Tidslinje visar tydligt hur S och SD vek sig för M i Nato-frågan. Det rörde sig om valtaktik -inte säkerhetspolitik! Palme hade vågat ta striden om Nato.

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

_________________

 

Till mina kära läsare. Just nu klarar jag inte av att publicera och ha synpunkter på era kommentarer på det sätt som jag brukar ha. Detta beror på att jag genomgick en allvarlig operation för tre veckor sedan. I takt med att jag tillfrisknar kommer det stegvis att bli full fart på kommentarerna igen.

_     _     _     _     _

 

Ingress
Tyvärr har Socialdemokraterna inte längre kvar någon ledare som, likt Olof Palme, själv kastade sig in i striden tillsammans med partiet, LO och alla sidoorganisationer – i syfte att påverka opinionen; i syfte att försvara alliansfriheten; i syfte att vinna valet på att säga Nej till Nato-medlemskapet. För det är exakt vad Palme skulle ha gjort.

Det är nu länge sedan Olof Palme var min politiska idol.

Men jag kommer inte ifrån att Palme behöll en beundransvärd egenskap in i det sista. Han hade ideologisk övertygelse nog för att satsa både sig själv och ”rörelsen” för att skapa, påverka, opinionen i Sverige. Genom denna metod, genom att påverka, genom att skapa, opinion vann Palme folkomröstningen om kärnkraft 1980 med linje 2. På detta sätt vann Palme även valet 1985 – i strid med Moderaternas då lanserade ”systemskifte”. Detta blev Palmes sista strid. Tack för den segern, Olof, som utkämpades till försvar av den svenska modell som dina efterträdare håller på att göra sig av med i samarbete med bland annat Centerns Annie Lööf.

Dagens socialdemokratiska ledare saknar Palmes ideologiska övertygelse. Dagens S-ledare har bara ett enda förbannat mål för ögonen. De vill fortsätta att förvalta samhället i regeringsställning – oavsett om de förvaltar samhället på sin egen politik, eller på M+KD-politik, eller på Centerns politik eller på Vänsterpartiets politik. Det spelar ingen roll. För dagens socialdemokratiska ledarskap har själva innehavet av regeringsposterna blivit ett självändamål. Sedan spelar det ingen roll, för dessa tomma tunnor, att makten över själva politiken utformas av andra partier. Eller av mediala kampanjer som i Nato-frågan. Sossarna bara tar varje ”politik” och klistrar sedan ”Made in sosseland” på denna. Och förvaltar vidare.

Det är precis så som det har det gått till när det gäller Sveriges och Socialdemokraternas Nato-ansökan.

 

Del ett
Men först: I mitt förra blogginlägg skrev jag att S-ledningens hastiga omsvängning när det gäller Nato-medlemskapet inte alls har handlat om något Nytt Säkerhetspolitiskt Läge. Vad det handlar om, bakom alla STOR-ORDEN, är något så förbannat futtigt som att sosseledningen, passivt, hänger efter Moderaterna. Detta M-parti som i sin tur sett opinionen bli mer positiv till ett svenskt Nato-medlemskap och därför beslutade sig för att använda Nato-frågan som ett sätt att vinna valet. Inrikespolitik, inrikespolitik, inrikespolitik.

Svängningen i opinionen har främst orsakats av den överlägset mest MASSIVA mediala skrämselkampanj som jag upplevt sedan jag började följa den politiska debatten i Sverige någon gång i mitten av 1960-talet. Denna massiva mediala skrämselkampanj har haft ett enda mål. Att tvinga Sverige in i Nato.

Och då Moderaterna svängde, då svängde även socialdemokraterna – i jakt på samma väljare. Tanken att göra som Olof Palme, och själv ge sig in i debatten för att ”svänga tillbaka” opinionen, var aldrig ett alternativ för dagens S-ledare. ”Följ, passivt, den opinion som borgerlig media skapar”. Sådan har sosseledningens arbetsmetod varit. Detsamma gäller även för Vänster- och Miljöpartierna.

Låt mig visa på detta ovärdiga politiska spel genom en tidslinje.

