Ny tid kräver nytt Umeå

Lilla Sara är fem månader gammal. Hon symboliserar Umeås framtid. Men har hon en bra framtid här?

Fortsatta framgångar för staden är inte givna. Umeå står inför gigantiska utmaningar. Speciellt när målet är 200 000 Umebor.

Vår stad är visserligen omtyckt och älskad av många. Men världen springer fram runt omkring oss och Umeå behöver komma vidare.

Listan på frågetecken blir lång. Har fullmäktige tänkt rätt och har vi ett ledarskap som klarar utmaningarna?

Kan vi lyckas om vi inte på allvar klarar av att sätta fler unga i arbete och attrahera näringslivet bättre?

Kan vi lyckas om vi inte kraftigt förbättrar skolorna? Hur får vi fler unga att i första hand välja Umeå som den självklara staden för studier och karriär?

Är kulturlivet och stadsbyggandet spännande nog för att lyckas?

2014 är Umeå Europas kulturhuvudstad. Men siktet är redan inställt på 2050 då vi ska vara 200 000 invånare. Om målet överhuvud taget ska vara realistiskt kommer hela kommunen stå inför enorma utmaningar. Dehttp://blogg.vk.se/admin/t kommer prägla besluten i Umeå i många, många år.

Det vår stad åstadkommit är imponerande. Vi är Norrlands största stad men det är dags att ställa frågan: är vi starka nog att fortsätta framåt? Vilka effekter får det?

VK inleder i dag med vårt bidrag till det nya Umeå: en serie artiklar som vi hoppas ska stärka debatten om Umeås framtid. Här ger vi ALLA chans att vara med och skapa framtidens Umeå.

Vi lyfter fram tankar och idéer till hur vi skapar den goda fortsättningen som gör Umeå till Sveriges bästa stad. Ideérna överlämnar vi sen till Umeås kommunalråd.

Vi har valt att kalla vår satsning för "Ny tid ny stad."

Vad bör Umeå göra? Skicka dina idéer till [email protected]

En kommentar

  1. Fabola

    Förhoppningsvis är jag snart Umebo igen på gamla dar. Lämnar en välskött kommun tyvärr för att komma nära de nära och kära liksom min gamla hemstad.
    Noterar att kommunalskatten är för hög. Fjärrvärme är dyrare än de flesta kommuner. Bostadspriserna är nästan som Stockholm trots mycket är till salu och Umeå förblir en Norrlandstad. Löneläget är inte på topp. Varför skall då våra unga välja en framtid i Umeå? Flyttningen av E4 inom tätorten ger nya problem och verkar var en desperat satsing för att hålla igång hjulen nu när Bothnia banan är klar. ( ända till Kramfors? ) Umeås skattebetalare har förskotterat flera hundra miljoner på E4 ,en statlig väg. Gamlia området sköts på föreningnivå liksom skidanläggningar. Var finns ett modernt kulturhus och ett äventyrsbad? Var finns en modern fotbollsarena? Var finns vägar utan köer till Tomtebo? Vad får vi för våra skattepengar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.