Om arternas uppkomst:

Det finns fortfarande de som tror att gud skapade världen för ca 6000 år sedan och gjorde människan till sin utvalda art, bland alla de arter som fortfarande finns på vår lilla planet.

Forskningen pekar snarare på att artutvecklingen pågår med full kraft och följaktligen är skapelsen på intet vis avslutad !

För alla arter, vare sig det rör sig om fanerogamer, krypptogamer, insekter, arkebakterier, evertebrater, fiskar eller däggdjur, sker en succesiv anpassning till de förutsättningar omgivningen bjuder.

Det kallas på et modernt språk för evolution.

Bland däggdjuren, dit även människan hör, sker nybildning av arter med en takt av 1,5 – 5 millioner år.

Definitionen av en art innefattar förmåga till fortplantning som vanligen är begränsad till den egna arten, med några undantag.

Om en grupp individer inom en och samma art åtskijes under en längre tid från övriga indivder inom samma art, sker en genetisk glidning mot divergens och så småningom upphör möjligheten att fortplanta sig med andra än inom den specifika gruppen.

På vägen mot en ny art är varietetsbegreppet ett mellansteg, men olika variteter kan fortfarande få en reproduktiv avkomma. Ett annat betraktelsesätt för artbegreppet är härstamningsmönstret från gemensamma anfäder.

Flyttar en nordeuropé emellertid permanent till Spanien uppstår en förhöjd produktion av D-vitamin och risk för hudcanser.

Flyttar en mörkhyad person till tundraområdena eller rent av till arktis, blir D.vitaminproduktionen alldeles för låg med åtföljande  förhöjd sjukdomsutveckling.

Trots dessa odiskutabla och objektiva skillnader har vi fått ett socialt tabu mot att acceptera våra olikheter.

De ska i den politiska korrekthetens till varje pris undertryckas och förnekas.

Jag kan inte förstå varför det ska vara så kontroversiellt att acceptera våra olikheter så som de är, utan att börja värdera olika grupper mot varandra ?

Överlever människan tillräckligt länge så kommer nya människoarter att uppstå, vilket arkeologerna redan visat mekanismerna för, (Homo erektus, Homo australiensis, Homo habilis, Homo Neanderthalis och Homo floresiensis, för att nämna några grenar som förlorat i konkurrensen inom samma art.)

Korsbefrukning mellan olika fenotyper skapar en högre andel utslagning, men samtidigt snabbare evolutionär miljöanpassning än vad som sker genom mutativa genförändringar.

Baserat på dessa fakta bör vi betrakta livet som en sammanhängande enhet, där skillnaderna utgör vår främsta  försäkring för långsiktig överlevnad som art.

Går vi sedan in på socialpolitiska aspekter tål det att diskutera hur ett litet samhälle som VIlhelmina ska orka med att skapa långsiktig uthållighet för alla de flyktingar vi tar emot, när statens bidrag upphör efter 2 eller 3 år ?

Men det är en helt annan historia, som likväl måste lösas på ett sakligt och omdömesgillt sätt.

33 kommentarer

  1. Eric Axelsson (SD)

    Tjena Göran!

    tänkte bara skänka dej lite fakta länkar till både till dej och dina läsare här på bloggen så kan man själv se siffror samt statistik på olika plan… Slit dessa med hälsan!

    http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/ekonomisktbistand

    obs!-Viktigt att ni räknar exklusive introduktionsersättning för att få en vettig jämförelse med den infödda befolkningen. Rödmarkerade är utrikes födda, grön markerade är inrikes födda och gulmarkerade är sambo/gifta där en är utrikes och en är inrikes född. Tabellen till höger är en egen för att göra uträkningar i procent.

    Arbetsmarknaden-
    http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AA__AA0003__AA0003B/IntGr1Kom/?parttable=K4&rxid=a54840f6-1f64-4146-913c-d2a4cab0da1f

    http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Oversikter-och-statistik-fran-tidigare-ar/Kommunmottagna–tidigare-ar.html

    ha en fortsatt trevlig varm solig sommar!
    Mvh// Eric Axelsson

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Erik Axelsson !
      Bra länkar du skickat här.
      Om vi utgår från officiell statistik så får vi betydligt bättre grepp än genom att lyssna på olika propaganda.
      För mig bekräftar uppgifterna det jag bekymrats över.
      Vi kan tydligt se hur andelen egenföretagare är betydligt högra bland nysvenskar, samtidigt som arbetslöshetsstatistiken visar på ibland 5-faldigt högre värden.
      Man ska vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser utifrån detta, men frågan som måste ställas är varför våra infödda ligger så lågt i andelen egenföretagande ?
      Vi hör nästan dagligen om hur rikt Sverige är som nation, men min livsresa berättar istället om hur kreativiteten stagnerat och gamla företag sucesivt utrangeras eller flyttar utomlands.
      Resultatet blir att antalet anställningar som erbjuds får allt kortare horisonter och blir allt mindre substansiella.
      Sverige har en gång varit uppfinnarnas förlovade land, men nu förväntas jobben skapas av staten och kommunerna som offentliga löneanställningar.
      Den som har den minsta av sunt förnuft i behåll, inser naturligtvis att vi aldrig kan försörja oss på att sköta om varandra, utan vi måste ta tag i den produktion som verkar förädlande av varor igen.
      Tjänstesektorn är fortfarande knuten till att någon ska producera livets förnödenheter och utan mat kan inte ens den mest inbitne datorprogrammerare leva.

