Företagens betydelse för ett samhälle!

Att företagande är viktigt för en ort fick vi en bra påminnelse i går. Svensk Näringsliv ordnade en företagsvandring med politiker och företag.

Man delade upp företagen och politiker och så gick vi och samtalade ca en timme. Jag hade förmånen att gå och samtala med nya företagsägare på Germ. Fantastiskt att se och höra hur man lyckats överta ett stabilt företag på ett smidigt sätt. Inte sällan sätter banker stopp eller åtminstone käppar i hjulen. Men denna gång gick generationsskiftet bra. Vi vet att det finns många företagare som väntar på generationsväxlingen och många företagsägare har svårt att få en lika smidig generationsväxling som jag fick ta del av under kvällspromenaden.

Efter promenaden bjöds det på middag på Hotell Vännäs. Och som vanligt när man äter där blir man inte besviken. Vi ska vara glad att vi har ett så välskött hotell i vår kommun. Efter middagen och fortsatta trevliga samtal runt borden så var det dags att gå igenom Vännäs företagsranking. Som vi känner till och jag skrivit om tidigare så har Vännäs kommun stigit 20 placeringar vilket är glädjande.

Men vi har mer att göra i politiken för att underlätta företagsetableringar. Tittar man på de enskilda frågorna så har vi lite att jobba på t ex när det gäller att konkurrensutsätta fler verksamheter inom den kommunala sfären. Att det finns allehanda rädslor i vår kommun för ett sådant tilltag känner vi till. Det kom också fram i samtal runt borden. Kommenterar som att det spelar inte roll om det är företag eller kommunen för det är samma antal anställda i de båda fallen som i så fall skulle ta över en vårdavdelning.

Här visar man på okunskapen i dessa frågor. Dels är ju ändå alltid kommunen beställare och ska via sitt förfrågningsunderlag styra till en bra verksamhet. Men sen funkar det så att om man är två eller fler på en marknad så har man helt plötsligt inte bara 100 % att jobba med utan om marknaden får råda så har man helt plötsligt en större marknad. Det kan företagen åstadkomma men inte kommunen själv.

Så är det också om det etableras t ex en butik vid sidan om en redan etablerad så kommer den initialt självklart att ta en del av försäljningen från den tidigare butiken. Men det kommer visa sig att efter ett tag säljer dessa två butiker tillsammans betydligt mer än vad den ena butiken gjort tidigare fast det kan tyckas vara samma marknad.

Sen förundras man att det finns människor och partier som år 2015 menar att vi borde klara oss utan företag i ett samhälle. När jag sitter i sådana samtal så brukar jag ställa frågan vart man då tänker intäkterna ska komma ifrån. Har då inte hittills i alla fall fått nåt vettigt svar på det. Och Svensk Näringsliv visade välfärdshjulet som tydligt visar att detta är omöjligt.

Nej företagen med ägare som ofta med stora insatser driver sina företag o anställer personal är oumbärliga och hjältar i det Svenska samhället för man betalar till att vi kan ha en gemensam välfärd. Tack Svenskt Näringsliv och ortens företagare för en intressant kväll!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.