Nestor Alf har talat

Kristdemokrater har pĂ„ sistone fyllt spalter och tv-rutor med ”nyheter” som varit bedrövliga och mycket pĂ„frestande för mĂ„nga.
Det duger inte att ett partis företrÀdare, förtroendevalda, skapar dysterhet och skamkÀnslor.
Jag tÀnker inte upprepa eller döma, men jag vill gÀrna erinra om vad som varit och Àr partiets existensberÀttigande. UtifrÄn mitt eget perspektiv förstÄs.
Kristdemokraterna, som parti, dÄ KDS, startade 1964.
Det Àr nödvÀndigt att kÀnna till 60-talet, för att förstÄ varför ett kristdemokratiskt parti startades i Sverige.
60-talet var det Ă„rtionde dĂ„ vĂ„rt land skulle frigöras frĂ„n sitt vĂ€rdemĂ€ssiga förflutna. Det gamla romerska talesĂ€ttet, ”Si libet liket” skulle gĂ€lla (om det behagar Ă€r det tillĂ„tet). Familjen framstĂ€lldes som nĂ„got förlegat, nĂ„got som jĂ€mstĂ€lldes med ”fĂ„ngenskap”. Skolan skulle kopplas bort frĂ„n Ă€mnet kristendom och vara ”etiskt neutral”, vara ”objektiv”.
En skola, i ett vĂ€rdemĂ€ssigt vakuum, Ă€r givetvis en omöjlighet. Riksdagsledamoten och skolmannen Stellan Arvidsson, ordförande i svensk-östtyska föreningen skulle se till att skolan ”frigjordes”. Över 2 miljoner medborgare reagerade och protesterade i en namninsamling. Den största spontana namninsamlingen i Sverige. Regering och riksdag tog emellertid ingen hĂ€nsyn.
Under mina elevĂ„r i folkskolan, om jag fĂ„r uttrycka det sĂ„, gĂ€llde vad som stod i 1946 Ă„rs skolkommitteÂŽ: ”KristendomsĂ€mnet bör mer Ă€n de flesta Ă€mnen kunna vara instrument för den personlighetsdaning som Ă€r skolans viktigaste uppgift… Undervisningen bör ha etiskt fostrande syftning”.
Det fanns i sÄ gott som alla riksdagspartier ledamöter som var emot den vÀrdenihilism som predikades under 60-talet.
Lewi Pethrus var KDSÂŽ upphovsman. En kraftfull och viljestark ledare.
Lewi Pethrus hade tidningen Dagen och kommunicerade livligt för ett nytt politiskt parti. Pingströrelsen var politiskt ”oexploaterad”, ursĂ€kta uttrycket. Pethrus hade hyst Ă„sikten att man inte skulle blanda sig i politiken. Andra frikyrkor, som exempelvis Svenska missionsförbundet, fanns vĂ€l representerat i folkpartiet och till dels i socialdemokratin.
Lewi Pethrus hade tidigare samarbetat med Birger Ekstedt och ansÄg att en förutsÀttning för att partiet skulle kunna bildas var att Ekstedt stÀllde upp som partiledare. Det gjorde Ekstedt.
Det Ă€r ofrĂ„nkomligt, att ett nytt parti drar pĂ„ sig ”barnsjukdomar”. Inte alls mer konstigt Ă€n att Ă€ldre partier drar pĂ„ sig krĂ€mpor och förkalkningar av allehanda slag.
NÀr en ledare som Lewi Pethrus pekade ut vÀgen var det mÄnga som nÀra nog automatiskt tog stÀllning för det nya partiet.
De vÀletablerade politiska partierna sÄg sig givetvis om efter medel och metoder för att stoppa och odugligförklara KDS.
Lewi Pethrus hade framstĂ€llts som ledare av sekterism och allsköns förbudsivrande. Begreppet ”frikyrka” var, utifrĂ„n 60-talets vĂ€rderingar och synsĂ€tt nĂ„got man skulle akta sig för. Och i synnerhet nĂ€r det handlade om ”pingstvĂ€nner”. Det var en nedsĂ€ttande stĂ€mpel, ”pingstvĂ€n”.
Först nĂ€r författaren P.O. Enkvist publicerat sin roman, Lewis resa fick Lewi Pethrus vad man kan kalla upprĂ€ttelse. Det var rent rörande, för att inte sĂ€ga hĂ€pnadsvĂ€ckande, hur medier snabbt stĂ€llde om sin syn pĂ„ ”pingstledaren”.
FrÄn att i det nÀrmaste ha varit förföljd blev han aktad och Àrad.
I den uppstĂ„ndelse som nyligen skapades runt kristdemokrater har gamla begrepp och beteckningar dragits fram, bĂ„de av statsvetare och journalister. (Jag Ă€r sjĂ€lv född i en liten bostad pĂ„ kapellet. Min pappa var ”pingstpredikant”. Jag skĂ€ms inte ett dugg för att vara eller bli kallad ”pingstvĂ€n”, men jag Ă€r faktiskt inte sĂ„ obegĂ„vad, sĂ„ att jag inte insett att stĂ€mpeln ”pingstvĂ€n” anvĂ€nts för att nedvĂ€rdera och förklena.)
NĂ€r partiet bildades fanns ingen pingstvĂ€n med i partiets presidium, Birger Ekstedt, Åke Gafvelin och Sven Enlund. Jag kan garantera, tror jag, att de allra flesta medlemmar var med i Svenska Kyrkan, och nĂ€r vi 1998 fick ett valresultat pĂ„ nĂ€rmare 12 procent, 619 046 röster, begriper nog alla att ”pingstvĂ€nnerna” inte rĂ€ckte.
Sanningen Ă€r den att jag sjĂ€lv, och flera med mig förstĂ„s, gjorde vad vi kunde för att bryta ner den stĂ€ndigt spridda förestĂ€llningen att kristdemokraterna var ett ”frikyrkoparti” eller Ă€nnu vĂ€rre ett ”pingstparti”. Vi ville förstĂ„s att medborgare skulle ansluta sig och rösta utifrĂ„n vad partiprogrammet stod för. Och inget annat!
NÀr det pÄstods, för nÄgra dagar sedan, att vi jagade kÀndisar, och att det var sÀrskilt fint att fÄ med en kÀndis frÄn pingströrelsen, sÄ Àr detta faktiskt helt vilset.
