Mediedrev ingår i spelets regler

Krisen inom socialdemokratin är inte över bara för att Håkan Juholt stannar.

I Umeå är partiet så pass skakat att de vill stoppa medlemmar från att kontakta media.

Anderas Lundgren, socialdemokrat och ledamot av Umeås kommunfullmäktige, skriver på sin blogg på vk.se:

”Vid Umeå arbetarekommuns representantskap i måndags väcktes skarp kritik mot de läckor och andra som sprider dynga till media”

Lundgren menar att Juholtkrisen är medias fel.

”Att media vill sänka Socialdemokraterna och Håkan Juholt är helt uppenbart”.

Vidare:

”Det vi nu ser är en väldigt otäck och välregisserad attack på Håkan Juholt”.

Tyvärr är inte Anderas Lundgren ensam om att ha dessa tankar.

Tunga socialdemokrater är inne på samma linje.

Marita Ulvskog, tidigare partisekreterare, riktar skarp kritik över hur SVT behandlar socialdemokraterna.

Helen Pettersson, riksdagskvinna från Västerbotten skriver om Expressenreportern Niklas Svenssons avslöjande: ”Låter som hela ditt syfte från början varit att sänka honom”.

Men Juholt kan inte skylla på någon. Han står själv för regin. Juholt hamnade i den här situationen på grund av egna tabbar. Att formalia kring ersättningen för boendet är otydlig spelar mindre roll.

Frågan gäller hans egen moral.  Hur tänkte han? Var det av slarv eller ren girighet?

Oavsett vilket har partiledaren retat upp många, skadat sitt eget förtroendet och gjort det svårare för andra politiker i deras viktiga arbete.

I dagarna har mediedrevet attackerat Juholt hård. Hans hem har varit belägrat och trycket på honom har varit nästintill omänskligt. Det är ingen avundsvärd situation. Men det ingår i spelets regler, vilket den tidigare journalisten fullt medveten om.

Efter moget övervägande låter nu partiet honom fortsätta. Partiledaren klarade krisen, den här gången.

Men att lägga skulden på media är fel. Skjut inte på budbäraren, även om det är ett beprövat knep.

Och försöken att skrämma partifunktionärer till tystnad hoppas jag var ett uttryck för desperation.

Meddelarfriheten gäller alla. Även de med partibok.

 

3 kommentarer

 1. Lennart

  Skjut inte på budbäraren, säger du – det är sant, men bara om budbärarens budskap är sant. Säga vad man vill om den gångna veckan, men journalistiken har ibland mer vedervärdig än vederhäftig. Ta gårdagskvällens Aktuellt-sändning som ett exempel. Där framställdes Juholt som bidragsfuskare, medan centerpartisten som gjort ungefär samma fel bara hade fått för hög ersättning. Budbärare (och journalister) är precis som riksdagsmän – inte ofelbara…

 2. Kenneth Andersson

  VK´s chefredaktör skjuter sig i foten igen. I artikel efter artikel kritiseras Migrationsverkets beslut i VK trots att man tillämpar den lag som Sveriges riksdag beslutat. Migrationsdomstolarna avslår ytterst få överklaganden. Verket är alltså budbärare av lagen. Den lagstiftande församlingen, eller migrationsdomstolarna som överprövar verkets beslut, kritiseras sällan eller aldrig. Skjut inte budbäraren var det…Kom ihåg det VK, journalister, nyhetschefer, ledare och chefsredaktörer!!!

 3. Daniel

  @ Kenneth Andersson…
  Samma sak gäller sjukförsäkringen och medias tendens att lägga skulden på försäkringskassan (budbäraren) framför riksdagen (lagstiftaren). Regeringen har dessutom ansvaret att se till att riksdagens beslut efterlevs i verkligheten. Man kan alltså inte från regeringshåll skylla ifrån sig som man gör, utan man måste antingen mena att reglementet följs som det var tänkt, eller att man som regering brister i kontrollförmåga.

  Jag tycker rent allmänt att det är sorgligt att media inte kan välja sina strider mer noggrant. Uppenbarligen fanns det ingen substans i Juholtanklagelserna och nu framstår istället många medier som sandkastande barn i sandlådan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.