Se video. Tam Lundgren S svarade slutligen på frågor om socialtjänsten – avvisade förslaget att arbetsmiljön bör granskas av extern revisionsbyrå

Polio, smittkoppor, mässling är virussjukdomar – som corona.
Organiserade anti-vaxxare är ofta högerextremister, de försöker
sabotera
kampen mot corona och öppna för gamla farsoter.
Vaccinera Dig direkt då samhället ger Dig chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att skydda andra.
_   _   _

Idag diskuterar vi:
Debatten om socialtjänsten i Umeå på
måndagens kommunfullmäktige

Ingress
Jag har tidigare skrivit en rad bloggar, bland annat en publicerad den 7 januari, angående situationen inom socialtjänsten i Umeå. Den 7 januari lovade jag att skriva om debatten på kommunfullmäktige krig denna fråga. Jag skulle egentligen ha skrivit redan under gårdagen. Jag ber om ursäkt för att det har dröjt.

Det blev i varje fall en debatt mellan bland annat Arbetarpartiets Davis Kaza och Andreas Lundgren i samband med kommunfullmäktige i måndags. Efter att tidigare ha VÄGRAT svara på en fråga från Arbetarpartiet fick Andreas Lundgren (S) alltså till sist lov att svara på frågor som vi – och många, många umebor med oss – vill ha svar på. Du kan se och höra debatten mellan Davis Kaza och Andreas Lundgren i Youtube-klippet nedan. Men först en kort bakgrund.

 

Del ett
Många känner till att individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren (S) vägrar att låta en extern revisionsbyrå granska framkomna missförhållanden inom socialtjänsten i Umeå. Istället ska cheferna utreda sig själva! Genom sin vägran skyddar Lundgren både sig själv och de höga chefer som har drabbats av hård kritik bl a i en arbetsmiljökartläggning samt från tidigare anställda. Lundgren har vägrat tidigare. Som mina läsare vet vägrade Lundgren att besvara en ”enkel fråga” från Arbetarpartiet (AP) i höstas.

Jag har tidigare skrivit att Lundgren, genom att inte ta itu med dagens ledarskapskultur, sviker både alla kunniga medarbetare inom socialtjänsten samt brukarna och deras anhöriga. Tyvärr.

 

Del två
På kommunfullmäktige i måndags, den 31 januari, var det dags för oss i Arbetarpartiet att ställa nya frågor till Andreas Lundgren. Frågorna ställdes i form av en ”interpellation”.

Så här löd interpellationen från Arbetarpartiet:

”Sedan 2015 har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktat kritik emot, eller påtalat brister hos, Individ- och familjenämnden i Umeå vid över 40 olika tillfällen.

Mot denna bakgrund ställer vi följande frågor:
1. Hur ser du på att Ivo kritiserat Individ- och familjenämnden vid över 40 tillfällen under tidsperioden 2015-2021?
2. Finns det ett öppet diskussionsklimat bland de anställda inom socialtjänsten som innebär att exempelvis kritik från Ivo kan diskuteras och åtgärdas?

Davis Kaza
Arbetarpartiet”

 

Del tre
Här nedan kan du själv se debatten mellan Davis Kaza från Arbetarpartiet och Andreas Lundgren (S). Bara en sak innan du börjar titta: Lundgren försvarar sig med att Umeå inte är sämre än många andra kommuner. Att individ- och familjenämnden i Umeå varken har kritiserats mer eller mindre än jämförbara kommuner. Det är inget bra svar. Som företrädare för ett regeringsparti borde Lundgrens argumentation gå ut på att alla Sveriges 290 kommuner ska bli bättre än vad de är idag. Han borde inte dölja sig bakom att Umeå inte är sämre än någon jämförbar. Som bekant: ”Umeå. Vill mer.”

 

Avslutning
Låt mig avsluta med följande två kommentarer:
1. Det finns ett verkligt behov av att delar av verksamheten inom socialtjänsten i Umeå granskas av en extern revisionsbyrå. Att så nu inte blir fallet, utan att cheferna får granska sig själva, minskar sannolikheten att problemen kommer att lösas.
2. Jag vill också betona att den kritik som har framförts från många håll har handlat om några få chefer. Alla som har deltagit i dessa diskussioner är väl medvetna om att de allra flesta som arbetar inom socialtjänsten både är kunniga och ambitiösa och gör ett bra jobb. Men arbetsmiljön skulle kunna bli bättre om tystnadskulturen byttes mot en bättre ledarskapskultur.

