Är främlingen eller rädslan farligast ?

Idag knorrar en del över andelen främlingar i våra samhällen. Men hur gör vi om det skulle visa sig att det finns en risk för smitta av dödliga sjukdomar ibland dem ? En stängd nationsgräns innebär inget skydd mot luftburen smitta, men skapar svält och hungersnöd i Sverige.

 

Vilhelmina har ofrivilligt tvingats ta del av världshändelserna, på ett sätt vi aldrig tidigare varit vana med.

Vi ser dagligen på tätorten några av de 6-7% av kommunens befolkning som avviker mer än vanligt från hur vilhelminabon i allmänhet ser ut.

Och protesterna låter inte vänta på sig.

Här och där muttras nu över den usla integrationspolitiken, som skapar passiva bidragstagare av människor som tidigare varit vana att klara sig själva och som har svårt att anamma den svenska byråkratins påtvingade skyddsnät..

Och intoleransen som följer visar med tydlighet på hur sårbara vi själva känner oss, så fort vi tvingas ta del av vad krig och konflikter runt omkring vårt Europa ställer till med.

 

Något jag då funderar över blir hur det skulle reageras ifall de nyanlända flydde av en för oss mer hotfull orsak ? Hur skulle vi reagera om det fanns risk, att några av dem bar med sig en smitta från en pandemi som saknade botemedel ?

Hur mycket skulle då vår omtalade humanitet krympa till förmån för krav på beväpnade vakter runt våra nationsgränser ?  Och vilka order skulle i så fall dessa vakter få ? Skjut för att döda ?

Men det skulle knappast hjälpa särskilt länge, för äta måste vi även under en världsomspännande pandemi.

Och Sverige är inte längre självförsörjande på livsmedel, så import bleve likväl en nödvändighet. Med importen förljer givetvis risken för smitta.

Dessutom såg jag en forskarrapport som visar att sandstormar i Afrika skickar damm upp i högre luftlagren och att detta damm svarar för ca hälften av det luftburna damm som landar i mellanamerika.

På detta damm har man hittat en mängd bakterier och virus som klarar av den 650 mil långa resan trots solens ultravioletta strålar. Det övre dammskiktet klarar nämligen av att skugga det underliggande skiktet så pass att organismerna överlever resan.

Man tror nu att ca 50% av Karibiens och Floridas andningsbaserade sjukdomsutbrott härrör från Afrikas sandstormar. Det gäller boskap och husdjur likaväl som människorna.

 

Så hur långt tror du att våra artefaktiska gränser kan skydda oss och ge oss den trygghet mot livets djävligheter som vi hoppas ?

Blir det bättre om vi lämnar EU och försöker sluta oss inom oss själva, stänga gränserna och hoppas på att flyktingarna tar andra vägar ?

En kommentar

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Till den anonyme kommentatorn under pseudonym ”[email protected]”:
    Jag har svarat dig på denna mailadress men fått felmeddelande att mailet inte kommit fram.
    Jag lägger därför ut mitt svar här som en kommentar istället:

    Svar:
    Tack för din kommentar och för besväret du gjort dig att föra en objektiv
    analys !
    Det är synd på så rara ärtor att inte publicera kommentaren och svara på
    densamma.
    Jag har emellertid tydliggjort för mina läsare att jag kräver total
    öppenhet och transparans i den politiska diskursen på min blogg.
    Så snart du undertecknat med dopnamn och adress så kommer jag att publicera
    din kommentar och besvara den.
    MVH
    Göran Jonzon 070-5859848

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.