      Därför är kräftgången i Vilhelmina desto allvarligare, i synnerhet som vi förväntas hitta långsiktiga lösningar för hitflyttade eller placerade, som i många fall saknar både språket, systemförståelsen och utbildningsnivå.
      De enkla arbetena är sedan länge mekaniserade.
      Vi står onekligen inför mycket viktiga vägval i höstens val.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Jag har sagt det förr och jag säger det igen:
          -I en äkta demokrati samtalar man med varandra och med respekt för personen.
          Man håller inte på att fjanta sig med att frysa ut personer med obekväma åsikter och argument. Istället analyserar man argumenten och presenterar sina motargument.
          Och i många fall kan man då finna, att med tillräckligt faktaunderlag i kombination med ett öppet sinnelag, kan man hitta kompromisser som alla kan känna sig nöjda med.

          Du däremot har totalt hänfallit åt tröttsamt häcklande.
          Men har du något att tillägga i sak så är du hjärtligt välkommen åter?
          För mig finns det inga ”vi och dom”, utan allt ingår i samma livets soppa.
          Men du märker tydligen inte att du själv gör dig skyldig till det du anklagar mig för, när du sällar dig till pöbeln som tror att bara man låtsas som att ”dom” (SD) inte finns, så försvinner deras argument i samma ögonblick!
          Jag samtalar gärna med mina meningsmotståndare och låter kraften i argumenten styra slutsatserna.

      • Eric Axelsson (SD)

        så sanna ord du beskriver situationer vi har idagens samhälle..
        självklart skall dessa känsliga ämnen tas upp även på kommunal nivåer.. partier sinsemellan över blockgränserna kan lösa dessa problem lättare än vad man tror att komma fram till breda överenskommelser för sins kommuns bästa..vi har ett majoritets parti (S) som måste ta åt sig fakta och sticka ut huvudet och se hur världen och sin kommun fungerar i dagens solljus… i riksdagsnivå lovar partiet utökad bygga bostäder över hela landet men kommer vi verkligen att få se det i vår lilla kommun från tätort till kanske byar? de nyanlända skall vi ta hand om helt klart de skall självklart in i systemet men hur lång tid kan det ta innan den enskilde nyanlända individen kan börja medverka på svenska arbetsmarknaden? är det en läglig takt vi har på invandringen vi har idag? det är något varje parti måste ta sig ann och använda sunt bondförnuft!

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Bostäderna är kanske inte det största problemet just för Vilhelminas vidkommande.
          Däremot den prägling av senaste generationerna till att sätta som mål att hitta någon som skickar dem en lönecheck i slutet av varje månad.
          Vi behöver nyföretagande på bredden,djupet och höjden!
          Där blir man en smula konfunderad när man ser att frekvensen egenföretagare ligger 30 % högre bland våra nytillkomna, än bland de infödda Vilhelminaborna !
          Men det handlar nog här, som på andra ställen, om att vuxna medborgare från stater utanför EU är på ett helt annat sätt vana att själva ta ansvar för sin försörjning.

          När de kommer till socialiststaten Sverige däremot tvingas de tänka om.
          Här ska de först tränas i den svenska modellen, som innebär en flerårig inskolning till bidragsberoende.
          Det är här som integrationspolitiken tycks komma till korta.
          Om vi istället kunde fördela yrkesfolk till de platser där deras kunskaper direkt kan omsättas i praktisk nytta, skulle både deras självtillit och samhället må betydligt bättre.
          Det är ett vansinnigt slöseri med mänskliga resurser att handha integrationen på det nuvarande sättet.

          Men, med detta sagt, vill jag samtidigt motbalansera med insikten om hur starka motkrafter från löntagarorganisationerna aktivt bromsar möjligheterna att succesivt etablera sina medförda kompetenser genom en fri prissättning av sina tjänster.
          När löntagarorganisationerna hela tiden kräver att nyanställda ska ha full lön från första dagen, försvinner möjligheten man hade förr i tiden att ”jobba sig in i branschen”.

          Frågan är mångfacetterad och mångbottnad, men det mesta pekar samverkande på att den gordiska knuten i detta, såväl som många andra sammanhang är den socialistiskt präglade arbetslagstiftningen, som definierar essensen i uttrycket ”den svenska modellen”.

  2. Stefan Rådström

    Det är knappast särskilt kontroversiellt att acceptera att det finns många skillnader mellan människor och människogrupper. Problemet ligger snarare i att man tänker sig att en viss gemensam egenskap hos en grupp korrelerar med en annan egenskap, som hudfärg med arbetsam- och företagsamhet, kulturell bakgrund med kriminalitet, etc. Beläggen för sådana frekvent påstådda korrelationer är minst sagt svaga.

