Sjuktal, A-kassa och sjukersättningar

Lycksele 22 aug 2010

Idag, söndag, har jag städat lite hemma. Plockat och sorterat papper från Centerpartiet, från LEADER, från Rädda Barnen och Norrlandsförbundet. Dammsugit huset, barnbarnen skall bo här en vecka så de skall inte snubbla över dammråttor.

Efter detta for jag till Björksele och plockade lite röda vinbär och hallon på familjeägorna. Hallonen är redan nu (midnatt) sylt.

När man städar och plockar bär hinner man tänka lite. Jag börjar med sjukskrivningarna. De har under Alliansregeringens tid minskat kraftigt! Nu är det uppenbarligen så att man känner efter två gånger innan man ringer och sjukskriver sig. Enbart kommunerna har minskat sina utgifter med miljardbelopp p g a minskade sjukskrivningar (DN 20/2 2010). Antalet personer med sjukersättning har också minskat. Visst har vi läst ett antal snyftreportage om individer som är för sjuka för att arbeta och för friska för att få sjukersättning, och dessa berättelser är sanna och rörande. Men om man lusläst tidningarna har man också hitta små artiklar om personer som glatt sig åt att bli upptäckta och fått en ny chans att återvända till arbetsliv och de sociala kontakter dett medför. Faktum är: Sverige håller på att lämna tätpositionen att vara det sjukaste folket i Europa! Min tro är att OM vänstern åter får makten i landet blir deras första jobb att åter förtidspensionera stoa delar av befolkningen.

Så detta med A-kassa. Jag läser med rysningar VF:s ledare. Då och då ondgör sig skribenterna över den låga ersättningsnivån vid arbetslöshet . "Alliansen tvingar arbetslösa att ta de jobb som finns oavsett lägre lön". Om man vänder på detta resonemang betyder det: "Om du inte får det jobb som passar dig så kan du välja att fortsätta stämpla", det är vad vänsterpartierna ställer i utsikt. Och dessa stämplare fanns det gott om fram till 2006. De har minskat i antal med nuvarande arbetslinje!

Så kan man fundera på arbetslöshetsförsäkringen. Månadsbeloppen varierar beroende på fack och bransch. Är risken för arbetslöshet hög, blir avgiften högre och vice versa. Men det är ju vad försäkring innebär! Olycksfallsförsäkringar, trafikförsäkringar, livförsäkringar: Alla beror på vilken riskgrupp du tillhör. Det handlar om fordonsslag, kön, åldrer, skadefria år mm, mm. Skall vi använda ordet försäkring = ömsesidigt och solidariskt ansvarstagande är dessa regler självklara och har varit så i flera hundra år, så länge det funnits försäkringsbolag.

Om vi skall komma ifrån olikheterna i Arbetslöshetsförsäkringen måste vi bilda en gemensam grupp för alla arbetande svenskar. Då måste en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring införas, den måste vara statlig och således upphöra att administreras av facken. Jag inser svårigheterna med detta och vill inte ens förorda den lösningen idag, men då får vi finna oss i den fackligt administrerade läsningen, där facken själva medelst sina ageranden kan öka eller minska risken för arbetslöshet.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Lars Valler

    Jag antar att du menar att den som utbildar sig till läkare skall bara betala den arbetslöshet som finns inom läkarkåren likt där bara volvobilarna betalar volvobilarnas olyckor.. men tyvärr är verkligheten inte sådan inom bilförsäkrningen vilket inte borde vara en överraskning för dig.nej dina argument är nog bara att du inte vill betala för andras välfärd, men nyttjar den gärna. Att skriva skadefria år, ålder etc visar bara att en som väjer att ta jobb som läkare eller svetsare väljer inte mellan arbetslöshet eller arebete utan från sina möjligheter lisom volvoägaren väljer försäkrningsbolag

  2. Krister Klermalm

    Varför skapa något som slängs ut i deras sjuktillstånd ifrån sjukförsäkring när det är uppenbara att dem inte klarar ett jobb inom den tidsgräns ni har satt.
    Ingen konsekvensanalys har gjorts i med införande av tidgränsen.

    Om du du och ni andra att du ska ta vilket jobb som helst så kan även en VD ta ett städjobb på McDonald. Nä då ska dessa har avgångsvederlag som en städare kan glömma om.
    Båda har lika stor risk att bli uppsagt, inte få något jobb. Vill ni har obligatorisk A-kassa så ska det gälla alla, avgångsvederlag kan väl också bli obligatorisk.

  3. Konditorn

    Förvirringen brukar inträda med åldern, så även med Mårtensson. Han tror att Sverige består av kverulanter som helst av allt undviker att arbeta och istället vill sitta hemma med bidrag. Dessutom inbillar han sig att den röd gröna alliansen skulle ha som främsta mål att befrämja detta. Det alliansen gjort under sina fyra år är att öka utslagningen ytterligare på arbetsmarkanden och se till att de socioekonomiska klyftorna vuxit. Mårtensson med sin bakgrund från Majorna borde veta vad detta innebär. Men med ålderns rätt grumlas minnena och omvandlas till en förvirrad form av egoism o synism.

  4. Isak

    Innan vi hade allmän sjukförsäkring så var det inte många
    som sjukskrev sig. Min far blev sjuk och hade 33 dagars
    karens, att sjukskriva sig hade han inte råd med. Han
    jobbade som skogsarbetare, men sjudomen blev värre och
    värre och till slut så gick det inte längre. Han sjuk-
    skrevs och fick 1.50 öre per dag. Han skulle hinna få
    ut 105 kr innan han den 13 mars 1947 dog på lasarettet
    efter att ha hostat upp det mesta av sina lungor. Hans
    kudde blev röd, och det blev jag också endast 3 år gammal.
    Så Herr Mårtensson ska inte komma och prata skit.

  5. S-O S

    Jag känner igen dig på stan, men jag känner dig inte.Det skulle vara ytterst roligt att vet hur många år du har i någon tung industri med skiftgång, skitig och bullrig miljö.
    Att skrodera så som du gör bevisar endast en enorm okundskap om hur många i det Svenska arbetslivet har det i dag.
    Ta reda på, skriv om , gör/skriv rätt!

  6. Solidaritet

    Sjukskrivningarna har INTE minskat med alliansregeringens politik! Det är lika många som fortfarande är sjukskrivna och sjuka. Det är läkarna som sjukskriver inte Försäkringskassan. Däremot har dessa som du syftar på blivit utslängda från sjukförsäkringssystemet. När det gäller A-Kassan så är det samma sak, arbetslösheten har ÖKAT med alliansregeringens politik!! Bara för att människorna inte finns i systemen så innebär det inte att de inte finns!!!Sjukt att jämföra med bilförsäkringar, dessa kan du byta emellan om du tycker att premien har blivit för dyr det kan du inte när det gäller A-kassa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.