Jag kan för egen del frimodigt pĂ„peka att det lagts ner en del tid för att vĂ€rva personer som Jerzy Einhorn, Rolf Åbjörnsson, Ebba Linsö, Peter Althin, Lisette Schulman, Allan Schulman, Inger Strömbom, Bror Stefenson ..
För att inte nÀmna biskop Sven Danell.
Det Àr förbluffande att statsvetare och opinionsbildare i vÄrt land visat och visar sÄ lite intresse för politiska rörelser i vÄr nÀra omvÀrld och i Europa som helhet.
USA:s parti- och presidentfasoner speglas desto mer.
Efter andra vÀrldskriget, dÄ enormt hatiska stÀmningar rÄdde mellan lÀnder, spelade kristdemokrater en mycket betydelsefull roll.
Det gĂ€llde förstĂ„s ocksĂ„ vid Ă„tskilliga senare tillfĂ€llen, exempelvis nĂ€r Europas ledningar fastnat i debatter om VĂ€sttyskland och Östtyskland skulle fĂ„ enas.
År 1975 inbjöds partiledarna för de kristdemokratiska partierna i Norden till CDI:s (Christian Democratic International) kongress i Rom. Det var den italienska premiĂ€rministern, Aldo Moro, senare nesligt mördad, som stod för inbjudan.
Och det var EUCD:s (European Union of Christian Democrats) generalsekreterare, Karl Josef Hahn som fick oss att resa till Rom.
I en offentlig samling i Stockholm blev jag rejĂ€lt attackerad för att vi ”slagit oss ihop med Franz Joseph Strauss”. Denne dominante ledare för CSU (Christlische Democratische Union) i Bayern presenterades i regel som en politiker lĂ„ngt ut pĂ„ högerkanten……
Jag försökte förklara att kristdemokratin i Europa och pÄ mÄnga hÄll i vÀrlden var en rörelse som inte kunde stÀmplas sÄ enkelt. Men en grupp ungdomspolitiker skrattade, vÀnligt uttryckt.
DÄ begÀrde Bernt Carlsson ordet, han Internationell sekreterare för socialdemokraterna och generalsekreterare för socialistiska Internationalen var en stor auktoritet. Han omkom i den förskrÀckliga Lokerbiekatastrofen Är 1988. Bernt Carlsson tystade ungdomsgruppen och förklarade att man hade fel, om man trodde att kristdemokratin i Europa och vÀrlden var sÄ enkel att examinera.
Vid samma möte erinrade jag om den chilenske kristdemokraten, Radomiro Tomics tal under CDI-kongressen i Rom. Det kunde inte varit mer radikalt socialt inriktat!
Kristdemokraterna presenterade sig 1964 som ett politiskt parti vare sig till höger eller vÀnster. Detta sÄgs som nÄgot helt otÀnkbart i partipolitiska- och opinionsbildande kretsar. Antingen var man det ena eller det andra, fÄgel eller fisk hette det, för att ha existensberÀttigande. Det gick helt enkelt inte att vÀgra. Man var tvungen att lÄta sig inlemmas i den cementerade vÀnster-högerskalan i Sverige.
NÀr debatten om löntagarfonder kokade, gav vi upp och har dÀrefter accepterat att kallas borgerliga.
Personligen anser jag det vara angelÀget att betona att kd Àr ett kristdemokratiskt parti. Det rÀcker!
Angela Merkel fick frÄgan: -Vad Àr det för skillnad mellan er och andra partier? Hon svarade kort och bestÀmt: Det Àr C:et i vÄr partibeteckning CDU (Christlische Democratische Union).
Namnet Kristdemokrater ska sjÀlvfallet betyda nÄgot mer Àn placering pÄ vÀnster-högerskalan. VÄr uppgift Àr att oförtrutet stÄ upp för kristna etiska vÀrden, för den debatt och den politik som gör sitt yttersta för att respektera mÀnniskans okrÀnkbara vÀrde och vÀrdighet.
Kristdemokraterna kan inte och ska inte knytas till nÄgon kyrka. Kristdemokraterna har inte monopol pÄ nÄgot, men vi har ett oavvisligt ansvar att bry oss om, att efter bÀsta förmÄga stÀrka den svage, ta parti för de som hamnat vid sidan om, göra allt för att upprÀtthÄlla respekt för de vÀrden som stÄr bakom demokratin och de mÀnskliga fri och rÀttigheterna. Kristdemokrati Àr inte nationalism. Alla Àr vÄra systrar och bröder! Kristdemokrati ska Änga av solidaritet!
Boken Kristdemokrati, mÀnniskosyn, etik politik publicerade för nÄgot Är sedan. Fil.dr. Per Landgren Àr redaktör. De mÄnga författarna Àr synnerligen kvalificerade.
Det hade förstĂ„s varit av vĂ€rde – jag Ă€r överens med professor Marie Demker – om bokens innehĂ„ll hade stĂ€mts av mot kristdemokraternas nuvarande sakpolitik. Den examinationen kanske kommer. Vi vet ju av erfarenhet och mĂ„ngĂ„riga iakttagelser att politiska pendeln svĂ€nger i de flesta, kanske i alla, partier.
Och att det Àr viktigt att försöka leva som man lÀr!
I Europa och pÄ andra hÄll i vÀrlden finns gott om exempel pÄ att kristdemokrater bildat regering med socialdemokrater eller liberaler eller konservativa. Och vi vet ju, om inte annat, att i Europas starkaste demokrati har kristdemokrater och socialdemokrater samregerat.
Jag tror det vore klokt av partierna i Sverige att lossa lite pÄ knutarna. Ni kommer att behöva varandra, tror jag.
OvanstÄende har skrivits för att ge en kort, som likvÀl kanske blev för lÄng, introduktion i kristdemokraternas historia.
Etiketter: , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Robin

