Göra en Vännäs.

Som framgår från olika håll så funderar man på byskolor i många kommuner.

Nordmaling är känt för att ha ett knepigt politiskt klimat. Flera avhopp av både politiker o tjänstemän. Vi i Vännäs brukar se Nordmaling som skräckexempel på politiskt klimat som inte gagnar kommuninnevånarna.

När vi har haft politiska diskussioner har vi kunnat avsluta med att säga: – Vi ska inte bli som i Nordmaling. Men håller det på vända?

Träffade Ulla-Maj Andersson kommunalråd i Nordmaling i förra veckan och vi kom av en händelse in på just ämnet byskolor. Hon sa: – Jag ska då inte göra en Vännäs. Vad tänker hon på när hon säger så?  

Hon samlar nu gruppledarna för de politiska partierna i steg ett för en dialog och hitta en samsyn i skolfrågan och det ekonomiska läget. För att sen förankra på ett bra sätt i kommunen. Med att göra en Vännäs menar hon att marschera för snabbt utan förankring.

Och faktiskt har Ulla-Maj rätt. Förankring är viktigt. Det är just förankring och en tydlig övergripande analys som saknades när majoriteten fattade beslut om att lägga ner byskolorna här o Vännäs. Skönt man inte deltog i ett sånt illa demokratiskt berett beslut.

Kommunalrådet har i media lovat att dialog ska komma efter beslutet. Men det är verkligen att ”kömma ve höe då merra je dö.” Dialog har man innan beslutet. Då får man en helhetsbild och kan ta ett helhetsgrepp om budgeten.

Så från att vi sett Nordmaling som skräckexempel ser de tydligen Vännäs som ett skräckexempel.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.