Holmlund yrar! Regionen gjorde fel!

Lennart Holmlund vårt ”vältalige” kommunalråd i Umeå brukar ju ha sina utspel lite då och då. På dagens blogg ger han sig på kristdemokraterna och anser att vårt agerande liknas med den kristna högern i USA.

 
Att han är ute i ogjort väder är tydligt och nu ska han gå till försvar för att skydda några partikamrater. Han liksom jag vet att Region Västerbotten har gjort ett fel på två viktiga områden i deras agerande i ett Twitterkonversationen. Dels alkohollagen samt också Tryckfrihetsförordningen.
Det vet också Region Västerbotten då de raderat det mest graverade Twittret. Det handlar inte om huruvida man gillar dricka öl eller inte. Vi vet att Holmlund tillhör de första.  Utan det handlar om hur en myndighet ska agera. Och det handlar om betydligt viktigare saker. Det handlar om lagar och reglar stiftat av de församlingar som också Holmlund har att rätta sig efter nämligen Riksdag och Regering.  
 
Det klart olämpliga att en myndighet som Region Västerbotten Twittrar om att det är läskande med öl känner också informationschefen Hartman till. Och att han känner till olämpligheten i detta visas när Twittret helt plötsligt är borttaget en stund efter jag hade en konversation med honom i saken när vi träffades.
 
Om en myndighet lyfter fram en företagare som ska starta ett bryggeri är som jag ser det helt rätt och riktigt. Men när myndigheten gör värderingar som man gjorde så är man helt fel ute. Alkohollagen är tydlig hur man ska agera och den tror jag är en känd företeelse och den reglerar hur man ska marknadsföra alkoholhaltiga drycker.
 
Och i den stund man bara plockar bort en myndighets Tweet så bryter man mot de regler som man påstår sig följa som SKL tagit fram. I SKL:s regler framgår att Twitter hamnar under Tryckfrihetsförordningen. Det innebär att det ska skärmdumpas och att man inte bara kan radera ett Twitter utan man måste gå ut med en dementi. Detta missade man halt enkelt och raderade direkt. Bättre att erkänna sina fel och göra rätt nästa gång.
 
Vad vi efterlyst är vilken policy man har och inget annat. Och på Västerbottensnytt igår fick vi se en svettig Hartman som försökte förklara och inte hade en aning om varför det var raderat. Nu vet jag att han vet.
 
Att man är aktuell på medier är bra. Det ska man vara som ett framgångsrikt län. Att man också lyfter fram framgångsrika företagare är jättebra och därom har vi aldrig ställt frågan. Men det är intressant hur frågan nu vrids åt det hållet för att flytta fokuset från det fel agerande man ändå både erkänt och agerat utifrån.
 
Nej Holmlund du är fel ute och till Regionen. Gör en ärlig pudel och gör rätt sedan.
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Thomas Hartman

  Jag förväntar mig att du kan föra debatt på ett hedersamt sätt.

  1) en varm lampa har nog alla råkat ut för som intervjuats speciellt efter att ha rusat mellan våra våningsplan 🙂

  2) Jag har ingen partipolitisk orsak eller koppling till denna debatt utan strävar efter integritet mot våra politiska uppdragsgivare oavsett partifärg vilket är en hedersfråga.

  3) Om du påstår att jag talar osanning vilket jag tolkar det som så är det en väldigt allvarlig anklagelse som gör mig bekymrad kring ditt sätt att välja att lägga orden.

  Sammantaget förväntar jag mig en trefaldig ursäkt min herre.

  Vänligast

  Thomas

 2. Hans-Inge Smetana

  3) Både du och jag vet vad vi talade om när vi träffades. Både du och jag vet när detta skedde. Både du och jag vet att du i det läget inte hade hört eller sett konversationen. Både du och jag vet att vi resonerade om lämpligheten i agerandet. Både du och jag vet att du i det läget höll med om olämpligheten. Sedan en liten stund efter vårt samtal när du hunnit till kontoret försvann en del av konversationen från Twitterkontot. Det är det jag påstår och har belägg för. Därom var vi också överens om i telefonen. Sen har jag inte skrivit att du ljuger. I telefon bedyrade du att du inte raderat Twittret och har ingen anledning att tro nåt annat. Men defakto har någon ändå raderat.

  Så ser jag på saken Thomas och låt nu frågan ha sin politiska gång. Det tror jag att alla tjänar på och inte minst Regionens trovärdighet som är viktig att upprätthålla. Och det ska vi alla hjälpas åt att göra. Men ärlighet och hedersamhet varar dock längst i alla lägen även om den kan vara brutal ibland.

 3. Hans-Inge Smetana

  2)Du försöker vara politiskt neutral och det SKA du också som tjänsteman vara. Men jag förstår då fortfarande inte varför du jobbar så hårt på en fråga som en politiker ställer till en annan politiker och i detta fallet till Regionrådet Erik Bergkvist. Det är ju han som inför fullmäktige ska svara på interpellationen. Eller är det tjänstemän som ska svara? Du agerar ju som om du hade fått frågan. Försöker med alla till buds stående medel att minimera en politiker som skrivit en fråga till en annan politiker helt i enligt med de spelregler som finns i den politiska världen oavsett partifärg eller åsikt. Du vet lika väl som jag hur det funkar i den politiska världen, men det vet tydligen inte den bloggare som ni nu lejt för ett inlägg för att stödja och stärka debatten. Han menar att det är fel sätt att lyfta en fråga. (minimerar politiker och politiken) Förstår inte vilken politisk skola han gått. Eller vilken kommunallag han tillämpar. Eller hur han kan sätta sig på så höga hästar och blicka ned på oss arma bakåtsträvare som håller på med ”gamla” sätt att politiskt ställa frågor i den för Regionen högst beslutande församlingen nu när det är en ny tid och finns annat media att använda. Men den frågan skriver jag eventuellt en egen blogg om vid tillfälle. Med detta agerande uppfattas du tyvärr inte helt så opolitisk som du vill framstå och som både du och jag är överens om att det borde vara. Man jag är glad att du har den ambitionen. Det hedrar dej.

 4. Hans-Inge Smetana

  Hej Thomas (Blev lång text så det blir fler inlägg)

  Alla mina debatter förs på ett hederligt sätt. Kanske för brutalt ärliga ibland. Vågar säga det obehagliga om det behövs. Men jag vet att ärlighet varar längst. Då vet man också var man har varandra. Det är som jag ser det inte minst viktigt när man debatterar via media där man inte ser varandra. Nu har vi ju dessutom talats vid i telefon om saken.

  1)Jo jag har också sprungit trapporna i våningsplanen på Regionen och om det inte hänt nåt i dagarna så är väl hissen inte i gång under byggnationen 🙂 Var så i alla fall när jag sist var där. Så lite svett i pannan får man tåla. Det brukar jag också ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.