Att stjäla i kollektivets namn

”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former.” Samt: ”I samma utsträckning som socialismen förverkligar människans rätt att bestämma över sitt arbete, upphävs ägandet av produktionsmedlen över huvud taget, såväl det samhälleliga som det privata.”

Gissa två gånger ur vilket partiprogram ovanstående citat är saxat ?

8 kommentarer

  1. edor abrahamsson

    Jag gissar 1 gång och det borde vara något ur det kommunistiska manifestet? Och vad har du att erbjuda istället? Privatisering av redan befintliga system som generar vinster till få? Kanske hellre bättre med jobb till alla och mindre löner men löner ändå, än jobb till få och med färre som som kapar åt sig vinsterna och skickar till skatteparadis. Att komma ur askan till elden. Du verkar endast också vara intresserad av detta, att du som person kan komma över så mycket som möjligt, vad din medmänniska får är av ointresse. Jag betecknar dig som en stor egoist, det kan ingen förbjuda dig. Men ditt sätt agera och dina uttalanden går i den riktningen.
    Jag skulle ge se mer privatiseringar men inte i dess former som den här regeringen medverkat till, endast vinstintressen. Några andra intressen finns inte. Du pratar om vård och nedgör den, men det är ju ni som rustat ner den och flyttat pengar ifrån den till redan kapitalstarka.
    Ditt argument håller tyvärr inte när du försöker med din skrämseltaktik. Vi har redan sett vad det luter åt. Jag förstår du kommer svara med ett långt försvarstal och jag tänker inte bemöta det, det blir ganska lönlöst skriva metervis med rader. Jag har sagt mitt och göra det bästa av att vara så sanningsenlig som möjligt. Det går säkert argumentera mycket mer, men det tänker jag inte göra/hej!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor Abrahamsson !
      Din kommentar inrymmer de antidemokratiska instrumenten.
      Dels svänger du från sakfrågan och angriper mig personligen, dels anger du reglerna för hur den vidare debaten ska föras.
      Du talar i förväg om att mitt svar kommer att bemötas med igonrans av dig, och att jag som person inte borde ha rätten att ifrågasätta med den fråga jag ställer ut.

      Allt detta är på samma sätt djupt odemokratiskt som själva citatet i mitt inlägg.

      Ditt påstående om att jag är egiost är föga kontroversiellt.
      Visst är jag egoist, precis som alla andra livsformer på vår jord.
      Visa mig gärna en handling som kan bevisas vara rent altruistisk ?

      Nästa attack gäller inte mig personligen utan utställer mig som personligen ansvarig för vad alliansregeringen åstadkommit.
      En regering jag själv helt saknat inflytande över.
      Likväl måste jag lyfta frågan över alternativen ?
      Stagnation, mygel och korruption är de främsta kännetecknen över verksamheter som helt monoploiserats.
      Mygel och krruption är kännetecken som återfinnes i en konkurrensutsatt verksamhet, med stagnerar gör den då inte !
      Du är välkommen att hitta ett alternativ som helt befriar oss från alla nackdelarna.

  2. edor abrahamsson

    PS
    Vad har du gjort för V-mina? Stoppat en utbyggnad av Vojmån som skulle gett ca: 50 miljoner till kommunen samt ett jättevindkraftverk. Jag säger inte det var rätt eller fel jag säger bara det kom inte till på ett direkt initiativ av dig. Hur mycket tror du folk har din tilltro vad du säger dig ska göra, finitio och intvetto, i alla fall för mig/hej

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din tilläggskommentar Edor Abrahamsson !
      Det bästa projektet var det som aldrig genomfördes.
      Det medger att alla önskedrömmar kan få stå orörda i all sin glans.

      Det rörde sig inte om 50 milioner som kommunen skulle få i en engångsersättning, utan ett vagt löfte i form av ett avtal som Erik Boman (avtalsjurist i Östersund) sågade vid fotknölarna som helt värdelöst och icke bindande.
      Avtalet stipulerade ”infrastruktursatsningar för ett värde upp till 40 millioner ”.
      Om begreppet ”..upp till 40 millioner” för dig är detsamma som 50 millioner, så delar de flesta av oss andra inte din uppfattning. Juristens tolkning var att allt mindre än 40 millioner var i enlighet med avtalet, liksom att det aldrig rörde sig om en ren ersättning utan om värderingar av kommande infrastruktursatsningar, vilket gott kunde inkludera vägförstärkningar som måste göras fram till Vattenfalls egna vindsnurror !

      Dessutom ska min egen roll i sammanhanget inte överskattas.
      Jag känner mg mycket glad över att den destruktiva överledningen kunde undvikas, men det känns inte relevant att jag skulle ta på mig mer än en mycket begränsad del av framgången. Verkligheten har redan hunnit ikapp utbyggnadsivrarna, med konsekvenser som utlakning av bergmassor och ödeläggande av kvarvarande strömvatten, allt visat genom effekterna i Klippen i Tärna-Storuman, som förevisades som det lyckade föregångsexemplet.
      Vojmån finns kvar och kampen mot kolonisternas utsugning av vår landsända drivs med full kraft av oss som älskar vår bygd.
      Resultatet är att vi kunnat visa på storskalig stöld i halvmiljardklassen, av flottningsvattnet.
      Vi tvingar med hjälp av Vattendirektivet och en vaken miljöminister fram en anpassning av vattenenergiproduktionen att implementeras inunder 1999 års miljöbalk, med åtföljande restaurering av Vojmån och hela Ångermanälven.
      Vi skaffar fram medel för att fullfölja restaureringskarteringen över hela Ångermanälven, vilken kan läggas till grund för kravet i kommet miljöprövningar, och som i sin tur kan ge massvis av lönearbeten i återställningsfaserna.
      Vad gör du mer än sitter rumpan platt och gnäller över att inte exploatörerna fick förstöra mer än de redan gjort ?
      Och är dina och andra utbyggnadsivrares syften inte egoistiska ?

