ÖPPET BREV till Hans Lindberg: HUR KAN DU VARA SÅ FEG att du låter tjänstemän schavottera – du borde SJÄLV be om ursäkt för Nato-fadäsen

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________

 

ÖPPET BREV TILL HANS LINDBERG
Varför ber du inte själv om ursäkt för Nato-fadäsen?
Vågar du genomföra en kommunal folkomröstning rörande frågan om ett Nato-center till Umeå?

 

Del ett
Nato-fadäsen. Du är kommunstyrelsens ordförande och förste kommunalråd i Umeå. Detta måste innebära att du även tar ansvar – och inte bara tar dig rättigheter!
Via ett delegationsbeslut gjorde du en intresseanmälan, på hela Umeås vägnar, om att få ett Nato-center hit till kommunen. Du tog dig därmed rätten att tala på alla umebors vägnar. Men för att  ”vår” intresseanmälan skulle väga tyngre talade du även i namn av olika myndigheter. Till dessa hörde bland annat:

* Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) i Umeå – vilket är ”försvarsmaktens centrum för skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN) hot och händelser”,
* FOI i Umeå – vilket är ett av Totalförsvarets flera forskningsinstitut.

Men det visade sig snart att du hade för bråttom när det gällde att tala i andras namn. Detta avslöjades av Folkbladet den 6 nov – ett intressant datum för svenska krigare. Jag tillåter mig att citera en del av Folkbladets artikel (min kursivering /Jh):


Del två
Citat ur Folkbladet
”… Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun, har undertecknat intresseanmälan om ett Natocenter och står även som kontaktperson i pressmeddelandet.

Vad säger du om att det inte stämmer att SkyddC och FOI stödjer detta?

– Själva beredningen har vi inte haft så mycket med att göra. Den information som jag har fått är att det har varit förankrat, säger Hans Lindberg och hänvisar till en näringslivsutvecklare på näringslivskontoret… ”.
Slut på citat.

 

Del tre
Jag frågar dig, Hans Lindberg: Hur kan du vara så feg att du låter tjänstemän schavottera – i ditt ställe?

Det var du, Hans Lindberg, och inga tjänstemän, som hade sååå bråttom att du inte hann – eller brydde dig om – att kolla upp fakta. Det är inte några tjänstemän som är ansvariga för de allvarliga fel som har begåtts (att uttala sig i statliga myndigheters namn utan att ha torrt på fötterna är ett allvarligt fel). Det är du som är ansvarig, Hans Lindberg. Du och ingen annan. Därför är det också du – och inga tjänstemän – som ska be om ursäkt. Offentligt. Ditt utspel var nämligen offentligt. Mycket offentligt.

Din ursäkt ska naturligtvis riktas till SkyddC och FOI i Umeå. Men din ursäkt borde även riktas till alla oss umebor på vars vägnar du också har talat.

 

Avslutning
Hans Lindberg: Vågar du låta umeborna ta ställning till ditt agerande i en kommunal folkomröstning?
Frågan i en kommunal folkomröstning kan formuleras på följande sätt:
Ska Umeås ledande politiker arbeta för att det ska etableras ett Nato-centrum i Umeå kommun?
Ja.
Nej.

___          ___          ___

Mycket liten ordlista
”Med begreppet ”schavottera” menas att vara utställd till offentlig vanära”.

Från Wikipedia
Schavott (franska échafaud) är en ofta upphöjd plattform på offentlig plats där avrättning av brottslingar verkställdes genom halshuggning. På schavotten kunde även en brottsling, fastkedjad eller bunden vid en påle, ställas ut till allmänt beskådande för att på så sätt bestraffas. Med begreppet ”schavottera” menas att vara utställd till offentlig vanära.

17 kommentarer

 1. Karin

  NEJ och åter NEJ till ett natocenter i Umeå!
  Ta ansvar Hans Lindberg.
  Värna Umeå som en trygg hemstad där vi kan lita på våra valda. Valda i förtroende.

 2. Hassan

  Bra skrivet Jan!
  ”Den osynlige” ”BILL”och ”Bull” är rena katastrofen för Umeå! Ansvarslösa politiker som verkar prioritera
  arvoden till varandra och som nu skylla på andra!
  Han kanske skulle hyra ut väven till NATO så att dom kunde lagra artilleri am ! Det skulle innebära hyresinkomster istället för som idag bara utgifter! Dessutom kanske Bill och Bull ge sig själva ytterligare
  arvoden.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Hassans kommentar den 7/11-23
   Tack Hassan. Idén med att hyra ut Väven till Nato var intressant. Synd bara på det anrika Stora hotellet som ligger intill. Då Väven blir en måltavla drabbar detta tyvärr hotellet. Men, det är klart, smakar det så kostar det.