_ _ _ _ _

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

17 kommentarer

  1. Britta

    Det var ett intetsägande svar som även uppfattas som att Andreas läste svaret för första gången.
    Andreas tycker det är viktigt att påpeka att frågan ställts 4 gånger.
    Att Umeå inte sticker ut, det är samma svar som, ”är andra dåliga får även vi vara dåliga.”
    Det oroar mig att både Andreas och även socialdirektören alltid kontrar med, ” individ o familjenämnd har det svåraste ärenden/ yrken med komplexa situationer”
    Här har samhället bedömt att 3 år socionom utbildning ska räcka. Varför tänker inte Andreas på att en hjärnkirurg som ska operera en hjärna på en person som även har ett dåligt hjärta, aldrig uttalar ” jag har det svåraste ärendet och yrket”
    Det var taktiskt av Andreas att lägga fram att både vuxna och barn är nöjda med familjebehandlingen för det är inte där problemet ligger. Jag skulle vilja se statistik på hur familjebehandlare är nöjda med sitt samarbete med den socialsekreterare som handlägger. Även hur vuxna och barn är nöjda med hur socialsekreteraren handlägger informationen och utvecklingen som skett hos familjebehandlare. Min erfarenhetsbaserade kunskap genom engagemang i ideell förening vet att det är här de stora bristerna finns.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Brittas kommentar den 2 febr 2022
      Du har så rätt: ”Det var ett intetsägande svar som även uppfattas som att Andreas läste svaret för första gången”.
      Även jag vill understryka att ”… både Andreas och även socialdirektören alltid kontrar med, individ o familjenämnd har det svåraste ärenden/ yrken med komplexa situationer”.

  2. Socialsekreterare i kommunen

    Tack till er AP som är vår röst i den utsatta situation vi befinner oss inom socialtjänsten i Umeå
    Blir uppriktigt upprörd över Andreas ” dimridå” han svarar inte på frågorna utan svamlar bort sig. Det blir även mycket tydligt att han på slutet tappar behärskningen och blir arg på David och försöker läxa upp och tysta David. Mycket obehagligt! Och varför svamlar Andreas om familjebehandling? De har ju inte nått att göra med socialtjänsten o myndighetsutövning. De har dessutom en chef som inte är psykopat och tar väl hand om sina anställda hon heter Linda Hörnsten.

    Det är ju som sagt cheferna på socialtjänstens hus som måste utredas och plockas bort om en positiv förändring kan ske!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Socialsekreterare i kommunen 2/2-22
      Du är inte ensam om att bli ”uppriktigt upprörd över Andreas ” dimridå” han svarar inte på frågorna utan svamlar bort sig. Det blir även mycket tydligt att han på slutet tappar behärskningen och blir arg på David och försöker läxa upp och tysta David. Mycket obehagligt!”.
      Det är bra att många, liksom du, blir upprörda.

  3. Umeåbo som engagerar sig

    Mycket underhållande att ta del av debatten mellan Kaza och Lundgren. Märkbart att Lundgren blev mycket irriterad och i slutet använder sin egen härskarteknik för att ”skrämma” motståndaren genom att höja rösten och uttala ”alltså nu ska vi ha väldigt klart för oss….!!”. Är det så Lundgren får igenom allt tills hans egen fördel i nämnden, som beslutet att inte tillåta en extern utredning, genom att tysta andra?! Skrämmande likt den tystnadskultur och de härskartekniker det vittnas om i media inom myndighetsutövningen i Umeå Kommuns socialtjänst! Lundgren har en förmåga att prata om allt annat än det han egentligen fått en fråga om. Varför tar han exempelvis upp hur nöjda klienter är inom familjebehandlingen? Det tillhör inte myndighetsutövning och har heller inget att göra med saken. Att arbetsgivaren=chefer som själva borde utredas, ens får möjlighet att påverka diskussionen hur utredning om arbetsmiljö skall gå till, är ofattbart. Lundgren pratar om den svenska modellen, men det känns mer som taget från en diktatur.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Umebo som engagerar sig 2/2-22
      Även du är inte ensam i dina åsikter om att anse följande: ”Mycket underhållande att ta del av debatten mellan Kaza och Lundgren. Märkbart att Lundgren blev mycket irriterad och i slutet använder sin egen härskarteknik för att ”skrämma” motståndaren genom att höja rösten och uttala ”alltså nu ska vi ha väldigt klart för oss….!!”. Är det så Lundgren får igenom allt tills hans egen fördel i nämnden, som beslutet att inte tillåta en extern utredning, genom att tysta andra?! Skrämmande likt den tystnadskultur och de härskartekniker det vittnas om i media inom myndighetsutövningen i Umeå Kommuns socialtjänst! Lundgren har en förmåga att prata om allt annat än det han egentligen fått en fråga om. Varför tar han exempelvis upp hur nöjda klienter är inom familjebehandlingen? Det tillhör inte myndighetsutövning och har heller inget att göra med saken.”
      Ju större opinion för en utredning via en extern revisionsbyrå desto bättre

      • Bamsepojken

        Alla ni som kommenterat i denna blogg är välkomna i vårat gäng som
        är igång med ett upprop mot inkompetenta makthavare i UK med Andreas L och Camilla T i spetsen

