Vad får en politiker säga ?

Som ledare för ett politiskt parti förväntas man med rätta tänka till lite extra innan man uttalar sig.

Men jag anser det är viktigt att inget får undanträngas eller tabubeläggas, bara för att det stöter och stör, eller för att åsikten anses politiskt inkorrekt av mediafolket eller den självutnämnda kultureliten.

När nu Lennart Holmlund går ut i sin privata blogg med påståenden om hur Umeås tiggare arbetar på falska grunder, så stödjer han sig tydligen på ”vad han hört från andra”.

Där tycker jag han begår ett flagrant fel !

Hade han själv sett det han påstår, så tycker jag att det vore värt att till sista droppen försvara hans rätt att uttala sin åsikt om vad han iakttagit.

Men att sprida rykten anstår inte en politisk ledare i främsta ledet !

 

Däremot kan jag inte ställa mig bakom den samlade kritik som Västerbottens Folkblads redaktion formerat mot Holmlund. (Länken till tidningens artikel)

Jag tror nämligen att demokratin blir stympad och trubbig ifall politikerna börjar väga varje ord på guldvåg. Journalister som väljer att bli ordpoliser, istället för att göra sitt viktiga uppdrag att gräva fram otillbörligheter som nepotism, mygel, korruption och gömda lik i garderoben, gör tvärtom allmänheten en björntjänst.

Makten korrumperar alltid om den lämnas ifred en längre tid, och Sverige utgör inget undantag från den regeln.  Att vi som modern demokrati år 2014 fortfarande saknar en författningsdomstol, där enskilda kan anmäla gamla orättvisa politiska överggrepp mot grundlagen, är inget mindre än en skandal !

Om svenska journalister glatt och obeymrat accepterar att vi därigenom utskiljer oss från våra  skandinaviska grannar och andra västerländska demokratier, för att istället göra sällskap med nationer som Nordkorea, Kina och Bulgarien, bidrar slappheten till att vrida fokus mot rena skitfrågor av karaktären som den om hur Lennart Holmlund väljer sina ord och uttryck och utskiljer sig från gruppen politiskt korrekta..

 

 

7 kommentarer

  1. keka

    Här är några av dina egna ord Göran, är detta något som en politiker inom ett politiskt parti bör yppa på en blogg?

    ”Samma sak beträffande hur gruppnamn som tattare, zigenare, resandefolket eller romer ständigt fläckas ned och måste bytas ut mot nya, trots att det gäller samma gruppkulturella uttryck ?
    Var på denna jord finns det ett samhälle där dessa kulturer har ett gott rykte och där de hyllas som konstruktiva samhällsbyggare ?
    För om de överallt där de kommer i kontakt med andra kulturer upplevs som så frånstötande att konflikter uppstår, går väl hela problematiken inte att skylla på inskränkt rasism ?

    Om jag går till mig själv och upplever att jag överallt blir illa mottagen, måste jag väl rimligen enligt logikens regler ifrågasätta vilken roll jag själv spelar i det sammanhanget ?”

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !

      Nu hamnar vi kanske en smula utanför blogginläggets kärnfråga, genom att din kommentar leder över på en annan aspekt av hur en individ eller grupp upplevs och behandlas, snarare än frågan om ryktesspridning eller frågan om journalisternas ytlighet.

      Beträffande din frågeställning har jag den bestämda uppfattningen att man genom sitt agerande inte bara styr över hur andra upplever en själv, utan att detta även menligt påverkar omgivningens omdömen över den grupp de anser att man som individ tillhör.
      Åker jag som svensk ut på FN-pass för att understödja svältande och hemlösa i ett annat land och sedan ertappas med att missutnyttja mitt förtroende, genom att köpa prostituerade, måste man inse att detta stämplar in en uppfattning hos befolkningen att vita utnyttjar sin position till oegentligheter. Detta har verkligen också hänt och befläckat FN-medarbetare som grupp.

      Det omvända förhållandet gäller naturligtvis i precis lika hög grad, om representanter för en folkgrupp beter sig illa i en främmande miljö, så är det just därur som det allmänna omdömet växer fram.
      Har du blivit biten av några av de hundar du mött, blir det naturligt att din misstänksamhet mot alla hundar därmed ökar. Det är en naturlig process.
      Därför kan man inte bara avfärda många människors rädsla och misstänksamhet som rasism, utan gå ett steg djupare och undersöka de faktiska grunderna till deras oro eller negativa inställning.

