Löven, Kungahuset, Askan

Lokalt var Björklövens fall veckans största nyhet. Utan jämförelse. Många trodde nog att den ekonomiska krisen skulle få en lösning, men till sist blev det ändå pannkaka av alltihop. Förtroendet saknades helt enkelt.

VK:s sportchef Patrick Krainer skrev i sin krönika efter styrelsens besked att "idag är Umeå en stad i sorg". Jag håller med. Det vore fel att underskatta det symbolvärde som finns i ett bra ishocketlag i Umeå.

Nationellt fick nyheten om prinsessan Madeleine och pojkvännen Jonas Bergströms kärleksproblem stort genomslag. "Kungen rasande" var en av rubrikerna. Sista ordet är inte sagt i den otrohetshärvan, var så säker.

Internationellt dominerade askmolnet. Förstås. I över en vecka har vi timme för timme följt konsekvenserna av askomolnets färd kors och tvärs över land och hav. Eyjafjallajökull är numera världsberömt.

VK har självfallet bevakat alla tre händelserna – men på väldigt olika sätt.

Lövens konkurs satsade vi mest resurser på, både i tidningen och på vk.se. Med Gunnar Johnssons avslöjande artikel om de ekonomiska turerna i bolaget fick våra läsare inblick i ett smärre kaos. Vi skrev krönikor, analyser och mycket annat. Engagemanget från våra läsare har varit monumentalt; vk.se noterade i onsdags sin mest besökta dag någonsin med 143 721 besök och hundratals engagarade blogg- och artikelkommentarer.

Kungahuset problem har vi presenterat, men inte fördjupat oss i. När prinsessans pojkvän Jonas Bergströms otrohetsaffär blev offentlig, valde VK att publicerad material från vår nyhetsleverantör TT samt kortare egna artiklar på vk.se.

Askomolnet har vi lagt en hel del egna resurser på eftersom det finns en lokal dimension. Norra Sverige har fått sin beskärda del av aska och många av våra läsare har på ett eller sätt drabbats. Därför har det varit självklart att lägga resurser på detta.

Det hade varit enkelt att vara populistisk och skriva om prinsessan Madeleines och Jonas Bergströms problem. Det hade givit oss många läsare. Otrohetsaffärer har alltid rönt stort intresse. När det dessutom drabbar kungahuset blir det naturligtvis extra intressant.

Men det är lokalt VK vill vara bäst. Lokala nyheter som påverkar, berör eller kittlar våra läsare. Här lägger vi vårt fokus. I ljuset av det blir kungahusets förehavanden mindre viktiga. Men jag ska villigt erkänna att om Madeleine eller Jonas Bergström hade haft en lokal koppling, om otroheten hade inträffat här eller om någon av de inblandade hade varit härifrån, då hade det sannolikt sett annorlunda ut i tidningen.

Vad anser du? Hör gärna av dig till mig med dina synpunkter.

Bäst just nu:

– Hemavan. Fjällen är som bäst just nu.
– VK-fotografen Torbjörn Jakobssons utställning  – snart på Naturhistoriska riksmuseet
– UmeMatte.nu och engagerade lärare

Sämst just nu
– Toppformen långt borta. Nu är det bara att bita ihop.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.