Pensionärerna o Skatten

Kristdemokraterna har lyckats väl i höstens budgetförhandlingar.

Så står det nu klart att pensionärerna får sänkt skatt nästa år. Som ni sett så skrev jag i en tidigare blogg om tre satsningar som Kristdemokraterna ska driva i budgetförhandlingarna inom alliansen.

Det kan inte ha undgått någon att vi drivit det 4: de skatteavdraget för pensionärerna redan i fjol och nu alltså fått gehör detta år. Det har varit tuffa förhandlingar inom alliansen då det från andra tre partier sägs att denna reform strider mot arbetslinjen. Men vi hävdar att pensionärerna situation är viktig och ska prioriteras.
 
Så nu kan vi faktiskt stämma av alla tre punkterna. Vi har alltså fått igenom alla våra krav. Ja OK vi ville ha högre nivå på skattesänkning för pensionärerna och några kronor till på lägsta nivån i föräldraförsäkringen men att få igenom alla budgetäskanden kräver också i slutändan en sammanräkning vad budgetutrymmet tål. Det känner vi till vi som sitter i kommuner och landsting och budgeterar.
 
Så nu får pensionärerna mellan 500 – 700 kronor lägre sänkt skatt per år fr o med nästa år. Det är en total kostnad för stadskassan på 1,15 miljarder. Och en seger för alla pensionärer och är alltså den 4:de skattesänkningen som alliansregering nu genomför. Det hade inte blivit 4 st utan Kristdemokraterna i regeringen, var så säker!
 
Knepigt är det att läsa Löfvens utspel där han sågar skattesänkningen för pensionärerna. Hans systerorganisation PRO har ju drivit frågan. Men det ska ju alltid klagas från oppositionen.
 
Etiketter: , , ,

25 kommentarer

  1. Anton

    Det är beklämmande att KD slår sig för bröstet med den helt otroliga förhandlingsframgången beträffande pensionärernas skattelättnad. Men det är ju bra att man får veta var referensnivån för framgång ligger hos KD.

    Jag hade tänkt att jag skulle taktikrösta på KD nästa gång för att bidra till ett nytt regeringsmandat för Alliansen, men nu jag har jag ändrat mig. Delvis också med anledning av att jag inte vill se Centern i en ny regering. Deras utspel och agerande nyligen i olika frågor visar att de inte är vuxna att dela ett regeringsansvar.

    Om inte KD tar i med hårdhandskarna och ser till att de menar allvar beträffande pensionärernas skatt är risken stor att det blir Sverigedemokraterna som lägger beslag på denna fråga. Om SD dessutom ryter till beträffande vanvettet med kommersiell bärplockning med stöd av allemansrätten, straffavgifter på dubbdäck och det utbredda hatet mot dieseldrivna bilar – ja, då kan de räkna med stöld från breda kretsar utanför storstäderna.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-09-17 15:06)
    Jo nu låter det som valfläsk. Men det har väl inte undgått någon att vi drivit frågan varje år. Så det är inte nåt speciellt inför valet. Dessutom så har vi ett löfte att om ekonomin så tillåter göra ytterligare skattesänkning nästa år, alltså den 5:te skattesänkningen för pensionärerna.
    Tror nog att väljarnas röst är dyrare än 6 – 700 kr/ år. Tror du inte det.

  3. Lennart

    50 spänn i månaden känns inte som något att yvas över. Det återstår fortfarande 400 kronor i månaden innan pensionärerna har kommit upp till den ersättning de hade 2009.

    Alliansens höjningar får mig att tänka på stavhopparen Bubka, som bara slog världsrekord med 1 cm åt gången. Med Alliansen små justeringar kan det ju bli många höjningar för Alliansen att yvas över. Men rättvisa blir det först när pensionärerna beskattas efter samma skattetabell som vanliga löntagare. Allt annat är åldersdiskriminering.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Anton (2012-09-17 15:49)
    KD driver och har drivit pensionärsfrågorna hela tiden. Vi hade också en nivå på skattesänkningen som var det dubbla. Men jag skäms inte att säga att sedan vi tillträtt i regeringen så har vi sänkt skatten för pensionärerna 4 ggr och ska vi ränka det i kronor så handlar det om 7394 kr för en pensionär med inkomst runt 150.000 kr samt 6800 kr för en pensionär med 95.000 kr i inkomst.
    Det tycker inte jag är nåt att skämmas över utan snarare tvärt om.
    Sen kan du inte nedlåta dig till att ge SD din röst. deras människosyn är ju skrämmande!

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lennart (2012-09-17 16:31)
    Dina siffror stämmer inte. Enligt siffror från finansdepartementet så är glappet betydligt mindre. Vi ville också i ingångsskedet ha det dubbla beloppet men det ansågs att ta för stort hål i stadsbudgeten. Andra partier tycker att det strider mot arbetslinjen men vi är också utlovad att om utrymmet så tillåter så kommer skattesänkning nummer 5 nästa år.
    Så någon straffbeskatting handlar det inte om. Sedan tycker också jag att det inte hade gjort att vi hamnat på kanske 300 kr7 månad för pensionärera. Men kollektivet är stort och en sån reform kostar betydligt mer. Vi ska komma ihåg att detta kan vi göra medan andra europeiska länder har enorma problem med ekonomin.
    7394 kr för en pensionär som tjäner 150,000 samt 6800 kr för en pensinär som tjänar 95,000 kr är väl inte fel?

