Skolavslutning

”Skolavslutningar får vara i kyrkan och att psalmer får sjungas”

Vi kristdemokrater har drivit på för elevers möjlighet att fira skolavslutningar i kyrkan. Nu föreslår regeringen en ändring i  skollagen som tydliggör att det är tillåtet att vara i kyrkan. Man blir trött på tramset om att det ska vara så jobbigt för muslimer att vara i kyrkolokalen. Men det är humanisterna som har problem med det. Har mött många muslimer som har respekt på ett helt annat sätt och tycker det är jättekonstigt att de används som slägträ i debatten. Ändringen av skollagen beräknas införas lagom till skolornas  julavslutningar 2014. Läs artikel i Svenska Dagbladet.

 

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. B-G Wikström

    Vad håller på att hända med regeringen ?
    Man pratar om att förstatliga skolan ! Att S kommunaliserade skolan var en katastrof. De borgerliga trodde att vägen till framgång för skolan var att sälja ut allt till riskkapitalbolag och skicka så många miljarder som möjligt till skatteparadis, men det är också är en total katastrof. Därför känns det bra när man nu pratar om att förstatliga skolan. Man kanske tycker att de miljarder man skickat till ett fåtal räcker ? För ingen tror ju att man sålt ut skolorna för elevernas bästa….

    Man pratar också på vissa håll om att förstatliga vården ! Detta efter att ha pratat om att allt ska säljas ut till varje pris ! Vad säger regeringens bästa vänner = riskkapitalbolagen om det ?

    Och nu kommer förslaget om psalmer vid skolavslutning och Tack för det !
    Självklart ska vi värna våra traditioner och sjunga Den blomstertid nu kommer vid skolavslutningen och alla fina julpsalmer vid avslutning till jul. Jag gläds att man vågat ta ställning i denna självklara fråga !

    Om vi inte ses eller hörs så vill jag också tillönska dig en riktigt fin och skön jul !

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Du ska se B-G vi kommer bli mer o mer överens så det kanske blir som du egentligen vill vid valet att du röstar på KD 🙂 Önskar dej detsamma fridfull och sköna julhelg och nyår.

  2. Annelie

    Men handlar debatten verkligen främst om lokalen?
    Den stora grejen som gjort kyrkan till en olämplig plats för skolaktiviteter är väl vad det är som sägs och sjungs under avslutningarna.

    Att behöva sitta och lyssna på något man inte tror på, som kanske gör att man känner sig obekväm och som inte är relevant för vare sig utbildning eller avslutning bör inget barn behöva utsättas för. Skolavslutningen ska vara något barnen ska kunna fira tillsammans oavsett privat uppfattning om hur livet bör levas.

    Sedan låter det som att du inte anser att humanister bör respekteras på samma sätt som kristna och muslimer. Att humanisternas uppfattning av någon anledning är irrelevant. Men det utgår jag från är en missuppfattning från min sida.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Om jag börjar längst ner på dina funderingar så menar jag att Humanisterna driver en kampanj med muslimerna som slagträn. Man vågar inte säga att det är för egna syften. Lättar att lyfta fram muslimerna för att liksom få legitimitet. Alla avslutningar jag varit med på genom åren både mina egna och mina barns så har det inte varit några djupa predikningar eller trosbekännelser som är aktuella. Utan det handlar mer om lokalen och känslan. Och jag tycker debatten har varit överdrivet löjlig. Man ser allfaran i allt och inget. Så därför tar man ställning i frågan från ett riktigt stort kliv åt andra hållet för att vara säker. Vi ska komma ihåg att hela vårt samhälle är uppbyggt på just kristna värderinger och det behöver vi inte skämmas för.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tror inte så är fallet. Den nuvarande lagstiftningen tolkas av skolverket snävare än man behöver göra och därför anser vi att ett förtydligande är på sin plats. Så får man hoppas det är slut på tramset i denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.