KD före sin tid

I januari är det tänkt att vaccinering mot covid-19 ska kunna påbörjas. Men när storhelgerna kommer allt närmare är det ännu bara en region i landet som har en färdig plan för hur massvaccineringen ska lösas i praktiken: Region Skåne, där KD är med och styr. 

Från Kristdemokraternas sida har vi hela tiden förordat mer nationell styrning under krisen. Men så länge ansvaret ligger på regionerna krävs genomtänkta handlingsplaner för hur vaccineringen ska implementeras och organiseras lokalt runtom i länet. Det här handlar om folkhälsan och om att få igång samhället igen.

Många regioner, inklusive Västerbotten, arbetar fortfarande på en sådan plan och förhoppningsvis blir den klar innan det blir skarpt läge. Nu vill vi inte riskera att veckorna går, där människor går miste om vaccin bara för att regionen varit dåligt logistiskt förberedda.

Redan i juni la vi Kristdemokrater ett initiativärende i regionstyrelsen, om att börja planera för massvaccinering.  Detta avfärdades av de styrande rödgröna. De frågor vi tog upp då, och ännu inväntar svar på, var bland annat om och hur primärvården och skolhälsovården ska inkluderas? Vem som ska bära huvudansvaret för administration och logistik, samt hur ska kylkedjan kunna upprätthållas?

Ifall det dessutom kommer behövas det mer personal på vissa avdelningar, vilket är troligt, varifrån ska de komma?

Tiden går fort och förhoppningsvis är svaren på plats före vaccinleveranserna!

 

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.