Har Max yttrandefrihet ?

Jag har inte kommenterat vårt norrländska företags agerande för några dagar sedan. Tänker förstås på MAX.

Att Max har förhållandevis många unga medarbetare förstår vi. Och likaså är det lätt att förstå att sänkningen av arbetsgivaravgifter lett till att man kunnat anställa fler. Helt i linje med intentionerna när reformen infördes.

Att man sedan blir orolig när Löfven och gänget vill plocka bort det om de kommer till makten är ju helt förståeligt. Att man skickar ut information om det ser jag inte heller som nåt problem. I o f sig hade jag nog uttryckt mig lite eljest om jag författat brevet.

Jag tycker att MAX fått oförtjänt mycket kritik. Har inte också Max företrädare yttrandefrihet? Varför ska inte arbetsgivaren få informera sina anställda?

Jag har arbetet på arbetsplatser där man samlas på fikaraster och pratar om vem som ska bära fanan första maj. Och där pratades politik dagligen. Men ingen sa något om det. Var det kanske för att man pratade om den röda politiken? Spelar det roll vilken politisk gren man vill stödja?

Oavsett vad man tycker rent politiskt så är det märkligt att vissa bara ska hålla tyst. Arbetsgivare måste som jag se det få informera sina anställda. Sedan är det upp till den anställde att ta till sig eller förkasta budskapet.

Så nog fortsätter jag att stöda Max om jag ska köpa en hamburgare. Hade jag gjort oavsett än om företagsledningen skickat brev och uppmanat till röstning på S. Men måste säga att det känns ännu bättre nu.

Läste just att det är fler som nu informerar sina anställda vad det innebär om reformen plockas bort. 3 miljoner för detta företag.

Kan inte låta bli att ”göra en Max”, med risk att jag också får kritik. Rösta på dem som vill fortsatt ha unga i arbete. Och lägg gärna din röst på Alliansen sociala röst Kristdemokraterna.

Etiketter: , , , , , , , , ,

18 kommentarer

  1. Oberoende politisk bedömare

    Problemet är inte att Max ägare vill informera sina anställda om ägarnas politiska ståndpunkt. Det är till och med bra i en demokrati att så görs!

    Vad som dock är problemet, som för övriga samtliga allianspolitiker väljer att bortse ifrån, är att Max ägare påstår att det skule vara förödande för företaget om momssatsen återgår till det normala. Det är naturligtvis inget annat än en ren lögn då Max förra året gjorde en vinst efter finansnetto på 126 miljoner kronor.
    De fyra ägarna tog emot en aktieutdelning på 25miljoner kronor var, och återstående vinst på 26 miljoner återinvesterades i verksamheten.

    Att då påstå att en återgång till normal moms skulle vara ”förödande” är såklart en ren lögn.

    Det är det pudelns kärna handlar om!

    Av någon anledning har ingen allianspolitiker vågat kommentera det. Blir du först?

    För övrigt kostar de jobben som restaurangvärlden skapar med momssättningen staten c:a 1.2miljoner. Per år. Per jobb.

    Är det värt det? Såklart inte.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Bra att vi är överens om att man har yttrandefrihet även om man är företagsledare. Ordet förödande kan som du skriver gå inflation i. Även om ett företag ger vinst så gör borttagandet av rabbatt för unga att man anställer färre och möjligen äldre personer som gör att fler ungdomar kommer gå utan jobb. Sen kan jag inte kommentera de siffor du anför eftersom jag inte sett dem tidigare. Men onekligen verkar det vara god affär med hamburgare. Men däremot den siffra du sist anför så är den ju rent felaktig. Så den låter jag blir att reflekter över av den orsaken.

  2. Marianne R Johansson

    Sänkt arbetsgivaravgift för unga har ju gett bidrag till företagen, men har de gett så många nya ungdomsjobb som företagen oc Alliansen vill påskina? Detsamma gäller den sänkta krogmomsen. Den har varit en dyr satsning som hittills gett 4000 jobb, men är det nya jobb eller redan anställda, det är lite oklart!
    På arbetsplatser pratas det politik, ja, där finns i regel både de som röstar rödgrönt, och de som röstar på Alliansen! Men när arbetsgivaren lägger sig i debatten, blir det en obehaglig maktpåverkan, och är något helt annat! De anställda är i en beroendeställning till sin arbetsgivare, att ni Allianspolitiker har så svårt att se det?! Arbetarna har facket och LO, som ser till arbetarnas bästa, och därför oftast stöder rödgrönt! Arbetsgivarna har sin näringsorganisation som på intet sätt är belagda med munkavle, utan både syns och hörs överallt! Däremot är det nog ingen självklarhet för facket att komma in och informera på alla arbetsplatser! Frågan är vilka som begränsar yttrandefriheten?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo jag vet nog vad som begränsas. Facken o LO SKA föra arbetarnas talan men för ofta sin egen talan. Därom har jag flera bevis. Därför är jag med i ett fack som är helt opolitiskt (Ledarna) och så ska det vara. Varför ska facken få prata politik men inte arbetsgivaren? Sen skriver du att facken inte får komma in på företagen. Du vet inte vad du talar om. Det är reglerat i lag att om det finns en fackavdelning så är det integererat. Förbjuder man det är det ju ett brott mot ”svenska modellen”. Nej den arbetsgivare finns inte som vågar göra så. Det är ju som självmord. Sen att yra om beroendeställning för att man skriver ett brev och påtalar saker o ting. Dom har väl inte tvingat nån att rösta. Men kan ju skicka informationen ut genom andra örat. Men om det sker registrering eller tvång vad man ska rösta på (som facken ibland ägnar sig åt) så är det förklastligt oavsett vem som gör det.