    Gällande att ”[k]orsbefruktning av olika fenotyper skapar en högre andel utslagning”, förmodar jag att du menar generellt i biosfären (ett exempel vore kanske de stora fysiska skillnader som förekommer mellan olika hundraser), och inte specifikt för oss människor? Att det skulle vara särskilt svårt för t.ex. en individ från t.ex. Afrika och en annan individ från t.ex. en amerikansk ursprungsbefolkning, med vitt skilda fenotyper, att få livskraftig avkomma har såvitt jag vet aldrig påvisats. Men du kanske talar om social utslagning, vilket i så fall är mera troligt i vissa mänskliga samhällen?

    När det gäller flyktingmottagande i Vilhelmina, betyder den inledningsvis en förstärkt kommunkassa genom statens bidrag. Vad innebär det då för kommunen att bidraget upphör efter två-tre år? Ifall flyktingarna stannar i kommunen innebär det sannolikt en ökad ekonomisk belastning – jobbmöjligheterna i kommunen är extremt liten, och de kommer således att behöva försörjningbidrag. Men är det då troligt att de stannar i kommunen ifall det inte finns några jobb? Låt oss se vad SCB säger om den saken:

    ”När flyktingarna efter några år har lärt sig språket finns det ofta inte jobb i glesbygdskommuner och det krävs att de flyttar till större kommuner med bättre arbets­marknad. Av dem som fick uppehållstillstånd 2005 bodde drygt 60 procent 2010 kvar i den kommun de bosatte sig i 2005. Av dem som bosatte sig i en glesbygdskommun bodde endast var tredje kvar. Att flytta från glesbygdskommuner är dock på intet sätt något unikt för flyktingar. Också bland ungdomar i glesbygdskommuner är det många som flyttar för att kunna studera eller för att få ett arbete.”

    Anledningen till att egenföretagandet är lågt beror säkert på statistiken: en tredjedel har dukat under efter tre år, och hälften är borta inom fem år. Människor är inte dumma, de överväger vilka försörjningsmöjligheter som ger bäst utdelning för just dem. Statistiken för företagarnas västliga paradis – USA – är inte särskilt mycket bättre: chansen att ett mindre företag ska överleva i fem år i USA är omkring 35 procent. Sedan spelar ju de personliga egenskaperna in: de som är födda till optimister är mycket mer benägna att starta egna företag – även efter tidigare misslyckanden – än andra.

    Överhuvudtaget är de ekonomiska fördelarna med eget företagande begränsade: det lönar sig mer att sälja sina färdigheter till en arbetsgivare än att starta eget. En imponerande rad studier gjorda av Thomas Åstebro (refererad av Daniel Kahneman i dennes bok ”Tänka, snabbt och långsamt”) kastar ljus över vad som händer när optimister drabbas av dåliga nyheter: i stället för att ge upp vid en dålig ekonomisk bedömning av den produkt man avser att sälja, fortsätter man i genomsnitt tills dess man dragit på sig en dubbelt så stor förlust som vid betygstillfället.

    Grejen är alltså inte att sluta vara optimist – det är faktiskt optimisterna som påverkar våra liv mest – utan att få dessa att ta till sig ett tänkande och arbetsmetoder för att använda sin optimistiska läggning på ett smartare sätt. Och faktum är ju också att de relativt sett fåtaliga företagare som ändå faktiskt blir väldigt framgångsrika i stort sett undantagslöst är optimister.

    Som du säger är de ”enkla” arbetena sedan länge mekaniserade, och utvecklingen mot allt färre manuella arbeten lär fortsätta i allt snabbare takt. Detta blir alltmer ett reellt problem sysselsättningsmässigt. Yrken som kräver praktiska kunskaper blir allt färre och kräver allt längre erfarenhet och allt större kompetens, vilket rent praktiskt innebär att allt färre individer med tiden har de resurser som krävs för att tillhandahålla den yppersta expertis som efterfrågas. Detta gäller i synnerhet för det som fungerar som Sveriges basindustrier: skogsbruk, kraftproduktion, malmutvinning, etc.

    Utvecklingen går kanske, trots all intensiv motvilja till tanken, oundvikligen mot en form av basförsörjning i form av ”medborgarlön” eller något liknande för den majoritet människor som saknar de extremkompetenser som kommer att krävas inom en inte alltför avlägsen framtid.

    Vad skulle då en sådan ”medborgarlön” innebära? Sådant är förstås svårt att veta, men sannolikt skulle utflyttningen från regioner som glesbygdskommunerna till storstäderna hejdas och säkerligen också vändas.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan Rådström !

      Om vi börjar med det första; vad jag menar med att korsbefruktning ger en högre andel utslagning, men även en snabbare anpassning till förändringar i omgivningen, så är det ganska enkla fakta som ligger bakom detta.
      Korsbefruktning ger generellt en bredare genetisk bas och variansbredd på utfallet.
      Ur denna ökade bredd kommer givetvis det stora flertalet att erhålla sämre miljöanpassning än vad man får via ren linjeavel.
      Men samtidigt ger den ökade genetiska variationen plusindivider som är bättre rustade än vad man får fram genom ren linjeavel.
      Detta gäller alt levande inklusive människor.