 

Del två – en avslöjande tidslinje
3-7 November 2021, S-kongressen säger nej till Nato
Under kongressen stod försvarsminister Peter Hultqvist, grötmyndigt, i talarstolen och sade bland annat följande: ”Det blir inga ansökningar om något medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering. Jag kommer definitivt aldrig, så länge jag är försvarsminister, att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla!”

Återigen visar det sig hur lite besluten på en socialdemokratisk partikongress betyder.

24 februari 2022, Den ryska statsledningen inleder sitt militära angrepp på Ukraina
Detta var ett övergrepp som nästan alla i Sverige tog skarpt avstånd ifrån. Till dessa hörde (och hör) Arbetarpartiet.

8 mars, statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff.
Under pressträffen säger statsministern bland annat följande: ”Om Sverige skulle välja att skicka in en Nato-ansökan i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa”!

11 mars, ”Moderaterna ställer inga ultimatum”
I en DN-artikel säger M-ledaren Ulf Kristersson att han inte har något svar på när han anser att en ansökan om svenskt Nato-medlemskap ska skickas in. ”Jag ställer inga ultimatum”, säger Kristersson i intervjun. Kristersson hade tidigare sagt att i de frågor som berör svensk säkerhetspolitik är det en stor fördel om partierna är eniga och att det kan vara nödvändigt att vänta på Socialdemokraterna.

18 mars, Moderaterna tänker göra Nato-medlemskapet till en valfråga
En rad opinionsmätningar, bland annat en Sifo-mätning den 7 mars, visar på ett kraftigt ökat stöd för ett svenskt Nato-medlemskap. Efter att ha sneglat på opinionssiffrorna bestämmer sig Moderaterna för att göra Nato-medlemskapet till en valfråga. I ett utspel lovar Ulf Kristersson att om M vinner valet den 11 september 2022 så kommer partiet att ansöka om medlemskap i Nato.

Detta uttalande kritiseras av bland annat Jimmie Åkesson. Denne anser att det är olämpligt att göra valrörelsen till en folkomröstning för eller emot ett svenskt Nato-medlemskap. (Jimmie Åkesson överskattade, uppenbarligen, sosseledningens förmåga att ta strid).

30 mars, Socialdemokraterna börjar vackla – även offentligt
I en intervju i SVT:s 30 minuter säger Magdalena Andersson att hon ”utesluter inte” ett svenskt Nato-medlemskap. Sprickan i muren är tydlig. Nu är det bara fråga om i vilken takt som sprickan vidgas – och när muren ska falla.

8-11 april, Sverigedemokraterna lägger sig för M
Den 8 april säger Jimmie Åkesson, i en intervju med Svenska Dagbladet, att han har bestämt sig. Går Finland går med i Nato ska även Sverige ansöka om medlemskap. Tre dagar senare blir detta SD:s officiella politik. Skämtarna anser att SD bör byta namn till ”Finlands-demokraterna”.

11 april, S inleder ”säkerhetspolitisk dialog” = loppet är kört.
SD:s beslut att stödja en Nato-ansökan innebär att det finns en majoritet för ett Nato-medlemskap i riksdagen. Detta pressar den socialdemokratiska ledningen. Då S-ledningen inte kan tänka sig att, tillsammans med MP och V, försöka svänga opinionen genom att ta strid för det Magdalena Andersson sa så sent som den 8 mars (se ovan), meddelas att Socialdemokraterna ska inleda en ”säkerhetspolitisk dialog”. Denna ”dialog” ska pågå fram till i maj. Alla vet att ”dialoger” eller ”rådslag” är en ökänd metod som sosseledningen använder för att exempelvis köra över tidigare kongressbeslut. Eller en 200-årig tradition av alliansfrihet.

Därför vet alla som följer socialdemokratin att S-ledningen nu har bestämt sig för att lämna in en Nato-ansökan. Den massiva skrämselkampanjen i media, och Moderaternas vändning, har betalat sig. SD:s snöpliga svängning har också spelat en roll.

15 maj, S förespråkar svenskt Nato-medlemskap
Den socialdemokratiska partistyrelsen håller ett flera timmar långt möte som beslutar att Socialdemokraterna ska förespråka en svensk Nato-anslutning. Ingen i hela världen är överraskad.