  6. Lennart

    Du säger att mina siffror inte stämmer. Jag påstår att du har fel. Men vad spelar det för roll att hålla på och sjabbla om siffror? De stora felet är att pensionärerna beskattas orättvist gentemot löntagarna.

    För övrigt räcker inte en 50 kr till en lunch på Max. Inte ens en billig lunch i månaden alltså. Det är ingen generositet som imponerar på mig.

  7. Lennart

    Du klagade på mina siffror, detta är mina siffror:
    Den som hade 15 000 kronor i månadspension 2009, fick 2010 och 2011 pensionen sänkt med 1075 kronor. Årets höjning gör att samma pensionär nu får 14 495 kronor per månad. Det återstår alltså fortfarande nästan 500 kronor innan personen är tillbaka på 2009 års nivå. Men nästa år höjs ju pensionen med 50 spänn – så om sanningen ska fram återstår det nästa år 445 kronor innan den pensionären är tillbaka på 2009 års nivå.

  8. lf

    Nu gäller det att desperat ta tillvara alla förslag och försöka få pensionärerna att bli på bra humör.

    Detta utspel kommer mig att tänka på 50-talets skogsarbetare.Två träffades och den ena sa ”men nu har vi fått fått upp lönen med 10 %”.
    Då svarade den den andre ”men herregud 10% på ingenting är ju ändå ingenting”.

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lennart (2012-09-17 18:19)
    Jo principen kan man alltid diskutera. Men det är samma sak som att man inte kan erhålla bilavdrag om man inte åker bil til och från jobbet. SÅ kan man inte heller erhålla jobbskatteavdrag om man inte jobbar. Det kan tyckas ganska orättvist att den som inte kör till jobbet straffbeskattas. Det är ungefär samma resonemang när man talar om jobbskatteavdragets konstruktion.
    Men jag håller med att det är inte bra att pensionärerna har högre skatt än arbetaren men det utjämnas varefter.Notera att det inte har kommit fler jobbskattavdrag. Så det sker en utjämning.

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lennart (2012-09-17 18:35)
    Du glömmer en viktig sak som inte har med skatteuttaget att göra. Den s k bromsen har slagit in på pensionerna och påverkat den. Det var som du kanske känner till en uppgörelse mellan alla partier och man trodde inte att man skulle behöva lösa ut den. Men när ekonomin dök ordentligt så slog bromsen till i pensionerna.

  11. Anton

    Jag häpnar över denna enastående framgång! Hur mycket har ni under samma tid bidragit till att höja löner och avgångsvederlag för giriga, ansvarslösa och mer eller mindre fartblinda byråkrater och politiker? För övrigt har jag aldrig sagt att jag ska rösta på Sverigedemokraterna. Jag har bara upplyst om att jag inte kommer att taktikrösta på KD i en strävan att bidra till ett förnyat mandat för Alliansen.

  12. Jan-Erik Vahlström

    Jo, bromsen slår till i pensionerna, men jobbskatteavdrag på jobbskatteavdrag kam man kosta på sig. Om du tycker att en del raljerar med siffror så kanske du kan ge fakta om vad jobbskatteavdragen har kostat statskassan?

  13. Lennart

    Det hedrar dig att du besvarar kommentarerna, men tyvärr är det svar som inte inger något förtroende för mig.

    Ditt påstående att jag glömt bort bromsen – och det faktum att många partier stod bakom den – upprör mig. Det visar nämligen bara att Alliansen väldigt bra på en sak – och det är att skylla ifrån sig.

    Du säger att det är jag som glömmer bromsen, men det är ju du som gör det, när du påstår att pensionärerna får mer nu – när de i själva verket får 445 kronor mindre än 2009, enligt exemplet i mitt tidigare inlägg.

    Ett tankeexempel: när man köper Triss-lotter för 100 kronor och vinner 25 kr – ska man då glädjas åt 25-kronorsvinsten eller ska sörja 75 kronorsförlusten!?

    För egen del ska jag köpa en Triss-lott för pensionshöjningen nästa år. Det räcker inte till två, eftersom den då kommer att kosta 30 kronor.

    Med detta har jag avslutat mitt resonemang med dig.

  14. stefan

    Har bara EN enkal fråga: Hur stor är skillnaden på skatten mellan en pensionär och en arbetare som får ut – säg 13.000:-???? Och en följdfråga: Hur stor var den skillnaden 2005?
    Säger du det!? Och det tycker du är OK???

