Äntligen Naloxon!

Slog på nyheterna igår och fick ett glädjande besked. Nu kommer Naloxon bli receptritt att inhandla.

För ganska många år sedan motionerade en av våra fullmäktigeledamöter från Skellefteå Kalle Lilja om att Naloxon skulle få användas av ambulans och räddningstjänst. Kalle har en gedigen kunskap och erfarenhet inom akutsjukvården med sitt arbete i över 30 år inom ambulansen i Skellefteå.

Han hävdade i motionen att man inte kan skada med Naloxon men man kan istället rädda liv, tex om någon har tagit en överdos eller vid många andra tillfällen. Räddningstjänsten har också frågat efter att använda Naloxon då dom åker på IVPA. Det är en utryckning man gör I Väntan På Ambulans. Alltså man rycker ut innan ambulansen för att rädda liv inte minst hjärtstopp tex. Detta gör kommunernas räddningstjänst på uppdrag åt regionen och det har räddat många liv då ambulansen kan vara en bit bort i vårt stora län.

Kalle fick rätt mycket skit i den debatten och självklart avslag av den rådande majoriteten. Men Kalle visste vad han talade om, han var lite före sin tid. Nu har det alltså beslutats att man kommer att kunna köpa Naloxon receptfritt till och med. Från att inte låta ambulans och räddningstjänstpersonal få använda det fritt till att du och jag kan köpa det receptfritt är ett stort steg som nu har skett, som Kalle förutsåg för flera år sedan. Tänk om Region Västerbotten gått före i frågan då motionen lades och bifallit den!

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Veronica Kerr

  Mycket bra!! Debatten i fullmäktige var rätt intensiv som jag minns det. Inte lätt att vara före i vissa frågor när majoriteten bestämt sig för ett nej.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Exakt Jo Kalle fick en del stryk i debatten och det var andra partier som försökte sno frågan som sin så det var åt båda håll. Men nu är vi framme där vi ville va redan då.

 2. Vilhelmina

  Väldigt viktigt för att rädda liv. Om detta går igenom så hoppas jag vi börjar förändra synen på beroende och mer hjälp i inlandet behövs. Ska nog göra en dokumentär om inlandet och stigmatiseringen, det är ju människor vi pratar om.

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Exakt! Om det finns ett läkemedel som kan rädda liv och ändå inte är farligt att använda kan man fundera varför det inte gjorts mer tillgängligt innan. Men nu är vi i fas med verkligheten. Vilket är bra! Med all sannolikhet hade utgången av de tråkigheter ni haft i Vilhelmina för några år sedan sett annars ut om Naloxon kunnat användas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.