      • lf

        Att du skulle stå på barrikaderna för skräpbolagen som serverar osund mat, det förvånar.
        Det hade väl varit mera sunt att regeringen hade sänkt arbetsgivaravgiften för de som jobbar inom offentlig sektor,så att de kunnat anställa fler unga människor.
        Att spetsa till det och låta som inte alla har yttrandefrihet är ju trams

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Känns igen att du tycker uttrandefriheten är trams. Pinsamt! Självklart är det viktigt med verksamheten inom offentlig sektor. Men man måste förstå vartifrån pengarna kommer för att vi ska kunna ha en offentlig sektor. Det vill jag att du funderar över. Utan företag – ingen offentlig sektor!

      • Marianne R Johansson

        Lag eller inte, hotell och restaurang facket har uppenbarligen blivit förbjudna att ens sätta upp politiska anslag på arbetsplatser! Självklart är jag som anställd i beroendeställning till min arbetsgivare! Det ska vara en Kristdemokrat för att inte inse det!
        Men KD och Alliansen har i sanningens namn aldrig verkat för de anställde, bara för arbetsgivarens möjlighet till livegen och billig arbetskraft!

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Hela din kommentar är på en nivå så det inte är lönt att kommentera, Mer substans och annan nivå så får du svar.

  3. John

    Tänk om vi får ett samhälle där arbetsgivare styr o varnar för politiskt styre , de vore väl en fullträff . Nu har vi ju fått arbetskraftinvandring speciellt inom byggnads , det är väl bara för att lönedumpa ? Varför har du inte arbetat för att företagen ska anställa svensk arbetskraft istället ?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Företagaren ska ha möjligheter att driva företagen som de själv anser. Om de anställer utländsk arbetskraft så är det viktigt att det finns kollektivavtal etc i vanlig ordning. Men jag är emot politiska pekpinnar och politisk klåfingrighet.

  4. Thomas Svärson

    Härligt att fler företagsledare tydligen vågat säga offentligt likadant till sina anställda som MAX företrädare gjort! Hoppas fler vågar göra detta, på så vis kan vi behålla jobben för de unga efter valet oxå!

    Med rödgröna röran vid makten skulle det ju bli katastrof från och med i höst, på många områden där vi äntligen börjat få framtidstro tack vare Alliansens gedigna arbete de senste 7-8 åren.

    För oss som har småbarn ryser man vid blotta tanken att tex Fridolin skulle bli skolminister lagom tills våra barn går in under skolplikten. Blir nog att överväga emigration då…

    KD´s valsedel i urnan från mig givetvis! 😉

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Låter som vi är överens och håller du ditt ord så kommer du inte ångra dej.

  5. lf

    Ja,jag får väl böja mig och konstatera utan skräpmatsbolag ingen offentlig sektor.
    Att jag skulle vara emot yttrandefriheten,vilket trams. Vilket enormt trams.
    Nu får du faktiskt tala om när jag har varit emot yttrandefriheten.
    Att slänga ut sådana påståenden gör att jag känner mig kränkt.
    Men en KD politiker bryr sig väl inte om om en vanlig medborgare kränkts.
    Jag kräver att du förklarar dig.Här på bloggen.
    Gör du inte det,bevisar det att du slänger ut påståenden som saknar grund.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Menar inte att att du är emot yttrandefriheten utan det var du som tyckte det var illa att jag nämnde det i min blogg i saken. Och det var här våra åsikter går isär. Jag menar att för att man råkar vara företagsledare så har man samma yttrandefrihet som alla andra. Så jag har inte för avsikt att kränka nån och då förväntar jag mig också att du inte skriver som du gör om KD -politiker för då gör du själv som du inte vill andra ska göra. Kasta inte sten i glashus.

  6. lf

    Men herregud du vet väl vad du har skrivit. ”Känns igen att du tycker att yttrandefriheten är trams.Pinsamt!”
    Vem är det pinsamt för?
    Jag har aldrig varit emot att företagsledare får yttra sig.Aldrig. Men du säger att jag kränkt KD politiker.
    Visa då på det !
    Din senaste kommentar visat att du har slängt ut kommentarer som saknar grund.Sen får ju andra bedöma sakligheten i denna kommentar.
    Men du kanske gör som Edvard Riedel som beskyllde mig för att sympatisera med terrorister.Det hände för fem år sedan.Jag försökte i 4 månaders tid be honom att tala om var jag hade gjort det uttalandet.
    Till sist kom det ett svar:”Ja är det så att jag har gjort något fel så får jag väl be om ursäkt”.
    Man kan be om ursäkt tydligen på många sätt.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Vet inte vad det tjänar till att bevisa hit eller dit utan nån kränkning anser jag inte det varit utan enbart lite ordväxling. Sen vad Edvard gör eller inte gör får du ta med honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.