  15. Jan-Erik Vahlström

    Jobbskatteavdraget/ Pensionärsskatt-
    Du jämför bilavdraget med jobbskatteavdrag och försvarar detta. Bilavdraget till och från jobbet beror ju på en kostnad som man har. Jobbskatteavdraget har delats ut till dom som jobbar och det är ju där som orättvisan finns. Försvara inte jobbskatteavdraget med att det heter just jobbskatteavdrag. Det är ju där som det grundläggande felet finns. Alliansen, med moderaterna i spetsen, strävar ju efter att endast se dom som har jobb och övriga har man övergett (sjuka, arbetslösa, pensionärer m.fl). KD som parti, som sägs värna om dessa, har ju helt övergett denna ideologi och trampar glatt i moderaterna fotspår.

  16. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-09-18 11:46)
    Jag försöker förklara varför man inte som pensionär kan erhålla jobbskatteavdrag. Förklarar bara hur jobbskatteavdraget i skattehänsende är konstruerat. Och man kan ha synpunkter på konstruktionen. Men man erhåller inte i skattelagstiftningen rätt till avdrag som man inte har rätt till. Man kan yrka men erhåller då som ett brev på posten ett nej från skatteverket.
    Dina tankar om alliansen får stå för dej och dem bryr ajg mig inte om att kommentera.

  17. Hans-Inge Smetana

    Svar till stefan (2012-09-18 09:47)
    Du svarar och funderar ju själv. Så vad jag säger är väl irrelevant i sammanhanget. Men så mcket är säkert att det handlar om bromsen som slagit till i pensionerna och så till viss del jobbskattevadraget. Men sossarna hade 12 år på sig att ordna till det för pensionärerna och gjorde ingenting. Vi har i alla fall sänkt skatten 4 ggr.

  18. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-09-17 23:26)
    Ja Jobbskattavdragen är refomrer som kostar. Men det har också stimulerat till jobb som var en av tanken att det ska löna sig bättre att arbeta.

  19. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lennart (2012-09-18 07:26)
    Det jag försöker säga är att det inte är enbart jobbskattavdraget som påverkar pensionerna utan också bromsen. Skyller inte på nån eller annan. Utan förklarar fakta.
    Många tror, och så uppfattade jag också ditt inlägg, att det enbart handlar om jobbskatteavdraget. Men så är inte fallet och det är enbart fakta att pensinsuppgörelsen d s k bromsen var en överenskommelse mellan alla partier och man trodde inte att den ska behöva falla ut.
    Men när ekonomin dök p g a finanskrisen så ver den ett faktum. Så det kan du inte bortse ifrån för jag antyder av dina diskussioner att du har ditt hjärta till vänster. Det är bara att svälja förtreten och inse att ni var lika delaktige i den som något annat parti.

    Hur du väljer att köpa lotter och se ev vinst får du fundera på själv. Lägger inga värderingar i det.
    Tack för diskussionen. Kanske blir det fler frågor vi dividerar om framöver 🙂

  20. Jan-Erik Vahlström

    Tack för svaret. Jo, jag vet hur jobbskatteavdraget är konstruerat. Det är just konstruktionen som jag kritiserar, nämligen att alliansen har konstruerat ett avdrag som endast vissa kan ha nytta av. Verkligheten blir då att pensionärer betalar en betydligt högre skatt än dom som jobbar. Att sedan dela ut några smulor till dessa och sedan slå sig för bröstet och säga att nu har minsann pensionärerna också fått sitt är endast ett försök att vinna poänger hos dessa. Det enda rätta vore ju att ge alla lika skattesänkningar. Nivån på detta kan alltid diskuteras. Om nu någon skulle ha en högre skattesänkning, så vore det just pensionärerna som har jobbat hela arbetslivet och skapat detta välstånd. Allt annat är oacceptebelt.

    http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/07/tco-jobbskatteavdrag-nastan-utan-effekt.html

  21. Håkan Kero

    3 barn i sandlådan får 10 godis varje lördag. Ett av barnen går till kiosken och gör inköpen varje lördag, i och med detta sparar pappa bensinpengar för att köra till kiosken. Denna besparing räcker till en extra godis varje lördag, alltså 31 stycken. Barnet som gått den långa vägen får det extra godiset. Omotiverad avundsjuka uppstår naturligtvis. Så går till bland barnen och alla omogna pensionärer.

  22. stefan

    Nej, man kan nog inte få jobbskatteavdrag om man inte jobbar – rätt logiskt. Men det är väl just därför det fått namnet ”jobb”skatteavdrag – för att skilja på folk och folk… SÅ dum är jag inte. Har det inte gått att kalla det för skatteavdrag????? Så har ALLA kunnat få tra del!? Men si det går ju inte, eller hur? Det skulle ju gå stick i stäv med den borgerliga ideologin.
    Du påstår också att detta avdrag har ”stimulerat till jobb”!! VAD menar du med det? Menar du på fullt allvar att folk inte har velat jobba förut? Jag tolkar det så. Skrämmande och struntprat. Dock typiskt alliansen…
    ”Men sossarna hade 12 år på sig att ordna till det för pensionärerna och gjorde ingenting.” Jasså!!?? Därom tvista nog de lärde. Vad ni gjort är ju att försämra för pensionärerna jämfört med yrkesverksamma – eller hur!?
    Slutligen måste jag bara kommentera Håkan Keros inlägg: Vilket svammel! Vet du själv hur du tänker??? Och hur räknar du??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.