Gulletrollens härskarting

Jag har sett nyheternas kritik mot den bristfälliga städningen av skoltoaletterna. Nog har tiderna förändrats alltid !

När jag själv var elev kunde vi alla hantera en toalett redan från första skoldagen.

Numera tycks det finnas behov av en privat städerska till varje elev. En städerska/städare plockar upp bajs och kiss som hamnat vid sidan av toastolen. Bindor och torkpapper slängs på golvet, medan pappershanddukar trycks ned för att täppa igen avloppet i toastolen. Att det sedan finns lås på dörrarna måste väl ses som den våldshandling som tvingar fram motvåld i form av sönderbrutna dörrramar ?

Nu kunde det kanske vara främjande att eleverna själva fick städa alla toaletter under en timme varje fredag, precis som man fick göra i lumpen. Då blir det väldigt fort ordning och reda på hur man lämpar över jobbet på sig själv !

Men då kommer väl kulturkoftorna med sina snyfthistorier om barnarbete och pediatrisk sadism ?

Nog går det att förstöra en hel generation genom att skämma bort barnen och curla sönder de små gulletrollen.

 

7 kommentarer

  1. Suzanne Sellin

    Varför är du så nedvärderande. Antar att jag är en av de kulturkoftor som du syftar på. Att lära elever städa toaletter är väl en bra idé som du säger , dom kanske lär sig att de är dom själva som skitar ner.
    Själv har jag lärt mina barn och använder alltid den devisen att..går jag in på en restaurang besöker jag alltid toaletten först. Är den inte ren och städad så förutsätter jag att det är lika skitigt i köket och väljer en annan restaurang. Skiten finns överallt i samhället. Men nog är det en bra idé att låta eleverna själva städa toaletterna. Skolan kanske ska använda en dag per termin att låta eleverna städa hela skolan för att se att det faktiskt är någon som gör det jobbet åt dom varje dag för att dom ska få en bra arbetsmiljö. Men undvik att skriva nedvärderande ord som kulturkofta.
    /Suzanne Sellin

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Suzanne Sellin !
      Låter jag nedvärderande mot kulturkoftorna, så beror det på att jag uppfattat att det gemensamma budskapen de presterat är av kollektivistisk natur, att de utgår från att det personliga ansvaret ska ersättas med avlönad professionalism. Ett tydligt exempel är när det är löneanställda som sätts att utföra vardagliga nödvändigheter, som ingår i varje människas ordinarie livsuppgifter.

      Att vårda sin kropp, sina kläder, sina lokaler och levnadsredskap måste återinföras som självklara standarduppgifter för varje individ. Det personliga ansvaret detta bygger på, utgör en stark grund för den så oerhört viktiga självkänslan, alltså känslan av att vara livskompetent.
      Att driva inkompetensförklaringen gentemot den personliga dugligheten skapar istället osäkra individer som hela tiden vänder sig till ”kommunen” eller ”staten” för att klara elementära vardagskrav.

      Därför är jag på kollisionskurs med den attityd som ”kulturkoftorna” representerar.

      Vad gäller städplanen bör givetvis en sådan vara slumpstyrd, exempelvis genom att städuppgiften lottas ut omedelbart innan städningen, annars kommer mobbarna att jävlas och stöka till det för andra. Dylika arbetsuppgifter ska anordnas så att vem som helst kan bli den som får axla ansvaret. Därför ser jag ingen anledning till att skolans personal ska ha separata toaletter. Som ledare och chef ska man leva i den miljö man verkar och det skulle givetvis bli en annan ordning om rektor och lärarkåren, liksom skolsköterska och vaktmästare nyttjade samma toaletter som eleverna.

      Elemäntär ledarskapskunskap !

  2. keka

    När jag gick på Hembergsskolan så var toaletterna ganska rejält snuskiga mellan varven så det är inget nytt under solen som tittar fram.

      • keka

        Jo vi misstänkte rektorn och några lärare 🙂 Skämt åsido så var det nog eleverna själva som grisade ner, eller iaf en klick av dom. Menar bara att det var inte bättre för, vissa dagar gick man inte på toaletten på skolan utan höll sig tills man kom hem. Nedgrisade toaletter har nog alltid funnits precis som odisciplinerade unga OCH vuxna.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Ansvarstagandet blir inte bättre för att man i varje stund försöker smeta ut skulden på kollektivet.
          Det finns alltid en person bakom varje handling och det finns ingen anledning att komma med påståenden av typen ” …OCH vuxna…”, när det gäller nedgrisade elevtoaletter.
          Inte heller ska skulden spridas över elever som grupp, utan vad det gäller är att skolledningen och förädlrarna ska göra vad de kan för att utröna de enskilda personer som begår dessa handlingar, och låta det få lämpliga följder.

          Jag efterlyser som vanligt det personliga ansvaret.
          Både det personliga ansvaret för respektive huligan, och det personliga ansvaret hos skolans ledarpersoner.
          Därför reagerar jag mot alla försök att reducera den enskildes skuld genom påståenden som syftar till att skuldbelägga kollektivt.

          • keka

            Om herr Jonzon läser vad jag skriver så ser han att jag skrev nedgrisade toaletter och inte elevtoaletter, gå en kväll på hotellet eller annan inrättning där det enligt lag enbart ska bevistas av vuxna så kan du nog hitta en och annan nerpissad eller nerspydd toa. Och vem är det som smetar ut skulden på kollektivet? Du vill ju att eleverna i kollektiv ”bestraffning” ska städa toaletterna varje fredag….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.