Äntligen tar (S) sitt förnuft till fånga

Kristdemokraterna har i mer än två månaders tid drivit att en oberoende kriskommission bör tillsättas redan medan coronakrisen pågår och inte först efteråt. Det handlar om att samla in fakta och lärdomar i realtid, så vi slipper sitta och gissa i efterhand vad som gjordes, när det gjordes och vad som skulle kunnat gjorts annorlunda. Äntligen har regeringen lyssnat och nu verkar det bli av ”innan sommaren”.

Löfven har inte velat tillsätta en kommission för att gå igenom krishanteringen av covid-19 förrän efter det att krisen är över. Inrikesminister Mikael Damberg har sagt att tillsättandet av en sådan kommission redan nu skulle skicka signalen att vi är igenom krisen. Men knappast någon har nog missat att vi fortfarande befinner oss i det allvarliga och ovanliga läge vi befunnit oss i senaste månaderna. Så varför har det dröjt?

Beror det på att bland annat regeringens agerande ska granskas av kommissionen? Till exempel ser vi hur man inte lyckas säkerställa att fler coronatestas – att enbart sätta mål som låter bra är inget värt ifall de inte sen också genomförs. Som jag skrivit tidigare i bloggen testar man ju i grannlandet Danmark långt fler än i Sverige trots en betydligt mindre befolkning. Där får alla som vill testa sig och det finns öppna testcenter runtom i landet.  Häromveckan var det ”helgdag och klämdag” som var förklaringen till att så få testades, men veckan dessförinnan? Senaste veckan testades rekordmånga, men man nådde ändå bara upp till en tredjedel av det mål som skulle nås för snart en månad sen.

Även om Folkhälsomyndigheten har haft mycket att säga till om de senaste veckorna, är det ändå regeringen som bär det stora ansvaret för Sverige och därmed också den väg Sverige valt under krisen.

Mycket, stort som smått, hade garanterat kunnat göras annorlunda och bättre eftersom ingen kunnat förutspå denna kris. Vissa delar har fungerat oerhört väl och är sådant vi behöver komma ihåg i framtiden. Till exempel har vi ju i Västerbotten klarat oss bättre än andra regioner, så här finns säkert många viktiga erfarenheter att hämta. Tyvärr har nog många lärdomar redan ha fallit i glömska eftersom kommissionen kommer på plats för sent. Men som sagt, det är positivt att även regeringen kommit till insikt och nu svänger i frågan om en kriskommission.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.