16 maj, Magdalena Anderssons S-regering beslutar att Sverige ska söka medlemskap i Nato
Av det ena följer det andra. STORORDEN haglar. Ingen minns längre, inom S, Magdalena Anderssons ord från den 8 mars: ”Om Sverige skulle välja att skicka in en Nato-ansökan i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa”!

18 maj 2022, Sverige lämnar in sin ansökan om Nato-medlemskap
Beslutet hyllas av samma media som bedrivit den massiva och FRAMGÅNGSRIKA skrämselkampanjen. Den demokratiska processen har körts över. Skälet till att inga partier velat att frågan om ett Nato-medlemskap skulle debatteras, varken i valet eller i en folkomröstning, är att argumenten för ett svenskt Nato-medlemskap är så svaga. Och detta tyckte även Magdalena Andersson och Socialdemokratin så sent som den 8 mars!

 

Avslutning
Segrarna är media som, genom sin massiva kampanj, har drivit riksdagspartierna framför sig likt röstboskap. Dynamiken blev sedan denna. Moderaterna, som ville ”slå mynt” av en förändrad opinion, beslutade sig för att göra Nato till en valfråga. Detta resulterade i att både S och SD på mindre än två månader övergav sin tidigare avvisande syn på ett svenskt Nato-medlemskap. Hade inte Moderaterna gjort sitt utspel hade inte heller Socialdemokraterna och SD ändrat sig. Därmed har två hundra år av alliansfrihet offrats för ytlig, simpel, valtaktik.

Men frågan är inte diskuterad – varken i val eller i en folkomröstning som frågan om EU och euron. Medlemskapet i Nato blir därför inte legitimt, d.v.s. folkligt förankrat. Arbetarpartiet kommer att fortsätta kampen mot ett svenskt Nato-medlemskap och för en folkomröstning.

Denna kamp måste nu vidgas till att även handla om behovet av att slå vakt om de demokratiska processerna i samhället, processer som körts över av, främst, massmedias skrämselkampanj och deras medlöpare inom de större partierna.

De som förlorat på sveken från S och SD är befolkningen i Sverige. Jag hoppas att väljarna inte glömmer dessa två partiers svek.

_     _     _     _     _

Till mina kära läsare. Just nu klarar jag inte av att publicera och ha synpunkter på era kommentarer på det sätt som jag brukar ha. Detta beror på att jag genomgick en allvarlig operation för tre veckor sedan. I takt med att jag tillfrisknar kommer det stegvis att bli full fart på kommentarerna igen.

 

12 kommentarer

 1. brorson

  I en SVT-intervju för några dagar sedan fick Magda frågan om USA:s många brott mot mänskligheten, från Vietnam och framåt, och svarade ”Jag delar inte den bedömningen”. Dags att skriva om historien? I början av Ukraina-kriget hade SVT en artikel av Gunnar Hökmark, M, där han lade ut texten om vad som nu ska anses vara sanning. I januari 2022 (en dryg månad efter att Mp lämnat regeringen!) inrättades den nya Myndigheten för psykologiskt försvar, vars uppgift verkar vara att bekämpa ”desinformation”. Nu förnekas sådant som SVT rapporterat om sedan annekteringen av Krim och upproret i Donbas 20014. Nu är detta Putins lögner.

  Fastän jag saknar bevis för den misstanken, tror jag inte att Mp lämnade regeringen frivilligt, utan att Mp inte erbjöds ministerposter vid regeringsombildningen. Enligt regeringsformen avgår hela regeringen, när statsministern avgår. varför detta var rätt tillfälle för S att bli av med Mp och öppna dörren för nya stödpartier och de eftergifter de kan kräva. C i närtid och M på sikt?

  Jag förutsåg invasionen, som skedde 24 febr redan 10 febr och det tror jag att de flesta experter också gjorde. Den enorma uppladdningen vid Ukrainas gränser under flera veckor förefaller militärt omotiverad, enligt min mening, varför jag tror syftet var påtryckning inför den diplomatiska lösning, som Ryssland hoppades på, men Biden motsatte sig, eftersom han ville ha ett nytt krig efter det snöpliga uttåget ur Afghanistan. 2001 anföll USA Afghanistan, 2003 anföll USA Irak. Under Obamas tid som president utkämpade USA ett drönarkrig, som styrdes från ett fort i Texas, mot afghanska flyktingar i Wasiristan, som ligger i Pakistan.