      Sedan har du definitivt en poäng i att arbetsförmedlingens regler gäller lika för alla med svensk medborgarskap.
      Naturligtvis kan man tvinga personer att flytta dit där jobben erbjuds, vare sig man är infödd svensk eller inflyttad.
      Men om inga jobb erbjuds, då blir det rimligen kommunens försörjningsstöd som ska trygga försörjningen ?

      Att sedan de inflyttade är betydligt mer benägna att ta ansvar för sin egen försörjning än infödda vilhelminabor, går inte att förklara på annat sätt än att vi drillats att tro att det är samhällets ansvar att jobb erbjuds, medan de inflyttade har en helt annat erfarenhetsbas att utgå från.
      Om ingen efterfrågan av din arbetskraft eller kunskap finnes, då gäller det att ta tag i saken och starta med något man kan utvecklas i och som går att sälja, kort sagt man får bli sin egen arbetsgivare.

      Sist vill jag tillägga att det nuvarande systemet med specialister på varje avlönad post, är oerhört sårbart !
      Det behövs inte särskilt stor naturkatastrof eller pandemi, för att stora luckor i kunskapskedjan ska skapas.
      Vi borde ha en beredskapsplan för att snabbt kunna bli självförsörjande på mat och kläder, när (inte om..) den stora störningen inträffar.
      Vet du hur man plöjer upp ett potatisland?
      Kan du bedömma när kornet är moget för att skörda ?
      Kan du hantera en tröska eller vet du hur man saltar in fisk för vinterns behov ?

      • Stefan Rådström

        Tack Göran, då förstår jag bättre vad du menar med korsbefruktning: självfallet är det sant att en större genetisk variation i en population gör den bättre rustad inför miljöförändringar även för människor.

        Med den ordning som vi har idag, hamnar det på kommunen ifråga att tillhandahålla det absolut minimala ekonomiska stöd som en individ utan några som helst möjligheter till annan försörjning kan erhålla. Det är självfallet ingen hållbar lösning, då det lägger en oresonligt tung börda på svaga kommuner medan starkare kommuner kanske knappt märker av det. Denna snedvridning blir nog i längden farlig. Att någon annan form av statligt organiserad basförsörjning kommer att utkristalliseras inom en inte alltför avlägsen framtid ter sig därför ganska sannolik.

        Säkert är det så att de inflyttade är mer benägna att bli egenföretagare: de har mindre att förlora och mer att vinna än vi andra som redan är bofasta och redan är inne i systemen. Bara genom att ha lyckats komma hit har de bevisligen även den medfödda optimism som är gemensam för de allra flesta egenföretagare – ett tecken så gott som något på (social) evolution i funktion.

        Det är förstås tillsynes ett stort bekymmer att ett alltmer komplicerat och utvecklat samhälle kräver allt mer specialiserad och extremt kompetent arbetskraft: det förefaller vara ett bräckligt och sårbart samhälle, och kanske också är det i många avseenden. Men samtidigt måste man inse att detta är en oundviklig följd av bl.a. följande fenomen: befolkningsökningen i kombination med en relativt konstant odlingsareal. Det går helt enkelt inte att försörja befolkningen med samma metoder och kunskaper som tidigare generationer: vi behöver ett relativt fåtal specialister som på effektivast möjliga vis kan försörja ett stort antal människor samtidigt.

        Visst kan man säga att man måste ”ta tag” i saken för att utvecklas i någon egenskap eller talang för att den ska kunna gå att sälja. Statistiken ger dock det dystra beskedet att det i längden sällan lyckas för de flesta.

        Nåväl, när katastrofen inträffar blir det förstås problem: det ligger i själva sakens natur. Att plöja potatisland, skörda, salta fisk, etc. är inget man behöver vara expert på för att nödtorftigt klara sig själv på daglig basis. Visst kan det hända att man måste svälta periodvis, men bara man lyckas överleva så lär man sig snart tillräckligt mycket för att klara sig själv, förutsatt att man har tillgång till en tillräckligt stor areal jordbruksmark för sitt eget behov. Men det är nog den sistnämnda lilla detaljen som blir det stora bekymret för de allra flesta, snarare än själva kunskapsluckorna.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Stefan Rådström !
          Vi tar ju fram översiktsplaner i alla möjliga och omöjliga sammanhang, men det väsentligaste tycks vi systematiskt vilja förtränga, alternativt tror att det självklart kommer att finnas sakkunniga att vägleda oss när behovet uppstår.
          Jag känner mig personligen bekymrad över hur snabbt vi låter gamla kunskaper i överlevnad i glesbygd falla i glömska.
          Istället borde vi dokumentera och arkivera så mycket vi bara hinner, innan alla kompetenta har gått hädan, om det inte redan är för sent ?
          Har du sett något något avsnitt av TV-serien ”100 % bonde”, där en ung dansk bonde visar mängder av gamla tekniker för självhushållning ?
          Det skulle kosta så lite och vara så oerhört ovärdeligt ifall vi hade något motsvarande för hur man klarar sig på egen hand i Norrlands inland.
          Inte minst har vi ju även ett ansvar för hur vi hjälper våra nya medborgare att klara sig över krisen som förr eller senare kommer.