      Det är respektlöst att i konfliksrädslans och den politiska korrekthetens namn, inkompetensförklara människor som uppvisar naturlig misstänksamhet baserad på tidigare erfarenheter.
      När millioner människor delar samma uppfattning är det inte särskilt rakryggat att avfärda hela deras omdöme som fullständigt ogrundat.
      Är det vad du vill göra ?

      Så svaret på din direkta fråga blir: Ja, det är varje seriös politikers uppgift och plikt att lyssna och försöka tränga in på djupet i de frågor som grumlar medmänniskornas tillvaro.

  2. Ewa Hed

    Göran du är väl den som inte väljer eller tänker efter vad du säger och uttalar. Du vill ju vara med överallt och försköna och förfina din fasad. Detta har du nu gemensamt med Holmlund när han skyller på andra. Politik ska vara roligt och inte ett forum att slå ner andra. Sopa rent utanför dörren. Än finns väl kvasten kvar kanske?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa Hed !

      Jag förstår inte vad du syftar på ?
      Var har jag skyllt ifrån mig på andra ?
      Det är väl ett beteende som främst förknippas med dina partibröder K G Abramsson och Åke Nilsson, vilka inte drar sig för att skuldbelägga helt oskyldiga tjänstepersoner (kvinnor så klart), samt två oppositionspolitiker som aldrig haft befogenheter att styra över vad herrarna Abramsson+Nilsson smitt i sina dunkla intrigkammare?

      Hur menar du att jag försöker försköna min fasad, jag berättar ju bara som det är ?

      Politik ska inte bara vara roligt för de som är aktiva, utan jag anser att de som påtar sig förtroendeuppdrag ska känna ansvar och framför allt – se till att likabehandlingsprincipen följs fullt ut, något som du och dina kollegor fullständigt förträngt. Det ska inte baseras på kamratkultur, där man gynnar sina närmaste släktingar och partivänner, så som ni har lärt er att göra inom ert parti. (fallet Regnbågen är ett exempel, ditt eget förmånliga avtal för firman Fjällmålet och Norgefarargården, där skattebetalarna står för alla fasta utgifter medan du tar hand om alla intäkter, ett annat).
      Och listan kan göras mycket längre.

      Jag tänker inte fortsätta den kultur av nepotism som du och dina partikollegor anammat, utan arbetar för öppenhet och transparans i alla lägen.
      Störs du av att den ambitionen förskönar min fasad på ett otillbörligt sätt, är det nog något du får lära dig leva med.
      Om den fasaden sedan bedömmes varande skön eller frånstötande struntar jag fullständigt i !

  3. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Jag blir betydligt mer bekymrad över hur många ”gilla”-tryckningar som Holmlunds inlägg fått, än vad han slänger ur sig i obetänksamhet. Nationalismen breder ut sig över gamla Europa och i Sverige börjar återigen unga män ta sig friheten att ersätta vad de saknar i förmåga att argumentera, med rått våld istället. Extremister samlar anhängare från båda politska motpolerna.
    I den tiden är det viktigare än någonsin att vi andra inte låter oss överröstas eller släpper diskussionsscenerna kring känsliga frågor åt fanatiska förståsigpåare med enkla lösningar i bakfickan.

    • Kenneth Hellberg

      Här håller jag med dig Göran, vi måste alla hålla garden uppe gentemot den nationalism, rasism och fascism som breder ut sig. Det ska debatteras och lyftas fram i ljuset och med argument smulas sönder, det hjälper inte att göra martyrer av dom. Jag håller med dig mer och mer att man ska kunna föra en diskurs i det mesta, vi måste låta vanliga människor få diskutera invandringspolitiken utan att per automatik döma dom som rasister, detta skrämmer bara bort dom till SD och i värsta fall SvD.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
        Om vi bara kunde lämna den gamla klasstanken bakom oss och börja hjälpas åt att starta och driva verksamheter där alla behövdes och alla kunde hitta sin roll i samspelet, då skulle vi snart nog slippa den förödande inställningen till allt främmande och okänt.

        Så länge vi inte känner en person vid namn och dennes närmaste personnätverk, kan det lätt bli så att man hänför denne till den grupp man kallar ”dom där”.

        Men så fort man hamnat innanför främlingens nätverk och kan tala samma språk, då blir det omöjligt att demonisera eller ens avhumanisera. För oavsett hur man ser ut och för sig, så är var och en unik som person och måste beaktas som sådan.

        Vi gör ingen som helst nytta genom att isolera de främlingskeptiska eller främlingsfientliga. De är också var och en unik som person och förtjänar att tas på allvar.
        Men ser vi hur obenägna många är att bjuda in till dialog, så blir man inte direkt hoppfull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.