  Och 2005 landsteg amerikanska soldater på Krim för att öva försvar av ett litet land mot en agressiv granne, vilket enligt min mening var förspelet till Rysslands annektering av Krim 2014.Jag tvivlar på att upproret i Donbas strax efteråt hade planerats av Ryssland i förväg, men det kan jag förstås inte veta säkert. Har i vart fall inte sett något bevis för detta .För övrigt vill jag säga att jag inte är någon forskningsinstitution med anställda kanslibiträden, som plockar fram källmaterial till saker, som jag minns, ur ett arkiv. Bekanta säger dock att jag har ett bra minne.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på produktive brorsons kommentar – publicerad av mig på fm 22 maj
   Jaså. Magdalena Andersson har börjat skriva om historien redan INNAN Sverige har blivit medlemmar i den USA-ledda militäralliansen Nato. Olof Palme skulle vrida sig i sin grav. När det gäller kriget i Ukraina rekommenderar jag alla att lyssna på en intervju med John Mearsheimer – amerikansk professor i statsvetenskap vid University of Chicago. Intervjun heter ”Who Gains The Most From The Ukraine-Russia War & What Could End Putin’s Assault”.

 2. brorson

  Såg att det är rea-priser på rysk olja och naturgas och att Kina bygger upp lager. Inför kommande krig? Läste också ”Zelesnkyj säger också att Ryssland i hemlighet stjäl spannmål från hamnarna. – Spannmål fraktas någonstans, och vi vet var någonstans är, säger han. Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzya har i dag anklagat Ukraina för att i hemlighet byta spannmål mot militärutrustning från västländer. Nebenzya presenterade inga bevis för detta.” (Källa BBC – Omni).

  Den lille skådisen, som spelade president redan innan han blev president, skyller alltså den befarade världssvälten på ryssarna. Men varför använder man inte de polska östersjöhamnarna? Z lanserades f.ö. som presidentkandidat av samma oligark som lät honom spela president. Denne oligark äger ett av de största medieföretagen i Ukraina och kan nog anklagas för att ha sålt sitt land till ”väst”. Varför pratas det bara om ryska oligarker, trots att Ukraina var en del av samma Sovjetunion, och det var samma slags kommunistpampar(de nuvarande oligarkerna) som roffade åt sig av folkets egendom när sovjetkommunismen kollapsade.

  Jag skrev i förra kommentaren att den enorma ryska uppladdningen vid Ukrainas gränser var militärt omotiverad. Jag tror alltså att denna uppladdning var ett påtryckningsmedel inför de förhandlingar som inte blev av, och att planerna ändrades i all hast. Varför gav man fienden flera veckor att bygga upp sitt försvar, när ett överrumplingsanfall hade varit bättre, om planerna från början hade varit att ockupera Ukraina?

  Det f.d. sovjetiska järnvägsnätet är av yppersta kvalitet och har en transportförmåga som vi bara kan drömma om i EU. Och Ryssland har dessutom sedan sovjettiden en överlägsen förmåga till stora trupptransporter över långa avstånd genom luften. Därför behöver inte Putin Gotland som språngbräda, om han skulle få för sig att invadera Sverige. Nato behöver kanske Gotland i ett framtida tredje världskrig, på samma sätt som 1855, då ”väst” faktiskt ockuperade Gotland. Jag skriver som f.d. järnvägsman med stort intresse även för flygtransporter.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på brorsons kommentar publicerad den 25/5-22
   Jag vill endast kommentera en sak som du skrev nämligen ”Den lille skådisen”. Det framstår som nedsättande. Du kanske inte menade det så, men jag vill inte att du uttrycker dig med sådana ord om Ukrainas president Zelenskyj.

 3. brorson

  Jag tror inte att Erdogan är så ensam, som svenska Nato-entusiaster önskar. Ukraina är ett land långt borta med en komplicerad historia, som vet ytterst lite om. Ukraina har aldrig varit ett eget land före Sovjetunionens upplösning, bortsett från Kievriket under tidig medeltid, då Ukraina emellertid var en del av Ryssland. Eller tvärtom: Ryssland var en del av Ukraina.

