Ambulansen, Kirurgen, Ortopeden samt AnOpIva

I veckan var jag tillsammans med alliansen gruppledare åter på ett antal intressanta verksamhetsbesök. Vi började dagen på ambulansen där verksamhetschef Stian Kvalvik tog emot oss och på klingande Norska berättade om verksamhetens stora utmaningar och behov. Stian har ett positivt gäng runt sig och man har inte akuta svårigheter att hitta personal eftersom ambulansen är en populär arbetsplats. Men stora utmaningar finns att få ihop scheman och nu tar vi också över ambulansverksamheten i Sorsele, Dorotea, Tärnaby och Norsjö. Här försöker man samordna så man både arbetar på ambulansen men även på sjukstugorna. En intressant samordning för patienternas bästa.

Vi besökte också AnOpIva. En av de större verksamheterna på NUS där verksamhetschef Nicklas Larsson berättade om verksamheten och visade oss runt i lokalerna. På NUS har vi samlat resurserna både för anestesi, operation och intensivvården under AnOpIva. Både ortopeden och kirurgen önskar i vissa lägen att äga hela vårdkedjan men finns också fördelar med att samla verksamheten. IVA vården är krävande på många sätt både personellt med inte minst teknikmässigt så många rum får tas i anspråk för att förvara maskinerna. T ex har man en livsuppehållande cykel med hjärtstartare etc som man kan snabbt åka ut på NUS ifall något händer. När vi tittade på operationsplaneringen såg vi att just vid detta ögonblick opererades det för fullt i 19 salar på NUS. Alltifrån hjärta till alla andra operationer.

Vi fortsatte sedan till Kirurgen och mötte senioren Stig-Evert Thornberg som varit med länge både inom kirurgi och ortopedi. Kirurgen har utmaningar då vi saknar sköterskorna i operationsrummen vilket gör att operationer tvingas ställas på kö. Utomlänsvården har fördubblats på 3 år. För att underlätta har man anställt vårdnära personal som servicebiträden för att underlätta för sjuksköterskorna. Sköterskorna ska ha mer tid med patienterna. Det är inte minst viktigt med cancerpatienter. Förra måndagen hade kirurgen 20 sattelitpatienter, då är det tur att vi har bra samarbeten på NUS mellan klinikerna. Allt för patientens bästa.

Nästa besök blev på Ortopeden som är rätt spridda över ”Dallashuset”. Mottagningen har ca 150 besök och man får bra hjälp. Tidigare låg man på sjukhus ca 3 veckor för en knäprotes vilket man nu gör för dagen och skickar hem patienten på kvällen. I dag har man 18 platser på vårdavdelningen men skulle behöva ca 40 platser. Mycket av den elektiva vården sker i Lycksele. Vi mötte också avdelningschef Viktoria Popovac Lindström (som för övrigt fick VK:s tårta häromdagen) som på ett positivt sätt beskriver hur man arbetar för att få en positiv arbetsmiljö på kliniken, allt för att det ska vara lättare att rekrytera personal.

Åter en mycket intressant dag i verksamheterna.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.