Vägmöte väg 547 Vännäs-Vännäsby.

Vägmötet idag angående väg 547 var verkligen välbesökt. Har nog aldrig varit med om att det varit så mycket folk i sessionssalen nån gång. Och stämningen kändes i luften faktiskt ännu tuffare än då jag i våra politiska möten har en debatt med någon meningsmotståndare. Och det vill inte säga lite 🙂

Tycker nog att Trafikverket lyssnade på våra synpunkter och nestorn Sture Gottnersson med många vitala år på nacken var den som ställde första frågan och fick spontana applåder. Nog finns det en möjlighet att behålla vårt fina naturområde annat än att bygga väg där.

Informationen har varit knapphändig och nu när vi fått tydlig information så blir det ännu tydligare att det finns alternativ. Skillnaden i kalkylerna på att bygga en ny väg i naturområdet mot att bygga en tryckbank i älven är ca 1, 5 miljoner kronor. Sture föreslog nästan att vi skulle ta upp börsen och medfinansiera då det inte rörde sig om större belopp.
 
Att kunna bygga en tryckbank i älven kräver att man får tillstånd från miljödomstolen. Och där finns en nöt att knäcka samt att deras handläggning är minst 6 månader. I min värld dock väl använd tid. Vi måste utröna det alternativet innan man tar beslutet att flytta vägen.
 
Nu är Trafikverket en egen myndighet så de fattar egna beslut. Men ska naturligtvis ta in synpunkter från sakägare och allmänhet. Och om man bygger vägen och inte på något vis stoppar möjligheten för massorna att dra sig mot älven så finns risk att på sikt även kyrkogården dras ner. Så i min värld så är det inte något alternativ att bygga vägen.
 
För den 1,5 miljoner den är billigare kommer det till kostnader i strandskoningen framöver. Många av oss som var på mötet tyckte att Trafikverket har tagit lite för lätt på att se på andra alternativ. Man var dock tydlig med att även tryckbanks alternativet fanns kvar liksom vägflytt. Däremot var de andra alternativen för dyra. Knepigt är att det inte finns mätningar hur mycket vägen sjunker per år. Det borde finnas tyckte många av oss.
 
En flytt av vägen kostar                         12 538 144 kr
En tryckbank kostar                               14 148 300 kr
En spont i släntkrönet kostar                  29 208 851 kr
En spont i vattenlinjen kostar                 27 299 178 kr
Spont i släntkrön och tryckbank kostar    28 737 300 kr
Jordspikning och tryckbank kostar          22 369 828 kr
 
Kommunens gemensamma hållning är också att innan det är tydligt utrett att alternativ B med en tryckbank inte är möjlig via en dom från miljödomstolen så är en tryckbank i älven det alternativ vi vill se. Och tänk att på den tryckbanken och strandskoningen kanske vi kan bygga strandpromenaden. Så då kan man gå efter älven hela vägen.
Det vore väl nåt för Upplevelsenära Vännäs att upplevas.