Nej till skolnedläggningar – försvara SofiehemsskolanIgår beslutade för- och grundskolenämnden att Sofiehemsskolan ska läggas ned (se artikel i VK). En nedläggning av Sofiehemsskolan kommer innebära att barn i åldern 6-9 år varje dag tvingas korsa den stundtals hårt trafikerade Studentvägen mellan Sofiehem och Ålidhem. Föräldrar till de drabbade barnen har gjort beräkningar som pekar på att den nya Ålidhemsskolan kan komma att vara full redan 2014.

 

Samtidigt hänger nedläggningshotet ännu tungt över Östra Ersbodaskolan. På ett möte med oroliga föräldrar framgick det tydligt att Östra Ersbodaskolan är en populär och trygg skola som dessutom betyder väldigt mycket för hela stadsdelen Östra Ersboda. Flera föräldrar varnade för att en nedläggning riskerar att få negativa konsekvenser med utflyttning från stadsdelen och ökad otrygghet för barnen. Jag delar helt dessa farhågor! Om människor börjar flytta från Östra Ersboda kan det bli början på en negativ spiral med tomma bostäder och ännu mindre underlag för service i form av dagis, skola och så vidare.

 

Sofiehemsskolan och Östra Ersbodaskolan är s.k. ”låg-och mellanstadieskolor” . Båda skolorna är exempel på att den skolformen skapar en trygg och bra miljö för de yngre barnen.

 

Orsaken till Sofiehemsskolans nedläggning och hotet mot Östra Ersbodaskolan är att för- och grundskolan ska spara 45 miljoner kronor år 2010. Allt tyder nu på att för- och grundskolan kommer att få ett extra tillskott nästa år på minst 35 miljoner kronor. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att kämpa för att det ska blir mer – exempelvis med hjälp av de 38 miljoner som lagts undan till Kulturhuvudstadsåret. Med dessa pengar är det möjligt att rädda både Östra Ersbodaskolan och Sofiehemsskolan. Skolorna ska inte ställas mot varanda. Båda skolorna är bra och båda skolorna behövs. Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till nedläggning av såväl Östra Ersbodaskolan som Sofiehemsskolan!

 

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Jan Rundström

  Kul att RS, eller i alla fall du Jan H, ser på skolnedläggningarna utifrån hjärta och pragmatism.
  Avancerade jippon och spektakel har vi kanske råd med i högkonjunktur, men bör stå tillbaka då ekonomin svajjar. Kvaliteten på vård, skola & omsorg skall inte vara förhandlingsbar.

  Lägga ner viktiga skolor, som dessutom är erkänt väl fungerande. Hur tänker (S) och (V)?

  Jag hoppas att RS kan hjälpa till att sätta P för galenskapen och rösta bort nedläggningarna om frågan kan lyftas till fullmäktige. Det finns en hel del cred att hämta i den här frågan.

 2. anonym

  Jag håller med,men samtidigt sjunker elevantalen.Jag fick mina barn 1990 och 91 de stora produktiva åren då det kryllade av barn på dagis, skola.Svår ekvation när man i kommunen vill spara.

  Men vem är DU? Vill du inte berätta lite om dig själv ?
  jag jobbar som ledare i kommunen, det är intressant att se lednings nivåer från insidan, ett mycket hirarkisk fundament som tål att ifrågasättas!

 3. Johanna

  Vad glad jag blir när jag ser vad du skriver. Jag anser att frågan skötts otroligt illa och att konsekvenser och alternativ inte utretts tillräckligt, då viljan verkar saknas. Beslutet påverkar både stadsdelarnas framtid och oss boende på ett mycket negativt sätt. För oss som bor i området är detta ett stort svek. Först utredningen 2005 som ledde till beslutet att vi skulle få ha vår skola kvar, ett beslut som skulle ligga fast under lång tid. Sen blir det lite kris i ekonomin som sen mildras, men då tar man chansen att lägga ner vår älskade skola ändå. Är politiska beslut ingenting värda?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.