Avlasta vårdens frontlinje!

Vårdens hjältar behöver avlastning idag och under en längre period framöver. I Västerbotten ökar antalet smittade i corona och även här kommer sannolikt trycket på personalen i vårdens frontlinje att bli allt tyngre. Nu krävs handlingskraft för att stärka upp personalstyrkan, samtidigt som vi tar hand om och avlastar befintlig personal.

Situationen är mer akut än någonsin förut. Vi behöver värna de som arbetar inom vården, samtidigt som vi ger dem bästa möjlighet att ta hand om patienterna. Det finns utbildad sjukvårdspersonal som arbetar på andra håll än på Sveriges sjukhus, som kan göra en stor insats genom att stärka upp befintlig personalstyrka.

På sjukhusen har man mer att göra än aldrig förr, med utmattning som potentiell följd efter ansträngande 12-timmarspass. Samtidigt har många vårdcentraler det lugnare just nu. Redan idag pågår viss personalomflyttning utefter behoven och det finns också många kunniga från andra branscher som visat intresse att ställa upp att arbeta inom vården. Men det krävs tydligare riktlinjer från politiken hur detta ska fungera.

Kristdemokraterna föreslår därför idag följande:

  • Uppmana och be personer med rätt kompetens anmäla sig frivilligt att under en begränsad period återvända och arbeta inom vården.
  • Erbjud företag att låna ut personal under en begränsad period för att frigöra personer från andra yrkesgrupper med rättkompetens att tillfälligt göra en insats.
  • Ge socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med regionerna administrera anmälningar och matcha med där behoven är som störst.
  • Den arbetsgivare som lånar ut personal blir ersatt till 120% av den minskade lönekostnaden och får därmed incitament att låna ut sin personal.

Den som går till ett jobb i vården ska få behålla 80 procent av sin gamla lön och därutöver få lön från vården. Företagen som ”lånar ut” sin personal ska ersättas med 120 procent av den minskade lönekostnaden. På så sätt skapar vi drivkrafter både hos företagen och den enskilde. Kostnaderna ska delas av staten och vårdgivaren. Läs hela förslaget här:

https://kristdemokraterna.se/akut-vardforstarkning-mer-personal-i-varden-nu/

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.