Rasismens fula tryne

”Du kan dra åt helvete. Skamligt att du inte vågar publicera hans namn eftersom han inte är svensk.”
”VK är feg. Du är feg. Skriv ut Tomtebomördarens namn. Det var ett invandrarsvin som gjorde det. Men er djävla censur är så beklämmande”.
Detta är två läsarröster – anonyma förstås – som inkommit efter att VK valt att inte publicera namnet på mannen på Tomtebo som i juli mördade sin sjuårige son.
Rasismens fula tryne syns här svart på vitt.
Gärningen är oförlåtlig, straffet motiverat.

Men framförallt är det en tragedi för de drabbade, för pojken som inte fick växa upp, för modern som förlorade sin son.
Ett familjedrama bortom det begripliga där endast fyra personer har direkt koppling till mordet. Pappan, mamman, sonen och pojkens mormor. Inga andra.

Mördaren har aldrig utgjort något hot utanför den lilla kretsen. Det var också det avgörande för mitt beslut som ansvarig utgivare att INTE publicera mannens namn.
Den rasistiska pöbeln skriker efter hans nationalitet. De vill använda hans invandrarbakgrund i sin propaganda.

Men det som avgör det publicistiska beslutet är allmänintresset.
 Det hade varit i allmänhetens intresse att publicera namnet, om mördaren hade utgjort en fara för en vidare krets.
Detta är helt i enlighet med de pressetiska regler som VK och andra tidningar har att följa.
Nu var detta inte fallet och därför var beslutet enkelt att ta.

VK och andra etablerade svenska medier har ett enormt ansvar i dessa frågor.
En etisk förslappning riskerar att utmynna i ett hårdare och brutalare Sverige.
Det innebär inte att vi ska vara fega men att vi har en etisk kompass som styr vad vi publicerar.
Tomtebo är ett exempel på detta. En namn- och bildpublicering av gärningsmannen skulle möjligen tillfredsställa vissa personers nyfikenhet, men det inte ge något nytt ljus över Tomtebodådet.

Tack vare skickliga reportrar på VK, inte minst Stefan Åberg, har vi i mängder av artiklar berättat om det som hände.
Våra läsare har fått en nyanserad och stark journalistik rörande mordet.
Det tycker vi på VK är viktigt.
Inte att ge rasister luft under vingarna.

13 kommentarer

  1. Mr Sound ***

    Att GM är invandrare är för mig sekundärt, gärningen är så vidrig så det inte finns ord. Med andra ord var det helt rätt av VK att inte publicera namnet.

  2. Sven.

    Vem är det som skapat denna rasism? om inte våra styrande som villkorslöst släppt in dem? Varför skrivs det inte om den rasism som bedrivs mot den svenska befolkningen?

  3. Observant

    Dådet är inte ”bortom det begripliga” utan tvärt om logiskt om man orkar sätta sig in i de mekanismer som styr hedersproblematiken. I Sverige är vi dock inte tillåtna att förstå hur brottsligheten ser ut, vem som begår brotten och varför. Den etniska och kulturella dimensionen blir här helt avgörande om vi ska ha någon chans att klara av den importerade brottsligheten. Här är också den religiösa intoleransens utbredning en stor bidragande faktor.
    Problemen försvinner inte genom att rasistanklaga den kritiska tanken.
    Att vissa beter sig smaklöst motiverar inte att sakfrågor och fakta till varje pris skall undanhållas allmänheten.

  4. Jahaja..

    Tur man bara kollar lokalnyheterna på VK, den viktiga informationen får man från andra källor som inte hymlar med fakta.

    Länge leve den fria median.

  5. Mr Cool

    Ditt motiv att inte publicera namnet på mannen från Tomtebo förefaller för mig rimligt och riktigt. Det finns andra informationskällor på Internet om man är intresserad av namn och ursprung. Att du däremot lyfter fram inlägg från dom värsta knäppgökarna vulgäriserar dock debatten något. Det ni inom VK och andra media ägnar er åt är åsiktsfiltrering och då främst inom den minerade invandrardebatten. För drygt ett år sedan så fanns exempelvis en artikel i VK om ett projekt som syftade till att lära invandrarkvinnor att cykla. Jag gjorde ett test och skrev ”bra projekt och väl använda skattepengar” vilket omgående publicerades. Jag skrev sen ”dåligt projekt och slöseri med skattepengar” och fick straxt svaret ”Ditt inlägg kan tyvärr inte publiceras eftersom det strider mot våra grundregler”. Det innebär att endast positiva inlägg publicerades.

    För dryga året sedan så publicerades namnet på en ung man som nästan misshandlat en ung kvinna till döds och lämnade henne på en åker i Skåne. Hans svenskklingade namn publicerades (Casper Östlöv) MEN han arabiska mellannamn El-Kaissi ”försvann” av någon anledning!!! Denna gång var dock VK oskyldiga. Idag återfinner jag en artikel om en Somalisk flicka i Blattnincksele som falerat i språktestet. Du kan ju själv försöka skicka in en kommentar som innehåller det faktum att språktestet har kommit till bara för att en del ljuger om sin bakgrund och se om det publiceras (tror inte det)även om det är ett faktum. En påhittad bakgrund är ofta en del i flyktpaketet.