          • Stefan Rådström

            Frank Erichsen är fantastiskt duktig, inte tu tal om det. Men så ägnar han sig ju åt det småskaliga bondelivet på heltid också. Det återstår också att se ifall han kan leva på det på lång sikt – kastanjegården är enligt uppgift en förlustaffär, som täcks upp med hans andra engagemang med anknytning till gården, dvs. TV och föredragsturnéer. Han använder såväl gamla tekniker som moderna metoder och maskiner, beroende på en avvägning mellan effektivitet och kostnader. Dessutom utför han ibland rent vetenskapliga experiment för att se vilken av metoderna som fungerar bäst.

            Jag har faktiskt följt denna TV-serie sedan den första säsongen. Jag kommer själv från en f.d. bondefamilj, men vi var tvingade att lägga ner verksamheten redan under tidigt 60-tal (vilket innebär att jag är för ung för att själv ha praktiserat bondelivet), och sedan 80-talet ligger vår gamla jordbruksmark under vatten (p.g.a. kraftproduktionens krav).

            För den stora majoriteten invånare, vare sig de bor i städer eller på glesbygd, är dock det viktiga hur man kan försörja sig idag, och inte efter en hypotetisk apokalyps i en okänd framtid. Man måste bedöma hur stor sannolikheten för att den stora världsomfattande krisen kommer inom en rimlig framtid först för att göra de investeringar i studier och jordbruksmark som krävs för detta. I praktiken bedömer de allra flesta den risken som obefintlig. Fast det hindrar förstås inte att det är en mycket god sak att dokumentera och lära ut gamla och nya metoder för självhushållning till nya generationer. Det är en avvägning och investering man måste göra när skolsystemet vidareutvecklas – en politisk fråga.

            Men ifall man bedömer att apokalypsen säkert kommer inom en snar framtid kommer förstås saken i ett annat läge.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Nja, apokalyps är ett kraftigt uttryck !
            Det behöver inte handla om en total kollaps; tvärtom räcker det med att ca 15% av befolkningen slås ut under en längre tid för att viktiga nyckelfunktioner ska avstanna.
            Man behöver inte överdramatisera för att inse att det helurbana samhällsbygget är ett korthus.
            Och min erfarenhet bjuder mig att hellre ”investera” i faktalitteratur än i högteknologiska prylar.
            Kunskaper är inte dyra så länge man besitter dem, men ovärdeliga den dagen man saknar dem.

          • Stefan Rådström

            Göran, då antar vi att över en miljard människor dödas (eller på något annat vis momentant slås ut) inom en näraliggande framtid. Vad har orsakat denna globala katastrof? En supernova i vår närhet? En stor meteorit? En pandemi? Ett nukleärt världskrig? Eller något annat? Vad uppskattar du risken för var och en av dessa händelser?

            Man kan också begränsa sig till enbart Sverige i detta tankeexperiment. Låt oss anta att nästan 1,5 miljoner svenskar slås ut på en gång – vad har då orsakat denna, till vårt eget land begränsade, katastrof, och deras separat bedömda sannolikheter?

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            För mig utgörs den solklart största hotbilden av naturens egen regleringsmekanism, för arter som förväxer till oproportionerliga populationsnivåer.
            Vi kan kalla det digerdöden, pesten, lassafeber, ebola, spanskan eller vad det nu kommer att få för namn, nästa gång det bryter ut en mutaion som inget biter på. Skillnaden nu jämfört med de tidigare fallen är att det reses och transporteras mångdubbelt mera, vilket ger en utmärkt grogrund för blixtsnabb smittospridning.

          • Stefan Rådström

            Jorden klarar gott och väl den populationsnivå vi har idag, och med stor säkerhet den maximala populationsmängd som projekteras för under detta århundrade – befolkningsökningen har redan avstannat, i och med att antalet barn i världen nu är konstant två miljarder.

            Spanska sjukan 1918-1919 är antagligen den mest dödligaste pandemi mänskligheten hittills har upplevt, troligen värre än Digerdöden, med ett uppskattat dödstal av 3-6% av världens befolkning. Civilisationen klarade sig dock den gången, trots den uppföljande globala katastrofen 20 år senare. Sedan dess har vi ju haft ett antal pandemier, som svininfluensan. Ingen av dessa har dock uppnått samma katastrofala dödstal. Orsaken till detta torde vara att vi numera har mycket bättre möjligheter att tidigt upptäcka hotet, och att sätta in relevanta motåtgärder. Risken för en global pandemi med så katastrofala konsekvenser som den du utmålar anses därför som så oerhört liten att det inte är ekonomiskt försvarbart att massutbilda en befolkning i gamla jordbruksmetoder – detta lämnas till var och en att enskilt göra, om intresset finns och privatekonomin tillåter.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar STefan Rådsrtöm !

            Vem har talat om massutbildning ?
            Vad jag talar om är dokumentation av gamla överlevnadsmetoder samt beredskapsplan för hur vi tryggar vår egen livsmedelsförsörjning i läge av isolering.

            Dessutom skulle det inte sitta fel med lite hederlig allmänbildning hos en befolkning som alltmer börjar te sig som naturanalfabeter.
            Det som finns utanför bilfönstret är ingen soptipp och skogen är ingen farlig plats för barnen att leka i.
            Knapptryckargenerationen klarar snart inte av att slå in en spik eller veta i vilken ände som kniven äs vass.