 3. Helene

  Jag kan inte annat än att hålla med dig, så dåligt att låta någon annan hängas för sina egna missar.
  Hans Lindberg framstår som väldigt ytlig och feg, ytterst sällan (eller aldrig) som jag sett Hans Lindberg stå upp emot tex Andreas Lundgrens många fadäser. Vilket han verkligen borde göra som den främsta kommunpolitikern som han (tyvärr) är. Hans främsta intresse verkar vara att fortsatt ligga bland de tre som tjänar bäst i Sverige bland kommunpolitiker inom landets 290 kommuner. Så lite källkritik innan han skickar iväg en så allvarlig ansökan är inte för mycket begärt. Så nästa gång Hans Lindberg får feeling att besluta om saker som allvarligt berör alla Umeåbor, kan man bara hoppas att han har stake nog att stå för det han gör.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Helens kommentar 7/11-23
   Så rätt, så rätt. Hans Lindberg borde, exempelvis, kunna sätta ned foten – när det gäller behovet av en oberoende granskning av socialtjänsten/IFN – och få Andreas Lundgren att följa kommunfullmäktiges viljeinriktning. I både Älvsbyn och Gällivare har det skett, eller pågår det, oberoende granskningar. Så det är möjligt. Tyvärr får åtminstone jag ofta intrycket att det är Andreas Lundgren som sätter ned foten i förhållande till Hans Lindberg. Lundgren är ju ordförande för (S) i Umeå.

 4. JAG

  Att kolla upp fakta borde inte vara för mycket begär med den lön Hans Lindberg har, men han fick väll en ”feeling” och ville så gärna öppna ett Nato center. Han som många andra högt ansvariga i Umeå kommun kan ju bara skylla i från sig på andra i fall deras brister blir påkomma.
  Att folk väljer att fortsätta år efter år stötta dessas karriärer är för mig en gåta!
  De ända jag kan komma på är att de måste handla om okunskap hos medborgarna i Umeå, för i mitt fall var det så!
  Så det är bra att ni uppmärksammar deras skitsnack och ställer dem talsvars, så fler än jag fattar att de är på Arbetarpartiet man ska rösta på istället alternativt en annan representant i de parti man brukar röstar på. Då de är de ända sättet att få dessa ut byta.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från JAG 7/11-23
   Det tror jag med: Hans Lindberg fick en ”feeling” – detta bevingade uttryck från Lindbergs partikamrat Lundgren. Och det är absolut inte för mycket begärt att han kollar upp fakta.

 5. Marie

  Det borde vara ett måste (och en självklarhet) att förste kommunalråd tar ansvar – och inte bara tar sig rättigheter! Det går tydligen bra att skicka in en intresseanmälan för NATO-center men att stå för innehållet i ansökan när det visar sig vara missvisande, det törs inte Hans Lindberg.
  Att Hans Lindberg som är kommunstyrelsens ordförande och förste kommunalråd i Umeå inte tar sig tid att kolla om innehållet i hans anmälan är med sanningen överensstämmande är nonchalant. Eller beräknat, ja vad ska man tro. För mig finns ingen tillit till han och hans parti.
  Dessutom borde Hans Lindberg låta umeborna ta ställning till sitt agerande i en kommunal folkomröstning. Arbeta för NATO-center eller icke arbeta för NATO-center.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Marie 7/11-23
   Precis: Med en maktställning följer inte bara rättigheter – det följer även skyldigheter. Förstår man inte det ska man inte inneha maktpositioner.

 6. Sund

  Det är förkastligt och ’fullständigt oacceptabelt’ att kommunens högste beslutsfattare låter känslan (feeling) råda över förnuftet. Men det är dumt att förvänta sig stora saker av små människor. Är detta sossarnas nya taktik i Umeå?
  F ö instämmer jag i allt du skrivit, Jan.

 7. Bibbi

  När en människa visar sitt rätta jag kan det vara svårt att acceptera och man vill ha en ursäkt, för det man hoppas på är att det var ett misstag därför att nästan alltid har en person även en trevligare sida som man gillar. Hans Lindberg, ville tejpa över citat i Sara Lidman tunneln för att komma undan, det var så han började och det är så han slutar. ( Förhoppningsvis) ”Lyssna inte till vad en person säger, se vad personen gör.” Är ett bra visdomsord i sammanhanget att tänka på. ” Lura mig en gång, ditt fel, lura mig två gånger, mitt fel” ett annat visdomsord att tänka på. Kräv ingen ursäkt, Hans Lindberg handling talar för sig själv.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Bibbis kommentar 8/11-23
   Jag förstår vad du menar. Det jag vill är att tjänstemännen inte ska tvingas schavottera för Lindbergs fadäser.

 8. Roger Sandström

  God em. Du måste tänka på att han Hans L. är ju ”socialdemokrat” och då må Han ju agera som en sådan!!!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Roger Sandström 9/11-23
   Socialdemokraterna är faktiskt inte fega rent allmänt. Till skillnad från flera andra partier VÅGAR de ta ANSVAR och styra. Problemet är att de HELT OCH HÅLLET har tappat sin ideologiska och politiska kurs. Därför kör de allt oftare i diket. Och när detta sker vill de skylla ifrån sig. Som i detta fall. Det jag vill ha sagt är att fegheten i sista hand är ideologiskt-politiskt betingad. Inte personlig.
   MEN, det var kanske precis så du menade?

 9. kenth

  Problemet är ofta att politikerna inte förnyar sig och inser att det är nya tider nu,
  och då kan man inte gå i invanda spår utan man måste söka nya vägar.!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.