Sociala medier tog täten

Varifrån kom nyheten om att Obama vunnit USA-valet? NY Times? CBS?

Nej, nej. Mikrobloggen twitter var först ? igen.

Klockan 05.16 på onsdag skrev Barack Obama orden ?Four more Years? på twitter. I samma sekund förstod hans drygt 22 miljoner följare att presidenten vunnit.

22 miljoner!

Inte ens fenomenala CNN hann före. Snabbt hade dessa tre klassiska ord skickats vidare av ytterligare 500 000 personer, som i sin tur har miljontals följare.

Siffran fascinerar. På några sekunder krossade alltså sociala medier alla världens nyhetsmedier i snabbhet. Sociala medier hade kommandot under valnatten i USA.

Kraften i sociala medier är enorm. De går fram som en lavin utefter Klöverfjället och det vill inte säga lite. SVT var sannolikt inte det enda som hade svårt att hänga med i tempot på sociala medier.

Jag följde SVT:s rapportering på onsdagsmorgonen och noterade att de var steget efter. I direktsändning stod den rutinerade USA-korrespondenten Stefan Åsberg smått förvirrad när publiken på demokraternas fest i Chicago jublar efter beskedet från Obama.

I studion i Washington satt nyhetsankaret Claes Elfsberg med nervöst flackande blick. Elfsberg och hans stab hängde helt enkelt inte riktigt med när twitter och Facebook tog kommandot över världsnyheten.

———

Årets Umeågala blev en succé. Mattias Önell och hans team har gjort det ? igen.

I senaste numret av Affärsliv berättade vår redaktör Roland Edlund om allt arbete bakom galan.

Varje år höjs ambitions- nivån och förväntningarna. Galan är unik i sitt slag och värd att vårda.

Roligt att se att konceptet med näringslivsgalor även finns i andra kommuner, exempelvis Lycksele och Vilhelmina.

———

Christoffer Larsson, VK:s webbutvecklingschef, är en av många briljanta talanger som fostrats i Umeå. Han står bakom mycket av de framgångar som vk.se haft.

Nu är han headhuntad till toppjobb på Aftonbladet.

Det är bara att gratulera kvällstidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.