          • Kenneth Hellberg

            Nu överdriver du som vanligt Göran 🙂 Klart att de flesta ungdomar vet hur man slår in en spik eller vilken sida av kniven som är vass…..de här gnället från den äldre generationen mot den yngre har alltid pågått……Undrar vad dina föräldrar sa om din generation?

          • Stefan Rådström

            Allmänbildning är en följd av att man antingen lär sig det i (grund)skolan (massutbildning), eller att vi alla har en mycket god anledning att lära sig sköta ett lantbruk på egen hand – det räcker ju inte med att titta på ett TV-program, eller läsa en bok. Eftersom det sistnämnda knappast är för handen, är det massutbildning som gäller.

            Den dokumentation som du talar om är väl vad som redan sker på en del universitet och andra läroanstalter, t.ex. SLU. Se även http://www.agrarhistoria.se/, som är ett projekt under SLU. Är man intresserad är det bara att ta kontakt med dem för att antingen erbjuda mer kunskap, eller ta del av vad som redan är dokumenterat. Statens intresse av det hela hänger på bedömningen av hur stor risken för sådan extremt allvarlig isolering är.

            Hur man ska få folk att handskas med naturen på ett korrekt sätt är en helt annan fråga. Gör bara inte misstaget att tro att människor i det förgångna var mycket bättre än oss på den saken.

  3. Eric Axelsson (SD)

    När det gäller jobb i vår kära kommun något måste göras och det är nu det är en hög arbetslöshet här i Vilhelmina det råder ingen tvekan och just här i Vilhelmina också är att det är en ganska hög procent ungdomar som sitter hemma och väntar på nästa möte hos arbetsförmedlingen.

    vad finns det för alternativ?
    vad kan politiken göra för att vända på allt med arbetslösheten, utflyttning o.s.v?

    En teori vilket jag tänker också sätta upp som medborgarförslag till Kommunfullmäktige än hur det går i valet vilket jag tror kan göra ett större genomslag just för detta .. med företag kommer det jobb ,med jobb kommer det folk, med folk kommer det invånare för att verka i vår kära kommun som både vill stanna och bilda familj o.s.v det är ingen svår ekvation.
    Märk väl i denna enkla ekvationen börjar med ordet Företag det är där politiken måste hälla mer vatten på kvarnen, Vilhelmina kanske måste hjälpa dessa på traven , med exempelvis subventionerade taktiker exempelvis med hyran eller något som kan vara jobbigt för en ny inkommen företagare det första året. För att kunna locka hit företag och industrier och marknadsföra Vilhelmina som en företagsvänlig kommun .
    Kolla nu på Vilhelminas grannkommun Storuman där finns det nytänkande medel/småföretag samt industrier och det växer så det knakar.
    Sedan skall vi verkligen ta an nytänkande personer. Dessa ide’ sprutande individer vi har bland oss är något kanske vi behöver för att kanske hjälpa dom att förverkliga vissa saker som inte denne person kan klara av med egen hand när väl det hjulet på spinnaren är i så pass högfart kan man i framtiden sticka många fina idéer och kan då gynna Vilhelmina i framtiden med företag eller verksamhet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Erik Axelsson !

      Det program du efterlyser för att hjälpa nystart av företag återfinner du i den folder vi delar ut på torget idag mellan kl 15 – 18 !
      KD:s lokala vilhelminaavdelning där jag ingår, föreslår företagskuvöser, mentorskap och hyrestrappa bl.a.
      Det vi som politiker kan göra är inte riktigt samma sak som vad vi enligt lagen får göra.
      Den största betydelsen för att förbättra företagandet i kommunen anser jag vara att försöka enas om att tvättta bort den avundsjuka och nedsättande attityden som präglat och fortfarande präglar omgivningens inställning till risktagande självverksamma.
      Den attityden späs hela tiden på från några rabiata förkämpar för en ideologi som skapar onödiga konflikter och pekar ut samhällsklasser som inte längre existerar.

      Den som tar en personlig risk med att ställa sig utanför samhällets allmänna skyddsnät för löneanställda, behöver istället både allmänhetens och politikernas fulla stöd och uppbackning. Jag om någon, vet av egen erfarenhet hur tungt lasset kan vara att dra igång i början och det första 1-3 åren.

      Du har alldeles rätt i att det hänger på oss infödda att ta kontakten med de nyinflyttade som, efter vad de är vana vid från sitt hemland, genast försöker ta ansvar för sin egen försörjning. Jag tycker Vilhelminas medborgare är rätt vakna på den punkten. Se bara hur välbesökta gatumatköken och pizzeriorna blir, räknat på antalet och vårt begränsade invänarantal.
      Se även hur snabbt det sociala kontaktnätet växer fram för företagsamma personer som t.ex. Ahmed, Lamai, Patrick, Nitnoj, Hassan m.fl.
      Där ser vi flera exempel på hur företagandet kan vara en framgångsrik väg till integrationen. I de fallen har mycket hängt på dessa personers beslutsamma envishet och vi måste som politiker fråga oss på vilket sätt vi kan vara dem behjälpliga, men samtidigt begrunda varför våra infödda uppvisar större obenägenhet att våga ta steget ut i företagandet, trots att så gott som alla har bättre förutsättningar än de här uppräknade hitflyttarna ???

