Däckad!

Äntligen!

Nu har jag passat på att byta däck på en av kärrorna. Får ta den andra lite längre fram. Bra att ha en vinterskodd när man ska till inlandet och man inte helt kan lita på att Kung Bore helt har lämnat oss för ett tag.

Brukar vara sen att byta däck av den anledningen men nu känns det bra att ha gjort det. Känns alltid lika skönt när man byter däck att tvätta bilen och göra den sommarfin.

Nu tror jag det hinner bli både det ena och andra på den innan sommaren, så det krävs säkerligen fler tvättar. För övrigt första gången jag tvättar med högtrycken på garageuppfarten ikväll.

Att göra bilen sommarfin känns nästan som att man bytt till en ny kostym. Trevligt blir det i alla fall att med den nya kostymen åka till jobbet i morron.

9 kommentarer

  1. Dage Åberg

    Ja, du. I mina hemtrakter (Nacka) är det inte lika opportunt att tvätta bilen på garageuppfarten. En del kommuner har så vitt jag förstår infört förbud, andra förbereder! Mot böter!
    Lite kul med er ”norrlänningar” (jag är själv en före detta)
    som vurmar för miljö och natur men som talar om era ”kärror”.
    Snöskotrar, fyrhjulingar, bilar med mera. Fram för lägre bensinskatt hette det väl häromåret från Göran Hägglund!
    Det är ju lite långt till grannen!

    Hej! Hopp!

  2. Benny Fransson

    Du som är en klok politiker med bilintresse liksom jag. Kan du inte verka för en förändring av dubbdäckslagen med sina datum som gäller från Skanör till Treriksröset?
    Här uppe ska vi alltid undra om vad polisen bedömer som ”vinterväglag” efter den 15 april, och det är deras bedömning som gäller enligt Transportstyrelsen. Här har du och jag som förare undantagits rätten att bedöma om våra fordon är trafiksäkra.
    Men visst är det skönt att få lägga på sommardäcken? Jag tror det är få som kör längre än nödvändigt med dubbdäcken på av såväl ekonomiska (bensinförbrukningen), miljö eller komfortskäl. Så därför borde dessa idiotiska datum kunna skrotas. Medan min svärfar bodde i Halmstad hade han inga dylika funderingar som vi har.
    Men nu är det dags att mjuka upp veteraner och sommarbilarna ! Vi möts på vägarna!

    Benny Fransson, Vännäs

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Men Hans-Inge då… inte tvättar du väl bilen olagligen på garageinfarten! Det gör jag aldrig – jag menar det erkänner jag aldrig offentligt att också jag gör.:-)

    Inte nog med miljöförstöringen – du tar ju därmed också vinster från det privata näringslivet, genom att inte åka till macken och automattvätta lagligt där!

  4. Malin Österlund

    Men Hans-Inge!!!!!!

    Du bryter ju mot miljöbalken och dess hänsynsregler. Det är förbjudet att tvätta bilen där tungmetallerna och lösningsmedlen kan rinna ner i dagvattnet eller ut i marken och ner i grundvattnet. Man får endast tvätta bilen där det finns efterföljande rening som är gjord för detta. Tex gör det självhallar.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Benny Fransson (2013-04-17 07:28)
    Hej Benny. Jo håller med att dubbdäckslagen är verkligen trubbig. Men poliserna i Västerbotten torde knappast bötfälla någon innan den 1 maj. Har även sluppit efter detta datum eftersom jag härjar i inlandet och där var det snö o halkvarning efter 1 maj det året. Men håller med och jag har väckt frågan till vår representant i trafikutskottet och jag vet att frågan har diskuterats. Aldrig bra när det blir enskilda bedömningar. Dessa bedömningar måste ju i så fall vara kända annars har man ju ingen möjlighet att veta.

    Det är lite samma sak när man läser reklamen för Maxi. Redan i slutet av mars började de ha reklam för utegrillar. Känns ju som lite tidigt här uppe när vi har över 1 meter snö på altan. Men i södra Sverige har man grillat flera veckor. I ett så avlångt land som Sverige måste man ta hänsyn till våra olikheter i klimatet.

