de ekonomiska frågorna viktiga att lösa. Jag hoppas dock att de känslo- och beteendemässiga frågorna får stå i första rummet då dessa direkt och omedelbart påverkar barnen medan ekonomin är en vuxenfråga som borde kunna lösas utan att barnen ens behöver ta del av den.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Annelie Eriksson (2012-08-14 11:11)
    Jo detta är en mycket viktigt fråga. Och vi måste våga tala öppet med varandra varför barn mår så dåligt som många gör. Jag menar att vi har en orsak här. Och jag är glad att regeringen har fattat detta och gör nåt åt det. Håller med ett den ekonomiska biten borde lösas av vuxna utan barnens inblandning. Men jag hör allt som ofta att barn blir indragen på ett eller annat sätt. – Vi kan inte köpa en ny cykel nu för pappa tycker det är onödigt eller –Jackan som mamma köpte förra året får du ha ett år till för hon vägrar köpa en ny nu…….
    Nu får vi se vad Socialstyrelsen gör av den kartläggning man fått regeringens uppdrag att göra. Jag följer detta med spänning och högsta prioritet!

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo (2012-08-14 11:07)
    Tyvärr så har du rätt att det faktiskt kan ske som du skriver. Men min erfarenhet är att man blir duktigare och duktigare att göra bra utredningar så det du skriver inte händer. Åtminstone har jag oerhört svårt att tro att detta kan ske här i Vännäs. För här jobbar vi med ett utredningsförfarande som tydligt har barnperspektivet som bygger på att man helt utgår från barnens nivå och vad som är bäst för barnet. Och vi vet att det som är bäst för barnet inte är synonymt med att vara bäst för föräldrarna. Så här ser vi inte pappor som problem, om det inte är så. För min erfarenhet säger också att många män tar på tok för lite ansvar för barnen vilket är skrämmande. Det är så man skäms att vara man i vissa fall.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bombastah (2012-08-13 09:44)
    Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om BARNET. Och min erfarenhet både inom rättsväsendet och inom de sociala uppdrag jag haft med att fatta beslut om barns väl och ve är att många strider bottnar i ekonomi som överförs på barnen. Så jag vill till skillnad från det du skriver helt se uppdraget som regeringen gett Socialstyrelsen som en länk för att göra det bättre för barnen. Det är också ansvariga ministerns (Maria Larssons) ambition och vilja. Så jag blandar ingen fruktkorg. Utan beskriver regeringens uppdrag till Socialstyrelsen och detta är nåt jag kommer att följa med stort intresse och engagemang så bli inte förvånad om jag skriver om detta fler ggr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.