Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Gamla ideér i dagens ljus

Läser en lysande debattinsändare i gårdagens VF, signerat vänsterpartisten Anders Emanuelsson. Hittar tyvärr ingen länk till artikeln, men jag måste dela med mig av inledningen;
 
"Fattigt folk är landets rikedom, sa Sveriges första professor i nationalekonomi, Anders Berch. Han skrev också landets första lärobok i nationalekonomi. Hans idé, om att de fattigas armod skulle tvinga dem att arbeta flitigt, bildade skola under den tid som i dagens läroböcker kallas frihetstiden. Det var på 1700-talet och friheten omfattade så klart enbart överklassen medan arbetarn abara stod ett pinnhål högre upp på samhället än lösdrivare, fattighjon och straffångar.
Professor Anders Berch vågade uttrycka sig rakt på sak – ’Magan och behoven äro de starkaste pådrivare’. Finansminister Anders Borg måste vara mera varsam när han argumenterar för moderaternas arbetslinje. Arbetarna kan numer läsa och skriva, vi har dessutom rösträtt."
 
Tankvärt minsann. Den grundläggande ideologiska skillnaden mellan höger och vänster är ju just synen på människan. Är din granne en medmänniska eller en konkurrent?
En del kan säkert tycka det är vansinne att dra fram så gamla citat, och försöka påstå att såna tankar inte finns i dagens höger. För er vill jag gärna göra lite reklam för den här intervjun, med högertänkaren och nationalekonomen Marian Radetski.
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.