      • edor abrahamsson

        Jaha så då man påpekar något som inte faller dig i smaken då är det gnäll? Jag påvisar bara att du var drivkraften till att projektet inte kom till stånd och att kommunen gick miste om nu det var 40. 43, 47 eller 50-miljoner har väl ingen betydelse av summan i den storleksordningen. Hur du hade tänkt lösa kommunens ekonomi det vet vi ju, genom att avskeda de flesta nu sittande och anställa ”duglig” personal istället. Tror du att varje människa som inte tillhör din sfär är värdelös? Tänker du driva kommunen som aktiebolag, det verkar så. Jag tror säkert du är duktig på affärer och även ser om ditt hus och det angår inte mig, men att sköta kommunen är inte samma sak. Visst, allting kan behöva sin översyn, men är du rätte mannen till det? Jag tvivlar starkt/edor

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Edor Abrahamsson !
          Nej jag avser inte att driva kommunen som ett aktiebolag.
          Men det som ska ligga till grund för besluten är att de ska följa lagar och partsöverenskommelser.
          Tjänstemän ska inte behöva vara rädda för godtyckliga avskedanden, utan de ska först tydligt få veta vad som avkrävs av var och en. Därefter ska uppföljning ske och den som inte fyller sin uppgift måste ges en mer direkt och tydligare anvisning från sin respektive chef.
          Fungerar det ändå inte ska man kalla in till en personligt riktad varning med en prövotid utsatt.
          Kommer det ändå ingen förändring till stånd är det dags att kalla in den tilltalade tillsammans med facklig företrädare och utdela skriftlig varning med en kortare prövoperiod.
          Är det därefter så att inte anvisningarna efterlevs, så ska omplacering komma i första rummet och avsked i det andra.
          Så fungerar det inom industrin och det är så andemeningen i MBL-lagen ska tolkas.
          Godtyckliga omplaceringar och avsedanden som den anställde inte förstår grunderna till, skapar otrygghet och rädsla för att ta egna initiativ.
          Jag menar att initiativkraft ska belönas inte bestraffas.
          Så visst vill jag ha förändring, men jag tror de flesta skulle tycka det var till det bättre.

          • edor abrahamsson

            Du verkar trots allt vara human. Avskedandena skall föregås av en rättslig prövning, MBL eller vad du nämner. Jag är inte så insatt arbetsmarknadslagarna jag trodde man bara kunde sparka folk rakt av vid försumlighet eller lathet, men det verkar inte gå. Visst är det synd?

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar Edor Abrahamsson !

            Arbetstrygghetslagarna gäller inte bara inom industrin utan generellt.
            De har tillkommit för att inte anställda ska behöva krusa för att behaga sina chefers personliga nycker.
            I ett gott ledarskap ska alla medarbetare behandlas lika oavsett om de behagar sin chef eller inte.
            Personkemin ska inte kunna utgöra grund för omplacering eller uppsägning, utan alla ska behandlas utifrån hur de sköter sin profession.
            Det tycker jag är en bra utgångspunkt.
            ”Alla kan ju inte älska alla här i världen..”, sjöng Jejja Sundström, och det är så sant.
            Men det ska inte utgöra hinder för hur man kan fungera på en arbetsplats och ska definitivt inte ligga till grund för personalpolitiken.
            ”Samarbetssvårigheter” är ett ord jag har lärt mig ofta används, när någon vill få bort en medarbetare, samtidigt som man saknar konkreta fakta för en uppsägning. Grundar man en uppsägning på just samarbetssvårigheter så anser jag att man ska kunna ge flera konkreta exemepel.
            Där kommer MBL in i bilden och den lagen ska följas även inom kommunens förvaltning.

            Sedan för att återgå till det ursprungliga inlägget så läste jag följande definition någonstans:
            -En kommunist är en person som inte äger någonting alls, och gärna vill dela det med alla andra.
            Citatet härrör från Vänsterpartiets partiprogram och visar hur långt man färmat sig från just det kommunistiska manifest då gissade att det kom från.
            På ytan påstår man sig ha lämnat kommunismen, men fortfarande strävar man efter att beslagta produktionsmedlen.

            Alltmedan kommunistiska Kina utvecklas mot västerländs ekonomisk styrning.
            Centralkommittén har nyligen fastställt 3 grundvillkor för fortsatt utveckling:
            1. ÄGANDERÄTTEN
            2. Lagar som skyddar folket
            3. Morallära för att stödja laglydigheten

            Särskilt att notera är att kommunismens främsta exempel på framgång själva gör precis tvärtemot vad Jonas Sjästedts partikamrater fortfarande tror vara ett framgångsrecept, att beslagta det andra äger i kollektivets namn !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.