Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Uranbrytningens vara eller icke vara

Läser Holmlunds blogginlägg om uranbrytning där han frågar allianspartierna vad de egentligen tycker, och det får mig att lyfta frågan igen fast jag bloggat om det förut.

Sist jag skrev om det hade FP-ledaren Björklund precis suttit i TV och sagt att om det var ok för kommunerna med uranbrytning så var det ok för honom. Svaret Holmlund fått på sin blogg från Ulrika Ingemarsdotter, kommunikationschef på Centerpartiet, lyder:

"Centerpartiet slår vakt om den kommunala vetorätten vad gäller uranbrytning. Ett starkt Centerparti är garanten för att uranet ska vara kvar i marken"

Hm. Som jag tolkar det svaret så är det ju detsamma som Björklund säger. Ansvaret ligger på kommunerna. Men om det då är ett alliansstyre i en kommun där ett bolag vill bryta uran, vad kommer den kommunen att säga då? Det är ju där det ska avgöras.

När man, som allianseregeringen, vill ha kvar och bygga ut kärnkraften i Sverige, så är det ju egentligen också det moraliskt rätta att stå bakom uranbrtytning här hemma. Vi kan ju inte låta andra länder ta på sig att göra det åt oss. Varför  inte erkänna att det ena hör ihop med det andra? Ge folk en möjlighet att ta ställning för eller mot istället för att ge svävande svar.

Vi socialdemokrater är mot en kärnkraftsberoende framtid och vi är därmed mot uranbrytning. I vårt rödgröna samarbete är vi överens på den punkten. Nu vill vi veta var regeringen står.

7 kommentarer

  1. Lars Weinehall

    ”Vi socialdemokrater är mot en kärnkraftsberoende framtid” skriver du. Och verkar helt ha missat att det var Socialdemokraterna som tog oss in i detta kärnkraftsberoende!

    Det var dina socialdemokratiska företrädare som drev fram och byggde kärnkraften i Sverige i en sådan omfattning att kärnkraften nu står för en större andel av elförsörjningen i Sverige än i många andra länder.

  2. Helén Pettersson

    Svar till Lars Weinehall (2010-09-07 18:37)
    Det var inget vidare bra argument, det där.. Faktiskt riktigt, riktigt, dåligt.
    Tiderna förändras, och det vet vi. Däremot är det ju den borgerliga, nuvarande, regeringen som driver dess fortsatta utbyggnad.

  3. Monica

    Jag tycker ni socialdemokrater är helt sanslösa. Inte tror ni oss samhällsmedborgare om att fatta egna beslut och nu inte heller kommunerna. Du skriver ”Men om det då är ett alliansstyre i en kommun där ett bolag vill bryta uran, vad kommer den kommunen att säga då?”. Men sluta upp med att dumförklara oss. Vi kan fatta egna beslut och jag tror också att de vi väljer att företräda oss i kommunfullmäktige kan klara detta, oavsett om de är socialdemokrater eller alliansare.

  4. Helén Pettersson

    Svar till Monica (2010-09-07 22:31)
    Men Monica,
    det var inte alls min mening att ”dumförklara” någon. Jag vill helt enkelt veta var man står i frågan. Flera inlägg på min blogg tidigare kommer från människor som försvarar uranbrytning, och då vill jag veta var de borgerliga partierna står, både lokalt och centralt. Det är varken ”sanslöst” eller att ”dumförklara”, det är att fråga på förekommen anledning. Icke-anonymt, till och med..

  5. Jörgen

    Det är ju de Borgliga partierna som under den här mandat perioden har gett klartecken till en kraftig utbyggnad av kärnkraften.
    Undrar om som bor på Lidingö skulle vilja vara granne med ett kärnkraftverk eller lagringsplats av uttjänt kärnbränsle?

  6. Helén Pettersson

    Svar till Ulrika Ingemarsdotter (2010-09-09 14:20)
    Oj, ber om ursäkt för att jag läste din titel fel på Holmlunds blogg, det stod att du jobbar på kommunikationsenheten.
    På länken du hänvisar till står
    ”Miljökraven som man ska leva upp till är mycket höga och det är därför tveksamt om det kan bli någon bryning om det skulle vara så att det kommunala vetot inte används.”
    Det är tydligen det starkaste ”nej” Centern tänker säga till uranbrytning, och med all respekt kan jag inte se det som att ”ett starkt centerparti är garanten för att uranet ska vara kvar i marken”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.