Köpta nyheter?

Är det köpta nyheter vi konsumerar eller? Den frågan har jag ställt mig då man går in på vissa tidningssidor på webben.

Man skrollar ner bland nyheter där det är en blandning av nyheter och köpta annonser i en nästan o synlig mix. Aftonbladet är faktiskt värst. Och för att få utvecklat den ena och den andra nyheten så ska man registrera sig som pluskund. Då har man tillgång till all information. Det är säkert ingen stor summa det handlar om. Men det är mer principen.

 
Jag tycker inte man ska köpa nyheter. Och det är knepigt att Aftonbladet är värst. Tidningen som har kopplingar till arbetarrörelsen som i normala fall brukar ha en annan hållning mot de kommersiella krafterna än många andra. Men här verkar man ha glömt detta när det handlar om egen plånbok.
 
Senast lästa jag om en som vunnit pengar snabbt och enkelt in på kontot. När man klickar på den så ser man en liten svart ruta längst upp i hörnet näst intill omöjlig att se där det står: Detta är en annons från….
 
Men låt det då tydligt framgå att det inte är fria nyheter utan det är meningen man ska köpa dem. Att på detta sätt blanda blir både irriterat och frustrerande för dem som hamnar på spelsajter som tänkt läsa nyheter på Aftonbladet etc. Reklam kan finnas i små rutor i kanterna på sidan. Det har jag absolut inga problem med.
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Max

    Nyheter har inte varit fria på årtionden. Ingenting är fritt idag. Antingen är nyheterna köpa av företag, eller köpa av politiker.

    Din naivitet kring detta är fascinerande!

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Max (2012-09-06 08:56)
    Vad gäller min naivitet så får det stå för dej. Efter så pass många år i politiken och i samhällets tjänst på många olika nivåer så anser jag mig ha en god inblick i hur media jobbar. Att de inte är köpta av oss politiker kan jag i alla fall intyga.
    Ofta har jag varit på möten både på riksnivå och på andra nivper som sedan är refererade i media. Och då kommer stark en undran har vi varit på samma möte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.