    Du har helt rÀtt i att man alltid ska titta bakÄt för att tydligt se vad partier stÄr för. DÀrför Àr det obegripligt att KD samarbetar med SD. Nu fÄr ni skörda er sÄdd.

    • Hans-Inge Smetana (inlĂ€ggsförfattare)

      Att vĂ€ljarna valt ett parti kan vi inte lastas för. Att alldeles för stor del av vĂ€ljarna valt detta parti kan vi inte heller lastas för. SjĂ€lv ville jag ha en alliansregering. Men dĂ„ C backar ur och gĂ„r in pĂ„ den röda sidan sĂ„ kan vi inte fĂ„ det. Återigen inte KD:s fel.

  2. Realist

    Men stÄr inte kristendomen för allas lika vÀrde?
    Vilket ju KD uppenbarligen inte anser dÄ man bundit sig till ett avtal dÀr SD med sin syn styr!
    SÄ Àr det inte dags att byta namn dÄ partiets mÀnniskosyn varken Àr Kristen eller Demokratisk!

    • Hans-Inge Smetana (inlĂ€ggsförfattare)

      Jojo det svÀnger om ordet demokrati. Och den man sist pratar med har alla egen tolkning. De demokratiska vÀrdena Àr betydligt mer Àn tyckanden hit o dit. SD ingÄr i ett samarbetsavtal. Men inte i regeringen. Och det Àr jag glad för.

  3. Bloggfarfar

    Det Àr sorgligt att konstatera att KD gÄtt frÄn att ha varit ett parti i mitten till ett parti som lett ÀrkereaktionÀra SD som ledande bakom nuvarande regering. Totalt platt fall för frÀmlingsfientlighet mm. Det Àr ingen som har behov av KD i fortsÀttningen. Inte underligt att Knut i Dorotea lÀmnat. Jag kÀnde honom vÀl. En reko man.

    • Hans-Inge Smetana (inlĂ€ggsförfattare)

      KÀnner ocksÄ Knut, en god vÀn till mig. Han valde lÀmna politiken. Respekterar honom för sitt val. Vi andra fortsÀtter kÀmpa för de kristdemokratiska vÀrdena i politiken.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.