Regionstyrelsen i september

Vi har haft regionstyrelsen idag. Och som vanligt är det många intressanta redovisningar och genomgångar av verksamheten. Skickar med några slides som talar sitt tydliga språk. Region Västerbotten har en o annan utmaning. 

Årsprognosen visar att vi nog kommer att hamna dryga miljarden i underskott för 2024. Däremot har börsen och våra placeringar gått bra vilket är glädjande.

Personalkostnaderna ökar så också kostnaden för hyrpersonal. Vi ligger på ca 4% av den totala personalkostnaden. Man har i landet kommit överens om att 2% av den totala personalkostnaden är ett mått som är bra. Nu resonera att i Norrland kanske den behöver ligga på kanske 3% för att kunna jämföras med övriga landet. Totalt har landet sparat 1,3 miljarder på hyrpersonal. Det är inte sparade kronor utan man har anställt personal istället för att hyra vilket är ambitionen. Den nationella jämförelsen just nu är att vi ökar något men det är från en låg nivå. T ex Norrbotten ligger på 11% och våra övriga länsgrannar ligger också på höga nivåer.

Vårdgarantiläget har lite att önska. Vi låg inte bra till innan sommaren och innan konflikten. Och det har inte blivit bättre sedan dess. Idag är det 14 972 personer som väntat olagligt länge på ett första besök.

Intressant information för dig som Västerbottning att veta är att regionen har skulder på 2.2 miljarder och de lån som ska omsättas framöver har haft räntor på under en procent o de som nu omsätts hamnar på 3-4% vilket gör att kostnaderna ökar markant.

En fråga som vi diskuterar varje möte är kapitalförvaltningen och hur vi kan säkerställa att det som nu skett inte ska ske igen. Vi arbetar på en ny finanspolicy som vi ska anta i höst.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.