Kommunalrådet klamrar sig fast vid ett halmstrå

I sin VK-blogg försöker Åke Nilsson bemöta frågande medborgare varför anställda tjänstekvinnor ska bindas som ansvariga för de skenande kostnaderna vid ombyggnaden av förskolan Regnbågen 2010.

Han försöker där koppla Kultur-och Utbildningsnämnden såsom ansvarig till vad två anställda inom förvaltningens linjeorganisation påstås ha beställt såsom extraarbeten, utöver vad som reglerats via avtal mellan byggherren VIBO AB och huvudmannen KUN.

Han inför här som ett sista desperat försök att knyta ihop de två fristående ansvarshierarkierna,  begreppet ”ställningsansvar”.

På hemsidan ”LAGEN.NU” kan man själv se förklaring av begreppet

Länk dit

En kassörska kan anses ha ställningsfullmakt att tillfälligt nedsätta en varas pris, men inte ändra en prislista. Kassörskan kan vidare inte anses ha ställningsfullmakt att sälja butiken eller teckna avtal om att riva densamma, flytta den eller bygga ut butiken.

En förskolerektor kan anses ha ställningsfullmakt beträffande beslut som ingår i dagliga värvet, men inte gällande att riva skolan, flytta den eller bygga ut.

Dessutom sorterar de båda utpekade tjänstekvinnorna under förvaltningschefen, vilken ju ingår i fölvaltningen underställd kommunchefen, alltså inte alls kopplade till nämnden eller politikerna i nämnden.

Åke Nilsson har så till den grad frångått sitt eget ansvarsområde, att enskilda tjänstemän och chefer vänder sig till honom för godkännande av givna order istället för till sin närmast överordnade chef i linjeorganisationen som är det vederhäftiga handlingsmönstret, att han själv tappat bort sig i organisationens gränsland och fått för sig att nämnden direkt styr rektorer och verksamhetscheferna !

Extra besvärande är det faktum att de båda anklagade ”mellanhänderna” som påstås ha tecknat tilläggsorder, själva båda förnekar detta och hävdar att ordet order eller avtal aldrig yppats vid de samtal de haft med byggherrens representant.

Inte heller har de bjudits tillfälle att attestera eller bestrida tilläggsfakturan om 3,161 millioner, som är rutinen enligt attestreglementet. Inte heller avgående huvudmannen KUN tilläts granska fakturan innan effektuering, och hindrades därmed att bestrida otillbörligheten i den belastning på kommunekonomin den medförde.

Utan fullmakt = Ogiltig avtalspartner.

Ogiltig avtalspartner = Inget avtal

Utan avtal = Ingen tvistig fordran

Tvistig fordran ska inte faktureras förbi attestatorerna !

Det är bedrägligt förfarande mot kommunens skattebetalare.

Vad som skedde inom VIBO AB:s byggansvar kan ingen enskild anställd i kommunens linjeorganisation ta ansvar för, alldenstund ingen av dem givits fullmakt. Inte ens förvaltningschefen hade sådan fullmakt, vilket styrker att påståendet ”beställarrepresentanterna” saknar grund och är en ren efterhandskonstruktion i syfte att maskera styrelsens för VIBO AB underlåtenhet att göra det de hade uppdraget att göra – styra VIBO AB:s verksamheter.

Den huvudlösa delegeringen utan kostnadstak till byggarbetsledaren får VIBO AB:s avgående VD E.Lindahl ta på sig, vilket han även medgivit i intervjun med Stefan Rehnman // SVT Västerbottensnytt.Byggarbetsledaren hade uppenbarligen inte erforderlig kompetens beträffande hur man tecknar ett giltigt avtal och hur man informerar motparten om att det är en tilläggsorder man samtalr om.

Jag känner inte till kulturen inom VIBO AB eller om partnerbyte där tillhör rutinerna, men att byta avtalspartner på eget bevåg anstår icke en uppdragstagare.

Varför vände sig inte projektledaren/byggarbetsledaren till den avtalspartner man ingått avtalet med ?

Varför började ha istället ”förhandla i det fördolda” med enskilda anställda i förvaltningen ?

Skedde det på uppdrag från någon speciell eller var det bara ren och skär okunnighet ?

 

 

7 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack Toni Appelqvist för din kommentar !

      SVT1/Västerbottensnytt gjorde ett 30-sekundersinslag om upphandlingen inom VIBO AB och konstaterade genom sina kontakter med Konkurrensverket precis detsamma som jag själv kommit fram till.
      Endast genom deras hjälp kunde jag tvinga mig till att få ut de dokument jag krävde att få ta del av enligt offentlighetsprincipen.
      Det var kommunchefen Karl-johan Ottosson som försökte förhindra mig att få se fakturorna och upphandlingsunderlagen, men som gav efter när SVT:s reporter Stefan Rehnman började ifrågasätta grunderna för nekandet.
      Jag fattade intedå och kan förstå varför kommunchefen som inte dittills hade haft något med oegentligheterna att skaffa, försökte skyla fakta ?

      Det tog mig bara ett par dagar att sammanställa underlagen till en helhetsbild som var allt annat än smickrande för dåvarande ledning och styrelse inom VIBO AB.
      Att sedan försöka transponera skulden till två oppositionspolitiker som aldrig haft några som helst befogenheter att lägga sig i VIBO AB:s inkompetenta hantering av ombyggnationen, är klandervärt.

