Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Livsfarlig parasit i skogen

Nås precis av nyheten att man hittat dvärgbandmask i en obducerad räv i Bohuslän. Det är oerhört allvarligt.

Dvärgbandmasken är en otäck och livsfarlig parasit som kan orsaka svår sjukdom hos människor. Den smittar genom avföring från djur, och kan smitta om man får i sig bär eller svamp. Det värsta scenariot är att vi inte ska kunna plocka och äta bär direkt från skogen.

Det är också en av anledningarna att vi satsat mycket på till exempel mårdhundsprojektet, för att förhindra smittan från att komma in i landet. det är också en av de frågor som debatteras kring varginförsel, det är viktigt att man klarar av att säkra att de inkommande vargarna inte bär på smittan.

Nu har vi den redan här. Jag hoppas verkligen att smittan är starkt begränsad, och att vi på något vis lyckas stoppa den.

3 kommentarer

  1. Ylva Lindberg

    Det vore ju lämpligt att nämna att detta rör sig om ”rävens dvärgbandmask” som är mycket farligare än den andra sorten, ”hundens dvärgbandmask” och att den som vargen högst eventuellt skulle kunna ha är den senare typen. Men allt som kan bidra till varghatet är ju välkommet hos er politiker. Och kom nu bara inte med standardlögnerna om ”lokalbefolkningen”. Vi som bor som jag mitt i skogen i vargrevir har självklart inget emot rovdjur, utom den lilla gruppen jägare som du omhuldar.

  2. Helén Pettersson

    Svar till Ylva Lindberg (2011-02-13 22:56)
    Det var då väldigt vad du tolkade in mycket i den meningen om att det är viktigt att vi inte får in smittade vargar. Jag tror alla är överens om att vi vill ha friska djur i skogarna.

    Det här inlägget handlar inte om vargen, det handlar om att vi fått in en farlig smitta i landet. Något som i allra högsta grad kommer att kunna förändra vardagen för många. Jag tycker det är allvarligt både för djur och människor, och hoppas vi kan stoppa smittan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.