        Hör av er / Bamsepojken

  4. Johan

    Det är smärtsamt att se Andreas försök att dribbla bort Davis Kaza utan att lyckas. Det är så genomskinligt att Andreas inte vill svara på frågorna i alla fall sanningsenligt för då är han ” rökt”

    Kaza läser alltså ordagrant ur utredningen som gjordes 2020 kring arbetsmiljön på barn och unga där socialsekreterare vittnar om särbehandling, utskällningar från chefer och tystnadskulturen. Efter detta har Andreas mage att säga att han inte känner till några repressalier

    Andreas Lundgren du spottar på alla som fått sina yrkesliv förstörda av toxiska chefer inom socialtjänsten

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar till Johan 2/2-22
      Det är fler än du som anser att det var: ”smärtsamt att se Andreas försök att dribbla bort Davis Kaza utan att lyckas. Det är så genomskinligt att Andreas inte vill svara på frågorna i alla fall sanningsenligt för då är han ”rökt” ”.
      Det kommer kommentarer på debatten här på bloggen, via mail, sms och även genom telefonsamtal.

  5. Mimmi

    Just nu ligger 9 tjänster ute på arbetsförmedlingen som socialsekreterare på barn och unga på socialtjänsten i Umeå samt 2 tjänster på placeringsgruppen- det är inget ” normalt” eller ” vanligt” med det! Det visar på en arbetsplats där cheferna helt tappat greppet! Där det inte är ” Arbetsrotation ”som Andreas Lundgren kallar det utan Personalflykt!!!Dessa chefer har Andreas tydligen full förtroende för och ska nu utreda sig själva!

    • Britta

      Och ingenstans i platsannonsen står det att detta är det svåraste ärendena med komplexa situationer som du inte kommer att kunna lösa, just för att det är för svårt enligt Andreas och socialdirektören.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Mimmi 2/2-22
      Du skriver: ”Just nu ligger 9 tjänster ute på arbetsförmedlingen som socialsekreterare på barn och unga på socialtjänsten i Umeå samt 2 tjänster på placeringsgruppen- det är inget ” normalt” eller ” vanligt” med det! Det visar på en arbetsplats där cheferna helt tappat greppet!”
      Din uppfattning delas av personer som bland annat har ringt.

  6. Pingback: Davis Kaza (AP) och Andreas Lundgren (S) möttes i debatt om socialtjänsten på senaste fullmäktige. Läs kommentarerna på min blogg! | Jan Hägglund – Vi här nere och dom där uppe

  7. Carl

    Jag är chokad över att under ca 6 månader observera Umeå socialtjänst befinna sig i totalt fritt fall där förtroendet för demokratin och det öppna klimatet för länge sedan försvunnit.

    Andreas Lundgren väljer att inte ens bemöta Kazas frågor. Denna historia blir mer anmärkningsvärd för varje dag! Vad händer när facket alltså går in med en framställan om att kommunen brutit mot visselblåsarlagen när socialtjänstens chefer kränkt och trakasserat för att slutligen köpa ut de två socialsekreterare som gör det enda rätta. Nämligen stå för sanningen fast priset var mycket högt!

    Andreas Lundgren kan alltså inte ens kan bemöda sig att svara på Kazas fråga kring denna mycket allvarliga situationen.

    Facket gissar sig inte fram de vet att kränkningar skett annars går det inte in med en framställan.

    Är inte detta i de allra högsta politikernas intresse att utreda externt! Eftersom allt innan dess varit ett fiasko!

    Att ha en sådan inkompetent chef som Camilla Thunell att tillåta utreda sig själv är ett fullständigt nederlag mot det öppna demokratiska samhället.

    Vidrigt Andreas Lundgren, vad har du egentligen som du döljer? Motståndet mot en extern utredning är så kompakt och Andreas Lundgrens vrede så starkt mot alla som vill få svar på vad som döljs av de högsta cheferna och Lundgren!

    Vi medborgare kräver svar!

  8. Umebo

    Visselblåsarlagen är inte prövad rättsligt än. Jag hoppas och tror att detta ärende kommer gå vidare till arbetsdomstolen! Där kommer vi få veta vilka chefer inom socialtjänsten som kränkt visselblåsarna och vad som hänt fram till de blev utköpta. Mycket intressant

    Domen blir offentlig och hela Umeå kommer äntligen få veta vad som pågått. Tror dessutom hela landet kommer visa mycket stort intresse för domen då den kommer bli den första i sitt slag! Då kommer inte cheferna kunna sitta kvar. Att de fortfarande gör det är mig mig en fullständig gåta.

  9. Hobbypolitiker

    Till att börja med TACK AP för det fantastiska jobb ni gör! Ni står otröttliges på de svagas sida och kämpar för sanningen i alla lägen!

    Jag undrar varför inte de två visselblåsarna går ut i media och uttalar sig? De sitter ju på alla information och vet hela sanningen. De borde bli nominerad till” Årets visselpipa ” och träda fram! De som vet vilka de är- uppmana dem att träda fram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.