Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Chatten med Reinfeldt…

…pågår just nu på svt.se.

Såg den här frågan och svaret nyss:

"Viking, 20 år, Landskrona: Nu ska man gå i pension vid 65 års ålder. Ändå finns det många ungdomar som är arbetslösa här i Skåne. Ska man inte försöka att byta ut åldringarna vid tidigare ålder, så att man kan få in fler ungdomar i arbetslivet? Unga entusiaster är väl bättre än gnatiga gamlingar? : )

Fredrik Reinfeldt: Jag tror vi måste göra både och. Det finns ingen given mängd jobb i ett samhälle. Vi har uppmuntrat drivkrafterna till jobb med vår arbetslinje. Det uppmuntrar såväl äldre att stanna kvar längre, som att uppmuntra yngre att komma in tidigare."
 
Hm. "uppmuntra yngre att komma in tidigare"….?
Tror statsministern att de unga väljer att inte komma in på arbetsmarknaden? Tänk om man skulle lägga lite energi på att skapa de där jobben som de kan söka först..

11 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    Man kan alltidd önska att jobb är något man har rätt till – det gör ju att någon annan är skyldig att leverera dem.
    8 timmars lön för 6 timmars bekvämt, underhållande och utvecklande arbete är väl drömmen?

  2. Tina Eriksson

    Helen,

    Det finns inget som gör mig mer upprörd än unga som säger att politikerna måste skapa fler jobb. Det är så sorgligt att vi bor i ett land där så många på fullaste allvar tror att någon annan kan skapa jobb. Speciellt från en Politiker.

    Jobb är ingenting du får – utan något du skapar och skaffar dig själv. Först börjar man med att skaka av sig sin fin-i-kanten-rock och lata attityd och sedan använder man sina två ben och går gata upp och gata ner och knackar på hos alla företag, butiker och restauranger.

    Jobb finns i dagens Sverige. Så är det och det borde du också veta.

  3. Helén Pettersson

    Svar till Maria Skiddi (2010-09-02 21:58)
    Drömma kan man ju. Men jag vore glad om alla hade ett jobb att gå till, till att börja med.
    Reinfeldt får det att låta som att det är upp till arbetstagaren själv att skapa arbeten, och att samhället inte har ansvar. Intressant, och en avgörande ideologisk skillnad mellan oss.

  4. Anders Pettersson

    Tina,
    Hur tror du att det skulle se ut ifall en halv miljon människor skulle vara ute och vandra på gatorna och knacka dörr med mössan i hand för att få jobb? Kommer det att skapa fler jobb? Förutom fler vägarbetare och skomakare…

  5. Helén Pettersson

    Svar till dave (2010-09-03 08:29)
    Hej Dave,
    vad jag förstår så har hans fall uppmärksammats av lokalmedia där han bor. Både svt och S har kontaktat honom, och han har tackat ja till bägge. Han är inte medlem i socialdemokraterna, och har aldrig varit aktiv där.
    Han från Villaägarna som var med i Sahlins utfrågning, hur var det med han då?
    Men det är inte det vilktiga. Det viktiga är sakfrågan. Är det ok att en läkare som är sjukskriven på 25% uppmanas att säga upp sig och söka jobb på Samhall? Fokus från det kom i skuggan, vilket ni borgare säkert är glada för. Jag tycker det är vansinne.

  6. Helén Pettersson

    Svar till RWR (2010-09-03 00:02)
    Och vad är det han gör för att stimulera jobb? Vi satsar på bostadsbyggande, klimatrenoveringar, miljöteknik, 6000 nya lärare, ökade resurser till vården och infrastruktur (bland annat), för att skapa arbetstillfällen nu när landet är i kris och arbetslösheten rekordhög.
    Vad är Reinfeldts ”jobbstimulans”? Att sänka skatten ytterligare för de som har gott om pengar? Var skapar det jobb?

  7. Helén Pettersson

    Svar till Tina Eriksson (2010-09-02 22:08)
    Det är klart att politik kan skapa arbetstillfällen, likväl som den kan ta bort arbetstillfällen. Som den här regeringen har gjort, till exempel. 25 000 mindre jobb i offentlig sektor på grund av att skattesänkningarna har gett lägre intäkter. Vi kan och vill satsa på bostadsbyggande, klimatrenoveringar, miljöteknik, 6000 nya lärare, ökade resurser till vården och infrastruktur (bland annat), för att skapa arbetstillfällen nu när landet är i kris och arbetslösheten rekordhög.
    Vad är Reinfeldts ”jobbstimulans”? Att sänka skatten ytterligare för de som har gott om pengar?

  8. RWR

    Arbetare(Lustigt det är jag också):Vi som arbetar och beskattas så att ett sparande av kapital för investering är svårt kan vi bara bidra till jobb genom konsumtion och en röst på alliansen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.