Varför får funktionshindrade inte använda beviljade elrullstolar i Umeå? Kommunen kan leasa eller bevilja bidrag enligt socialtjänstlagen

Ska du bidra till
en djupare förändring måste du
även engagera dig under de 1460 dagarna
mellan valen.

__     __     __

Ingress
I Umeå riskerar personer som beviljats en elrullstol av medicinska skäl att bli utan detta hjälpmedel! En person ska uppfylla två villkor för att kunna få använda en elrullstol. Dels ska en medicinsk bedömning ha gjorts som visar att personens funktionsnedsättning är av sådan art att en elrullstol innebär en påtaglig förbättring av personens liv. Dels kräver kommunen att elrullstolen ska förvaras i ett utrymme där den är skyddad.

 

Del ett
Nu har tolkningen av lagen om bostadsanpassningsbidrag ändrats. Tidigare kunde en person som beviljats en elrullstol erhålla bostadsanpassningsbidrag för att bygga ett mindre, fristående, elrullstolsgarage om personens bostad saknade nödvändiga förvaringsutrymmen. Syftet var att personen både skulle kunna bo kvar i sin lägenhet och förvara elrullstolen på det sätt som krävs.

 

Del två
Den nya tolkningen av lagen om bostadsanpassningsbidrag har gjort att pengar till ett mindre fristående elrullstolsgarage inte längre kan beviljas enligt just denna lag. Men kommunerna har fortfarande ett ansvar för att en person som beviljats en elrullstol ska kunna använda denna. Detta även om personen bor i ett hus utan godkända förvaringsutrymmen.

Och kommunerna har rätt att bevilja bidrag till ett fristående elrullstolsgarage enligt socialtjänstlagen! Detta har också skett. Men inte i Umeå. En annan lösning som kommunen kan använda sig av är att leasa fristående elrullstolsgarage.

 

Del tre
Arbetarpartiet anser att det är orimligt att personer som har så allvarliga funktionshinder att de beviljats en elrullstol inte ska kunna använda denna på grund av att det nödvändiga garaget saknas. Kommunen kan alltså både bevilja bidrag eller leasa.

Det orimliga i situationen understryks på flera sätt. Dels har tidigare socialminister Lena Hallengren sagt att kommunerna har ett fortsatt ansvar för att beviljade elrullstolar ska kunna användas (riksdagen 21/1-21). Dels kan bostadsbrist göra det omöjligt för personer med funktionshinder att flytta till en bostad där det finns fasta förvaringsutrymmen.

 

Avslutning
Vi frågar oss varför kommun varken använder socialtjänstlagen för att bevilja bidrag till fristående elrullstolsgarage eller löser frågan genom att leasa sådana garage?

4 kommentarer

 1. Basic Rules

  Vilket tjroller du håller på med, nu är rullstolsbundna ditt projekt, fördömer du nazismen även i nutid dvs Azovbataljonen i Ukraina ?
  Kan du inte göra det bevisar det bara vilken ynklig liten figur du är, den politiska feghetens rätta ansikte !

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Basic Rules 12 november 2022
   Två saker:
   1. Det är inte ”tjoller” att skriva om hur människor som är beroende av en elrullstol misshandlas av Umeå kommun. Det är tvärt om så att väldigt många personer med olika typer av handikapp drabbas hårt av de alltför snålt tilltagna resurserna som Sveriges kommuner avsätter till socialtjänsten. Jag valdes inte till riksdagen. Jag valdes till Umeå kommunfullmäktige för att försvara just de utsatta.

   2. Jag har skrivit om Azovbataljonen vid flera tillfällen. Klicka här så kan du läsa en av dessa bloggar.

 2. TT

  Så bra att ni lyfter detta problem!
  Jag har nyligen läst om detta och kan förstå hur detta drabbar många människor med funktionshinder runt om i Sverige.

  Historiskt har det fungerat så att regionerna tillhandhåller permobil /elrullstol medan kommunerna säkerställer att det finns ett rullstolsgarage, som en bostadsanpassning.
  Eftersom kommunerna har omtolkat lagen så att ett rullstolsgarage inte ska räknas som fast egendom utan som lösegendom, och då beviljar kommunen det inte helt enkelt.
  Vilket har resulterat till detta!
  Tuvär har inte regionerna ingen skyldighet att tillhandahålla rullstolsgarage med dagens lagstiftning.

  Det är rent för jävligt eftersom komuner som Umeå har haft 2 år på sig att hitta en lösning eftersom domen kom i slutet på december 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.