Vännäs är på rätt väg

Det började med dramatik. Utanför Hotell Vännäs stod i går morse poliser på spaning. Inne i hotellet jagades inbrottstjuvar.

Ingen tjuv greps, tyvärr.

Tillsammans med VF:s chefredaktör Daniel Nordström och Västerbottningens vd Jonatan Hjort var jag ditbjuden till en morgonfrukost med representanter från Vännäs kommun och näringsliv.

När polisspaningen var avslutad diskuterade vi hur media bevakar Vännäs och hur kontakterna oss emellan kan bli bättre.

Mötet satte markören på något viktigt: hur ska mindre kommuner nå ut? Det gäller inte bara Vännäs. Bjurholm, Åsele, Dorotea? Listan kan göras lång. Alla har de samma problem.

I Vännäs tänker de klokt kring information. De arbetar med en uppsökande attityd, uppdaterar sin hemsida kontinuerligt, skickar ut kommuninfo i en snygg tryckt tidning, använder sociala medier, sätter upp affischer och annat.

Så jobbar en liten, modern kommunorganisation.

I Umeå kommun är situationen en annan.

De har mycket gratis i form av länets stora nav. Här finns av självklara skäl en intensiv mediebevakning från de stora redaktionerna.

För en liten kommun med begränsade resurser är det tuffare. Ansvaret att bevaka dessa vilar på redaktionerna, men kommunerna har också en hemläxa att göra.

Inte minst för sina kommuninnevånares skull. De kommuner som tror att det räcker med en hemsida och något enkelt utskick har inte riktigt förstått den tid vi lever i.

Ta intryck av Vännäs, är mitt råd. De är inne på rätt väg.

Till något helt annat.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson menar att journalisters privata inlägg på Facebook och Twitter ska granskas av Pressens Opinionsnämnd.

Jag håller inte med Sigvardsson.

Som journalist är du en offentlig person och det krävs givetvis eftertanke i det man säger och skriver, även som privatperson.

När journalister agerar i tjänsten är det självklart att de inlägg som görs omfattas av det pressetiska regelverket.

Men som privatperson måste en annan frihet finnas.

PO:s idé blir ett hinder för journalister att uttrycka en egen uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.