  4. Kenneth Hellberg

    Självklart är jobben viktigast för ett blomstrande Vilhelmina men det är som Görans säger att lagen styr vad en kommun får göra och inte viljan, hans idé om företagskuvöser, mentorskap och hyrestrappa låter bra och det är nog vad många osäkra eventuella nyföretagare behöver. Men lite less blir jag på Görans upprepande mantra om att allt är Sossarnas fel, det gör ju inte samarbete mellan blocken lättare, sluta vara så bitter nu Göran och försök se på vilket sätt ni olika partier kan samarbeta för att vända skutan åt rätt håll. Kan du föra en sansad diskurs med en SD-representant så borde du kunna göra det med en från S. Oppositionen ska granska och söka sanningen men i din iver så tror jag att du förstör mer för Vilhelmina än vad du tillför just nu.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth Hellberg !
      Jag har inga problem att kommunicera med ÄKTA representanter för arbetande människor.
      Det vi har fått i Vilhelmina är däremot något helt annat och vi kommer inte att få ordning på situationen förrän den gamla nomenklaturan är utbytt.

    • Eric Axelsson (SD)

      Allt handlar personlig respekt mellan individerna så länge jag är ärlig, trevlig, ger hänsyn och respekt till Göran så automatiskt ges tillbaks det är ganska lätt och summan av kardemumman är ganska enkel man bestiga många toppar bara av att visa respekt…detta är nog huvudnyckel till blockgränsernas gemensamma dörr mellan de både blocken för att föra diskussioner mellan partier på en vettig skötsam nivå.
      Visst kan jag tänka mej att det finns gnabb sedan tidigare men då i min mening om jag nu skall ta det är båda blocken kålsupare vilket är verkligen synd.
      Men så länge de andra partierna ger mej som SD hänsyn och respekt så har jag inte någon som helst anledning att var varken otrevligt eller omöjlig att föra en vuxen dialog oavsett om jag tycker det är fel eller rätt.

      Men iår är det val hela 50 dagar kvar till valet jag längtar med spänning 🙂
      ha en fortsatt trevlig helg

      • Kenneth Hellberg

        Jag är ledsen Eric men jag har svårt att respektera en person som representerar ett parti som bildades av Nazister och rasister…….

        • Eric Axelsson (SD)

          tycker att det är synd att du fortfarande ha den synen på SD med tanke på att Sverigedemokraterna delades där de du pekar på heter nu nationalistpartiet.. Jag står för Sverigedemokraterna som är grundad av Jimmy Åkesson inget annat.
          Men synd nog kom du aldrig fram till oss då vi stod på marknaden du hade en ypperligt tillfälle att stå face to face med mej iklädd i politikskorna istället att skriva över nätet men kanske du inte låter övertygande nog IRL?

          men å andra sidan finns det ju inte så mycket för dej att rösta på nu till hösten med tanke på de allra flesta Partier har någon sorts av mörk historia.. knivigt hörru Keka ;P
          Men så länge du inte respektera min politikerroll så är det inget jag kan göra så mycket åt.

          • Kenneth Hellberg

            När du stod på marknaden så arbetade jag, jag tyckte inte att det va läge att ta en debatt under arbetstid. Vill du ta en diskurs med mig irl så är det inga problem, men då får du nog läsa på lite mer om SD, Jimmie Åkesson som du står upp för gick med i SD under tiden SD var öppet rasistiska….Jimmie grundade inte SD och det borde du som deras representant veta, det Jimmie skickligt har gjort är att bytt retorik och får de mindre betänksamma att tro att SD idag är ett invandrarvänligt parti…..Många partier har en mörk historia, men skillnaden är att de partier har fått arbeta bort detta under många många år….SD har sin mörka historia nu….förstår du inte det Eric?

          • Eric Axelsson (SD)

            nog vet jag Kenneth SDs historia med Leif Ericsson med company…
            Jimmy gjorde om det här partiet till något helt nytt det är ju inte ens i närheten av ens SD ursprung politik den politiken är det va jag går efter och står för.

            jag vet att du arbetade den dagen med tanke på du gick med dina kollegor och nej jag hade inte heller vela ha en Debatt för då tro jag du måste komma ifrån allt med att det är rasistiskt det hade inte ens skapat en konstruktiv debatt i överhuvudtaget men istället kolla på vad vi vill göra för något hade nog vart bättre för dej att veta vad vi vill och kan göra. Samt att man kan ettikera Sverigedemokraterna för rasister. Vet du i huvud taget vad verklig rasism har inneburit för miljontals människor genom historien där lidande och förtryck fått utstå för en verklig rasism..

            vi vill dra ner invandringen till en reglerad å vettig nivå samt att biståndet används på rätt sätt där den gör större nytta.. Både mer invandrar och flyktingvänligt än den politik som förs idag !