    Aftonbladet hade ju en knapp på sin webbbsida ”vi gillar olika” men INGET annat alternativ fanns tillgängligt. Man var sannolikt rädd för svarsfrekvensen för ett annat alternativ.

    De nya reglerna med censur innan publicering stärker möjligheterna att endast ”rätt” åsikter kommer till tals likväl som bloggarna i VK har rätt att inte publicera läsare som ställer frågor eller har kommentarer som inte stämmer med den egna uppfattningen. Åsiktscensuren i VK är ett faktum.

  6. JM

    Nu representerar de där 2 kommentarerna inte alla som ville ha personen uthängd – däribland mig.

    Jag anser att vi vuxna människor borde få ta del av sån här information utan att bli ”uppfostrade” av media med motiveringar som ”En etisk förslappning riskerar att utmynna i ett hårdare och brutalare Sverige”.

    Den här personen kände sig ”kränkt”, så kränkt att han kände att han behövde mörda sitt eget barn. Medias syfte är inte att försöka påpeka samband mellan personens bakgrund och brottet, nej, det är upp till var och en att göra den kopplingen om man vill.

    Jag menar, jag har aldrig varit med om att någon etnisk svensk har gjort något sånt här pga. att de blivit ”kränkta”, alltså har jag nästan inget val förutom att koppla samman brottets natur med utländsk kultur, även om ett samband aldrig officiellt bevisats.

    Men med VK så får man inte ens chansen att göra såna här kopplingar, då man helt sonika tar bort information som inte är ”nödvändig” för ens läsare.

    Jag säger i så fall att det borde vara jag som avgör vilken information som är nödvändig. Fri information, till den gräns det går. Skriv ut ålder, kön, hudfärg, ögonfärg, hårfärg, längd, kroppsbyggnad, födelseland, nationalitet, OCH, om möjligt namn…

    …och låt oss dra de slutsatser vi vill av informationen.

    Jag har förövrigt forskat lite kring de pressetiska reglerna, och de är orättvist utformade när det kommer till sanningen och invandrarrelaterat brott. Invandrares identiteter och det faktum att de är invandrare (eller ens mörkhyade) ska enligt de pressetiska reglerna skyddas, så att folket inte blir ”rasistiskt”, allt enligt en pressombudsmans egen uttalan.

    Är det det du syftar på med ”En etisk förslappning riskerar att utmynna i ett hårdare och brutalare Sverige”?

  7. Mr Sound ***

    Står kvar vid mitt svar att det var rätt att inte publicera namnet men läser man vad du skriver om varför ni inte publicerade så var det därför ”mördaren har aldrig utgjort något hot utanför den lilla kretsen” och ”det som avgör det publicistiska beslutet är allmänintresset”.

    Ta Hagamannen som ett ex, var finns allmänintresset av att veta att han nästan förgiftas på anstaltet av en annan fånge? Skrev då en kommentar där jag tycke det var pinsamt att ni tar upp det som en nyhet, den karln har förbrukat sin rätt att bli omskriven i tidningen men det var tydligen inte korrekt för det inläggen kom inte med.

    Att allmänintresset finns att publicera namn vid brott som tas upp är rätt självklart, kommer ni att ta upp hur det går för mamman eller kommer ni att skriva om pappan och dennes liv på anstalten? Det kanske ligger närmre i allmänintresset?

  8. Magnus Strömgren

    @Mr Cool: Ditt första exempel (”experimentet”) är ju riktigt bestickande! Så himla pinsamt för PK-VK…

    Rent generellt vore det ju oerhört välgörande för diskussionen om Näslund kunde bemöda sig om att bemöta mer seriösa frågor och invändningar, snarare än att ”argumentera” mot ”rasismens fula tryne”.

  9. UncleBob

    Har sporadiskt genom åren tittat in på VK. Det kan utan att hymla påstås att VK är en utpräglad ”PK-Blaska”. Inklusive censurfält och smakddomare med hjärtat till vänster.
    Jag bestämde mig att aldrig skriva en rad till deras artiklar. Anledningen var att jag gärna själv skulle vilja göra en källgranskning av vilka fakta som en SDbänliga använde. Efter mycket detektivarbete på nätet kom jag fram till att VK konsekvent ljuger och artikeln med ”massinvandringsfakta.pdf” var helt korrekt med ordentliga källhänvisningar från offenliga källor.

    Så nu har ni på VK förlorat ännu en läsare som tröttnat på skiten ni presterar.

  10. Elin

    Att du inte skäms. Hur kan du förminska detta hemska brott genom att hänvisa till det som ett familjedrama? Hur vågar du. Varför försöker du osynliggöra och normalisera detta brott genom ord som familjetragedi och familjedrama?

    I nästa sats skriver du att detta inte berör någon annan. Hur tänker du där egentligen? Ingick inte dessa personer i samhället?

  11. Per Turesson

    ”De vill använda hans invandrarbakgrund i sin propaganda” skriver du här i din blogg. Men är det inte så att de (hemska rasisterna) vill att alla namn på mördare ska publiceras, oavsett etnicitet? Att behandla alla lika kallas väl det? Är det inte så att ni på VK låter bli att skriva mördarens namn tack vare hans etnicitet då ni frekvent gärna skriver namnet på etniskt svenska brottslingar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.