Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Några ord om budgetformalia..

Kan inte låta bli att skriva ett par rader om den nyordning som vi ser idag när det gäller presentationen av budgeten. Det kanske låter som att vi i oppositionen gnäller över småsaker, men det här är ett brott mot gamla traditioner, och dessutom respektlöst mot både riksdag och opposition.

Man påstår att anledningen till att man vill ha budgetdebatten i eftermiddag istället för på morgonen är att det inte ska "läcka ut" något från budgeten. Fniss. Alla vet att det enda regeringen ägnat sig åt sista veckorna är att själva läcka valda delar av budgeten.

Det som händer nu är att regeringen precis har avslutat sin presskonferens, där de presenterar de delar av budgeten som de vill presentera. I morse fick vi i oppositionen här i riksdagen tillgång till hela budgeten, och klockan 13 börjar kammardebatten om budgeten, som sedan pågår hela eftermiddagen. Konsekvens av detta?

Konsekvensen blir helt enkelt att våra företrädare ute i landet inte har en chans att kommentera eftersom de inte vet vad som finns i hela budgeten. Man har inte ens fått lyssna på kammardebatten innan media vill ha kommentarer, och det är ju i debatten som man får höra vad både regering och opposition tycker.

Så, snyggt jobbat, regeringen och Anders Borg. Ni får i princip fritt luftrum i media under större delen av dagen. Det märkliga i detta är dock att det hela sanktionerats av talmannen, som beslutade att debatten skulle flyttas från klockan 09.00 till klockan 13.00.

Man kan verkligen undra varför.

Dessutom finns mycket att diskutera om budgetförslagen, men det återkommer jag till senare. Jag vill gärna höra debatten först.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.