            Citerar Jimmy åkesson från almedalen

            Det är inte rasism att bekämpa könsstympning av fullt friska barn. Det är medmänsklighet.
            Det är inte rasism att motarbeta våld och förtryck som utövas i hederns namn.
            Det är medmänsklighet.
            Det är inte rasism att vilja rikta flyktinghjälpen till det stora flertalet nödställda flyktingar världen över. Att vilja hjälpa fler.
            Det är medmänsklighet.
            Det är inte rasism att ställa krav på dem som kommer till vårt land och tänker sig en framtid här. Det är medmänsklighet.
            Det är inte rasism att motverka den splittring och den segregation som har skapats genom en ansvarslös politik.
            Det är medmänsklighet.
            Det är inte rasism att prioritera omsorgen av de äldre, som har byggt det här landet åt oss, framför resursslukande, kostsam massinvandring. Det är medmänsklighet.
            Det är inte rasism att vara Sverigevän. Det är medmänsklighet. /Slut citat/

            nu tänker jag inte låta Görans blogginlägg bli lidande mer för den här gången

          • Kenneth Hellberg

            För att vara ett parti som alla andra så är det hela tiden invandrar/flyktingfrågan som ni för fram 🙂 Och ja Eric jag vet vad rasism är…Vet du verkligen det?.
            Förklarar vad du menar med verklig rasism? Vad är inte verklig rasism? Kan du ge ett exempel på en vettig nivå av invandring? Ska vi citera SD-are…. Jimmies svar på frågan ”ni vill alltså avskaffa yttrandefriheten för invandrare?” Jimmie svarar ”I viss utsträckning”
            Björn Söder i Riksdagen:
            ”Herr talman! Jag tycker att det är lite fräckt av Adnan Dibrani att komma hit som invandrare, som han stoltserar med, och förringa Sverige, svenskheten och svenska folket. Vi är alla invandrare i Sverige, säger han. Då är ju alla invandrare överallt i hela världen. Jag tycker det är lite fräckt att stå här i Sveriges riksdags kammare, Sveriges högsta beslutande organ, och förringa mitt folk, svenska folket. Det tycker jag är lite fräckt.”

            Och varför gillar man detta inlägg?
            ”Kära Filipstadssare, jag har aldrig mött så mycket folk som försvarar så mycket fel. Ni försvarar för att ni är fega. Ni är fega för att ni inte vill bli kallade rasister. Ni sitter vid datorn ist för att gå ut och stoppa det som händer. Ni vet innerst inne hur kvinnosynen ser ut. ”dom har varit med i krig och reagerar såhär” hmm , ger det folk rätt att misshandla andra? Skrika glåpord? Vandalisera? Tracka tjejer? Tycker ni det är rätt att folk nu i Malmö springer runt och skriker att dom ska döda judar som hundar? Bränna bilar och misshandla poliser? Att sexuellt utnyttja kvinnor? Vet ni att andra människor som inte flyr krig kan ha varit med om trauman? Varför lyfts inte dom? Kräva kräva. Jag kan säga att jag ärligt aldrig blivit så psykad eller fått ord efter mig av svenska killar. Finns svin här med. Men vi VET vad som är rätt i detta land. Folk som kommer hit behöver mer kunskap om lagar och regler i Sverige. Det sägs det alldeles för lite om. Jag hade inte försvarat om det samlats svenskar i hela Malmö och skrikit att judar ska dödas. Vilka är det som syns? Jo muslimer. INTE ALLA. Men bra många. Sitt för fan inte och kolla på när Sverige sjunker. Ni får tycka vad ni vill om inlägget men jag vet själv att jag har rätt och vet att många håller med. Kände att jag ville skriva detta”

            Men du har rätt, vi ska inte ta detta på Görans blogg, vi kan det nån annanstans.

  5. Kenneth Hellberg

    Jag får fortfarande förklara/försvara Vilhelminas politiker när jag åker utanför kommunen på kurser/seminarier….får ofta frågan om vad håller politikerna på med i Vilhelmina, det kan inte vara positivt för en eventuell företagare som funderar på att etablera sig i vår hembyggd. Vilhelminas rykte i Sverige blir sämre och sämre av de fjaskfighter som tas mellan blocken och detta måste få ett slut. Det positiva med Erics engagemang i politiken är att han går in med öppna ögon och inte har ett surt bagage i ryggsäcken, vad som hänt mellan du och KG vet ni bara själva men släpp det nu och försök se till Vilhelminas bästa.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag släpper det hela tiden vad som berör mig personligen.
      Det jag inte kan släppa är de orättvisor som drabbar mina kollegor med tunnare skinn.

      • Kenneth Hellberg

        Så du har tagit på dig rollen som räddare till politiker kollegor med tunnare skinn, fint gjort….men behöver dom det, klarar dom inte att ta fighten själv?

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Så länge det finns möjlighet för elaka att hävda att de talar i egen sak när de kämpar mot rena orättvisor förorsakade av onda medmänniskor, ska de kunna lita på att det finns andra som inte är beredda att kompromissa bort kravet på likabehandling och rättvisa.
          Du borde fråga dig själv hur pass rakryggad du är i dessa sammanhang?

  6. Kenneth Hellberg

    Ber om ursäkt Göran för att jag gick ifrån ämnet i din blogg…..men du vet hur jag är, skriver först och tänker sen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.