    Ja detta med sommar och veteranbil. Finns det nåt bättre än en varm o solig dag sätta sig i en av de gamla kärrorna utan servostyrning och utan AC och puttra fram med att måsta ta i vid varje sväng. En av dem jag åker med har inte ens fläkt fast den föddes på 50-talet. Så nog har det hänt en del. Men nya bilar har alla finesser och möjligheter men saknar själ och charm. I det fallet var det bättre förr! Tror nog du håller med.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Dage Åberg (2013-04-16 23:27)
    Så även en Nackabo läser min blogg. Trevligt!
    Tvättning på uppfarten är ju i diskussion lite hör o var. Men det jag tänkte var mer att snön inte har försvunnit förrän nu och framför allt kylan på natten. För bilen är ju inte så rolig om man tvättat på kvällen och sen ska öppna dörrarna efter en frostfylld natt. Om man ens får upp dörrarna.

    Jo vi har ju längre sträckor här i norr. Men jag har bara några meter till grannen där jag bor i världsmetropolen Vännäs. Men visst det finns de som tar snöskotern till jobbet på morron. Så inte är jag emot att bränsleskatten sänks. Men den frågan fick vi ju inte fullt gehör för. Men nog finns det ett o annat att fundera över då en del åker långt bara för att handla eller hämta o lämna sitt barn på dagis.
    Finns de som åker 10 mil enkel väg till jobbet och mer än så. Men lite avgaslukt från sin skoter är också naturupplevelse 🙂
    Så vi lever i en annan värld än ni Nackabor.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-04-17 08:46)
    Jag har kommit på att det är lika bra man erkänner sina felsteg och inte hymlar med dem. Därav notering på bloggen. Men jag inser nu att jag kommer ha våran trevliga miljöchef jagande utanför tomten så fort jag kommer ut i dörren. Måste nog sälja högtryckstvätten för säkerhets skull. Vill du köpa den? Du har ju färre grannar i Brån som kan tipsa miljöchefen.:-)

    Detta med vinster har jag inte tänkt på. Är det inte huvudsaken det genererar vinst. Och denna gång var det jag som vinsten tillföll. Och man kan inte säga att denna vinst kommer från skattemedel. Eller kan man säga det? För det kan ju i o f sig komma från nån timmes arvode när jag varit på sammanträde. Så nu är jag nog avslöjad……..

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-04-17 08:46)
    Jag har kommit på att det är lika bra man erkänner sina felsteg och inte hymlar med dem. Därav notering på bloggen. Men jag inser nu att jag kommer ha våran trevliga miljöchef jagande utanför tomten så fort jag kommer ut i dörren. Måste nog sälja högtryckstvätten för säkerhets skull. Vill du köpa den? Du har ju färre grannar i Brån som kan tipsa miljöchefen.:-)

    Detta med vinster har jag inte tänkt på. Är det inte huvudsaken det genererar vinst? Och denna gång var det jag som vinsten tillföll. Och man kan inte säga att denna vinst kommer från skattemedel. Eller kan man säga det? För det kan ju i o f sig komma från nån timmes arvode när jag varit på sammanträde. Så nu är jag nog avslöjad……..

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Malin Österlund (2013-04-17 10:07)
    Jo jag vet men snälla miljöchef gör ingen anmälan. För om man både vet och gör det ändå torde all rekvisit för uppsåt vara med råge uppfyllt. Därom råder nog inget tvivel Vilket innebär att mitt straff torde bli oöverkomligt.
    Jag tänker så här. Om jag via vattenslang och högtryckstvätt spolar av bilen eller om det regnar på bilen och smutsen rinner av så torde det vara samma smuts i både fallen som belastar grundvattnet. Alltså torde mitt övertramp av lagen ev välvilligt ses mellan fingrarna.
    Annars vore det om jag använde avfettning etc. Men då kanske jag å andra sidan slipper ogräs i grusgången. Får man säga till en miljöchef vad jag fått höra som är bäst mot ogräs i grusgången. Diesel. Men där går min miljögräns eller egentligen långt innan även om den varan numera finns i tanken på bilen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.