Att rädda människor

Att rädda företag är att rädda arbeten, vilket till syvende och sist handlar om att hjälpa människor, inte om att rädda pengarna i sig. Ekonomin är inte några rika kapitalister – det är allas våra jobb och försörjning.

Det debatteras flitigt ifall man verkligen kan ställa liv mot ekonomi, men det är ingenting vi heller ska göra. Vi behöver väga in båda delarna. Ekonomin är lätt att ta för given när allt rullar på och när lönen kommer in i plånboken varje månad. Oron däremot som växer just nu, kopplat till den egna försörjningen, till konkurser och arbetslöshet, riskerar ge negativa följder på hälsan. Riskerar leda till mänskligt lidande i form av depressioner, utanförskap och missbruk. Ingen vet när coronakrisen är över, men sannolikt kommer konsekvenserna leva kvar långt efter vi fått ordning på själva viruset i sig.

Ett antal veckor har nu gått sedan corona på allvar nådde Europa och vi ser tyvärr redan hur krisen medför ökad utsatthet för barn, ökad risk för misshandel innanför hemmets väggar, social isolering som i många fall orsakar stress och psykisk ohälsa. Vi har gjort rätt som stängt ned stora delar av samhället. Vi ska självklart rädda så många liv vi kan, undvika att sprida smitta och hålla nere trycket på vården. Men vi behöver även se och hantera de konsekvenser som nedstängning och isolering ger. Ofta är de kopplade till ekonomisk oro.

Från KDs håll presenterade vi häromdagen en budget för att hålla Sverige starkt även efter krisen, den som vill läsa på mer kan göra det här.

Använd nu långhelgens extra timmar till att videochatta eller ringa någon bekant som sitter hemma själv eller se om du kan hjälpa till på något vis, kanske med mathandlingen.

Önskar en riktigt fin valborgshelg!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.