      Ansvar och befogenheter är två oskiljaktiga tvillingar och utan befogenhetr kan man heller aldrig avkräva ansvar; då skulle vi kastas tillbaks till medeltiden och hamna på samma nivå som diktatorstyrda banarepubliker.
      Det sorgligaste i hela denna soppa tycker jag det är att ledande politiska etablissimanget inom (S) gör allt de kan för att avleda uppmärksamheten från sakfakta och försöka göra en relativt enkel sak så tillkrånglad att allmänheten ska tappa tilltron till sin egen analytiska förmåga.

      Själv gör jag allt jag kan för att visa på de enkla underliggande sambanden och klargöra hur ansvarsgränserna ser ut inom båda organisationerna, VIBOAB:s och Vilhelmina kommuns.

      Beträffande medias bevakning av maktens utövande har jag börjat inse att reportrarnas och journalisternas klagan över redaktionernas snålhet beträffande tid, kostnad och medialt utrymme gör att de andast kan hantera företeelser som ryms inom ett eneklt plan och inte upplevs komplicerat att redovisa.

      Programmet Uppdrag Granskning torde vara det enda mediala forum som går lite mer på djupet med dylika frågor, men i deras sökare tillhör inte detta vårt eget Watergate något extraordinärt som prioriteras. Jag vet däremot att de kontaktats i ärendet och uppfattat det korrekt.

  1. Robert S

    Ja Göran jag delar i mångt och mycket det du ovan skriver.

    Satt själv med i KUN under mandatperioden som ordinarie ledamot och var med på de möten där hyresavtalen med VIBO beslutades. Hade väl i min vildaste fantasi aldrig kunnat tänka mig att denna utbyggnad av barnomsorgen skulle skena iväg kostnadsmässigt på så sätt som nu skedde eller att Maria och Jonny skulle förvägras ansvarsfrihet för det samma. Extra fakturan från VIBO på 3,16 miljoner kom ju till som i ett trollslag efter att majoriteten skiftats efter valet i September.

    Allt detta är gammal skåpmat som vi upprepat som ett mantra, men det jag dessutom påminner mig är det möte med föräldrar, eftersom bygget skulle göras i samverkan med föräldrars intresse eftersom det dessutom pågick ett rivningsärende av gamla regnbågen och känslorna svallade bland berörda föräldrar som måste flytta sina barn till nya lokaler.

    Utemiljön stod ju högt på agendan och diskuterades friskt. VIBO genom dåvarande VD lovade vid detta möte att VIBO som ett led till att höja områdets status skulle bekosta utemiljön, parkering, asfaltering mm. Detta skulle ligga utanför det hyresavtal som redan tecknats med KUN och vad jag kunde förstå bekostas av VIBO som ett led i att höja hela området.

    Vem fick egentligen betala kalaset? Jag vet ej säkert men mina misstankar lutar åt att det mesta ingick i extra faktureringen på 3,16 miljoner mer än 6 månader efter att bygget stod färdigt.

    Fakturan är betald och blir svårt att ändra men nog måste vi väl kunna ta lärdom av det som skett och inte minst riva upp beslutet om att förvägra Jonny och Maria ansvarsfrihet. Detta är ju viktigt att ha klara riktlinjer inte minst med tanke på framtida investeringar. Som jag ser det har ärendet endast använts som en förevändning för att straffa personer och det skall inte politiken hålla på med. Basta!

    Hoppas vi snart kan lägga detta bakom oss efter nästa KFM och jobba framåt med frågor som är utvecklande och framåtsyftande för hela kommunens bästa. Surdegar skall städas bort snabbt, tar för mycket energi och skadar förtroendet hos allmänheten.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack Robert Svensson för din kommentar !

      Jag har hört ungefär samma uppgifter berättas även från annat håll, så det du berättar stärker ytterligare min uppfattning att det handlar om att försöka skyla över styrelsens för VIBO AB underlåtenhet att följa upp och styra interna verksamheten.

      Jag har även fått andra utlåtanden som är av så graverande art att jag väljer att ta upp saken ”live” istället för här på bloggen.

      Du har alldeles rätt i att efterdröjande frågor som denna, bromsar och hindrar oss att gå framåt för att utveckla och skapa. Så länge vi inte har fått ordning och reda i ansvarsfrågan, kan vi inte begära att kommunens politiker och anställda ska känna den trygghet och tillförsikt som är grundläggande för alla egna initiativ och inspel, som är så fundamentala för ett aktivt och progressivt samarbete.

      Frågan är så principiellt viktig att vi inte kan överse med den okunnighet som blottlagts hos de parter som ligger bakom intrigen. Vi måste gå till botten med frågan ur samhällsrättslig synvinkel.

      • Gunilla Billman

        Tack Göran för att Du tar dig tiden och har engagemang att skriva så vi förstår. Du försöker verkligen med underbyggda åsikter få oss att begripa vad som hänt och händer.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack Gunilla Billman för din kommentar och de värmande orden.
          Det glädjer mig om jag lyckas förklara så att andra kan ta emot och förstå.
          Det är ju första steget mot en dialog, där jag får mothugg ifall jag är fel ute.
          Det finns de som medvetet försöker komplicera allt, troligen i syfte att framstå som kunnigare än vad de egentligen är ?
          Men då missar de det viktigaste, nämligen att få se dialogen vakna och få ett eget liv.
          Jag utgår från att mina medmänniskor kan tänka själva, bara man serverar de fakta de behöver för att få upp spåret.
          Och hittills har ingen överbevisat mig att ha fel .
          Tack för att du orkar läsa mina inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.