  Nuvarande Ukraina består av ryska erövringar från dels den polsk-litauiska stormakten (norra och västra) och dels från den turkiska stormakten (södra och östra). Jag vet inte när dessa erövringar sammanfördes till en administrativ enhet,. om det var under tsartiden eller sovjettiden. Det nuvarande kriget är enligt min mening ett inbördeskrig, som startade 2014 genom upproret i östra Ukraina. Vad vill det ukrainska folket, egentligen, förutom att de flesta vill ha fred?

  Jag hörde en intervju med en utländsk underrättelse-officer, som har använt hela sitt yrkesliv till att spionera på Sovjetunionen och Ryssland. Och visade imponerande kunskap om Ryssland, ryssar och ryska makthavare under drygt 500 år. Han sa att man måste förstå ryssarna, förstå hur de tänker och varför, vilket dock inte betyder att man måste hålla med om allting som de säger. Men allting är väl inge lögner?

  Tvärtom kan man misstänka att de spekulationer, made in USA and England, som används för att lura på svenska folket Nato, och torgförda i Sverige av ”experter” på Östeuropa, bygger på just lögner. Dessa civila ”experter” har enligt min mening lurat de militära experterna i TV, vilka söker en förklaring till att Ryssland inte har uppnått de militära mål,. som de civila ”experterna” har pratat om.

  Det svenska ”narrativet”, som eldas på även av den ukrainske media-oligarken, är ju att Putin kommer att erövra hela Nordeuropa, om han inte stoppas i Ukraina.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från brorson – publicerad på fm 23 maj
   De så kallade experterna driver två, varandra motsägelsefulla, linjer. Dels att den ryska regimen skulle hota stora delar delar av Europa, dels att den ryska militären är, om inte helt så nästan, oduglig.

   När det gäller kriget i Ukraina rekommenderar jag alla att lyssna på en intervju med John Mearsheimer – amerikansk professor i statsvetenskap vid University of Chicago. Intervjun heter ”Who Gains The Most From The Ukraine-Russia War & What Could End Putin’s Assault”.

 4. Frank Pettersson

  Ett modigt beslut hade varit att återinföra värnplikten. Inte att svansa efter Moderaterna.

 5. Tomas

  I fråga efter fråga blir det hur uppenbart som helst att s-ledningens ideologi är ”vi ska ha regeringspositionen – oavsett om det ger oss regeringsmakten eller ej – kosta vad det kosta vill.” De vek sig för en partiledare som har Thatcher som sin förebild, dvs Annie Lööf, då det gällde frågan om LAS. De har öppnat dörren för marknadshyror.
  De har styrt på oppositionens budgetreservation.

  Och nu tvärvänder man i NATO-frågan.

  Och SD som låter Finland ta beslut om svensk säkerhets- och utrikespolitik som får långtgående konsekvenser för överskådlig tid. Vojne, vojne…

  Det är förbannat illa ställt med Sveriges partier…

 6. Lars-Erik

  Socialdemokraterna verkar ha slutat med att utarbeta egna politiska analyser och föra ut dem i debatten. De följer numera alltid den allmänna mediala opinionen verkar det som.

  • Olle

   För två veckor sedan sa Magdalena Andersson att Sveriges val att gå med i Nato var för att öka
   säkerheten för Sverige.
   Nu idag säger hon i samtal med Turkiet, att Sverige skall gå med i Nato för att förstärka säkerheten för
   Natos medlemmar. Sveriges försvar är kompetent och starkt och kommer att tillföra nytta för Nato.

   Snabba åsiktsbyten minsann. Undrar bara om det är förankrat i partiet.

 7. Burt Reynolds

  Det var det man visste hela tiden…… sossarna gör ingenting som inte är röstfiske och valfläsk! Typiskt att varken Hans Lindberg eller Andreas Lundgren eller någon annan feg bloggande sosse som den där holmsundarn skriver NÅGON TING ALLS om NATO.

  Inte ens Holmlund som alltid tycker till om allt har öppnat käften om NATO

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.