Skolavslutning inget konstigt!

Skolavslutning i kyrkan ska nu inte omtvistat längre. För någon dag sedan såg vi skolminister Björklund presentera ett förslag från regeringen på ändring av skollagen.

Vi känner till Skolverkets rigida inställning utifrån den nu rådande lagen men nu kommer en ändring. Att Jan Björklund nu presenterar förslaget är inte att han helt plötsligt tycker det är viktigt att vi går i kyrkan utan helt enkelt för att dessa frågor ligger på hans bord som skolminister.

Det tryck vi som parti haft i regeringen i frågan har nu gett verkan. Likaså det uppror som kommer från kyrkorna har också ekat i det politisk korrekta Sverige. Det nu liggande förslaget är nästan ordagrant det förslag som vi la fram när Skolverkets rigida hållning blev offentlig.

Tillsammans med Göran Hägglund hade jag en artikel i VK där vi tydliggjorde vår ställning och förslog denna ändring som nu alltså blir realitet. Har inte hittat igen den på VK:s webb men lägger in den när jag hittar den. Psalmsång, välsignelse vid skolavslutningar är alltså inte nåt man längre bryter mot lagen utan är helt i sin ordning.

Men det finns orosmoln på skolavslutningshimlen. Förslaget ska nu ut på remiss och regeringen hinner inte fatta beslut innan valet. Vänsterröran har tydligt sagt att de inte gillar förslaget och vill alltså gå tillbaka till att förbjuda alla konfessionella inslag i skolavslutningarna. Naturligtvis inte ett dugg förvånanden att vänster tar sån ställning. Men ännu ett skäl för att inte ge dessa vänsterivrare mer makt i valet.

Så vill du ha skolavslutningar i kyrkan som det alltid har varit så ska du rösta på någon i Alliansen och naturligtvis bäst om du läggare din röst på KD så kan vi ännu starkare driva på när konstigheterna kommer fram.

Läs Dagens artikel här i saken och deras kloka ledare . Läs också vad Göran Hägglund svarar i en intervju där han tydliggör vårt förslag som vi la för rätt länge sedan och nu alltså är regeringens förslag.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Camilla Grepe

    Så kom det då till sist. Lagförslaget om konfessionella inslag i den icke-konfessionella skolan. Visserligen är den promemoria Björklund presenterade ännu inte skriven enligt uppgift från departementet, men varför haka upp sig på detaljer en sån här dag när valfläsket ska locka SD-dissidenterna tillbaka till Alliansen?

    Folk med sinne för logik har visserligen hakat upp sig på petitesser som att en icke-konfessionell skola rimligen inte kan ha konfessionella inslag, för då är den per definition inte längre icke-konfessionell. Men varför grumsa om det, när målgruppen förväntas svälja betet i ren emfas och utan de besvärande grundkunskaper i elementär juridik och samhällskunskap som annars skulle förta glädjen.

    Förslaget överlappar regelverket för religiösa friskolor, som får ha konfessionella inslag utanför undervisningen, men där är elevernas deltagande uttryckligen frivilligt. Vi får alltså en lightversion av det som idag gäller för religiösa friskolor, med detta förslag.

    För nu får även den allmänna skolans elever lagens stöd för frivillig närvaro i kyrkan. Jag kontaktade Utbildningsdepartementets utredare och påpekade det märkliga i att skollagen idag ger elever i religiösa friskolor bättre skydd mot ofrivilliga religiösa inslag, än den allmänna skolans elever. Hon svarade:
    ”Ja, men det var heller inte tänkt att den allmänna skolan skulle ha religiösa inslag”.

    Just det. Den icke-konfessionella skolan har visat sig vara en chimär i det avseendet. Men nu lirkar Björklund på omvägar fram en lösning som sedan länge figurerat i debatten, men utan att ha fått gehör: Att kyrkan är välkommen att ordna dessa avslutningar, utanför skolobligatoriet, på elevernas fritid. Alla som har minsta kunskap om kyrkan vet att det är det sista den önskar. Svenskar vill i princip bara gå i kyrkan när de kollektivansluts till skolavslutningarna. Detta kryptoreligiöst betingade masochistiska drag i den svenska folksjälen kommer att hålla framtidens folklivsforskare sysselsatta länge.

    För oss som i all enkelhet vill att våra barn ska kunna gå i en icke-konfessionell skola som är icke-konfessionell, är det alltså viktigt att ta fasta på Björklunds löfte om frivillighet. Vi har all anledning att bevaka den detaljen om det blir regeringsskifte i höst. Håller oppositionspartierna med om att kyrkobesök ska vara frivilliga??

    Skollagen kommer aldrig att kunna föreskriva vad kyrkan ska göra, däremot är den tydlig med vad som ingår i skolobligatoriet och i skolans uppdrag. En frivillig ceremoni i kyrkan befriar rimligen inte skolan från att fullgöra sitt uppdrag där en avslutning är en del av skolåret. Vi kommer alltså med största sannolikhet att få dubbla avslutningar i vissa skolor. Sen får framtiden utvisa hur livskraftiga de frivilliga kyrkobesöken kommer att bli.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      En icke konfessionell skola har vi men vi ska också veta vår tradition som kommer från den kristna traditionen. Liksom andra länder lär om deras respektive tradition så har vi också inte bara en möjlighet utan även en skyldighet som jag ser det att lära barnen vilken tradition vi har haft i detta landet. Därför har redan den kristna traditionen en särställning i den nu gällande lagen gentemot andra religioner. Ja skolavslutningarna kommer vara frivillig. Om man lyssnar till vad skolfolk, föräldrar etc i det stora hela tycker så tycker man inte att det är konstigt att hålla till i kyrkan med avslutning .

  2. John

    Bort med religion från skolavslutningen. Det har inte där å göra. Varför ska du tvinga din religion på alla som går ut skolan ?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag tvingar ingen och det gör ingen annan heller. Men sånt tjafs det varit om denna sak från Skolverkets tolkning så är en lagförändring nödvändig. Sverige har sitt ursprung i den kristna traditionen och så får det förbli.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.