Vågar man prova?

I VK finns det en intressant artikel ang. äldrevården.

Det är forskare från Umeå Universitet som lämnar en rapport om hur det blir när kommunerna lämnar en del av vården till andra aktörer.
Det är mycket intressant att se att man då fått en högre medelålder och nöjdare brukare. Man får alltså längre liv för mindre pengar. En tacksam kombination.
Det är just detta som jag hävdat sedan jag gick in i arbetet inom vård och omsorg. När ska Vännäs vara så modern att man vågar konkurrensutsätta sin verksamhet fullt ut?
 
Jag hör fortfarande Eva Anderssons (socialnämndens ordf i Umeå S) ord ringande i mina öron. När vi i Umeå fick andra aktörer blev den egna verksamheten bättre, nöjdare brukare samt att vi bedriver vården till lägre kostnad idag.
 
Jag menar inte att vi ska plocka in ett stort företag utan tänk om man finge någon av de mindre aktörerna/organisationerna få ta över någon del av verksamheten så vi hade något att jämföra oss med.
 
Men se majoriteten i vår kommun vågar inte göra denna jämförelse fullt ut. Det måste vara orsaken varför man inte kommit längre i denna fråga. Det är ju inte som så många hävdar, av dem som slutat tänka för en tid sedan, att vården kostar mer. För om ett företag/organisation begär mer för att driva en verksamhet än vi kan göra själva så får ju inte den organisation jobbet. Knepigare än så är det inte. Sedan är det vi i nämnden som styr kvaliteten och kan avbryta med en aktör direkt på dagen om vården missköts.
Så vi har egentligen allt att vinna. Men vågar majoriteten?
Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-09-11 08:40)
    Jo det vill nog också jag göra. Men det är intressant slutsats de kommer till. Även om jag (trots min iver att även ha andra aktörer) har lite svårt att förstå att man lever längre för att man har vård av annan utförare än kommunen. Det kanske är valfriheten som förlänger livet.

  2. lf

    Men får ett längre liv med privata entreprenörer.
    Som om de är de som förlänger livet.
    Jag tror att jag har aldrig varit med om maken.
    Vi har nog nått vägs ände.
    Nu måste vi som vill ha vård efter behov säga ifrån.
    Den vård som vi har i offentlig miljö måste vi värna om.
    Jag ser ett apotekssystem som vittrar sönder.Mediciner som alltid har funnits,måste beställas och de som bor i glesbygd måste åka in till tätorten flera gånger för att få sin medicin.
    Vi har ett samhälle som vittrar sönder.

    Leif Fransson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.