Fiskvandringen förbi Ormsjödammen beslutad !

Hej!
 
Mark- och miljööverdomstolen gav ej prövningstillstånd till ÅVF:s överklagan av Mark- och miljödomstolens dom gällande Ormsjödammen. Detta innebär att MMÖD anser att MMD:s dom är korrekt och att det inte råder någon tvekan om att bolaget måste kontrollera fiskvägens funktion.
 
Bolaget har nu två månader på sig att ta fram ett kontrollprogram värt namnet.
 
Hälsningar,
 
Tina

16 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Vi har ju ett bekant parallellfall med fisktrappan i Laxbäcken.
    Ska bli intressant att se ifall MMÖD är konsekvent i det fallet ?
    I inlagan till MMD uttryckte ÅVF:s jurist exploatörens uppfattning att man visserligen byggt fiskväg enligt dom i regleringstillståndet, men att ”det inte kunde ankomma på ÅVF att tillse att fisk kunde vandra upp till Ormsjön”.
    Lika logiskt som att en byggherre skulle säga att visserligen ålåg det hans ansvar att tillse att huset byggdes, men inte att det byggdes så att det gick att bo i det !
    Men Mark- och Miljödomstolen läs sig inte imponeras av det sättet att föra sin talan och tydligen gick det inte bättre i överdomstolen.

  2. Ronny Thellbro

    Ett glädjande besked med ett konkret beslut i vår västerbottniska kontext. Blir intressant att se vilka följderna blir i andra angelägna fall.

    Ronny Thellbro

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny Thellbro !
      Ja nu äntligen har Ormsjöborna fått en viss, om än blygsam, upprättelse elefter alla år av arrogant överlägsenhet från regleringsföretagets jurister.
      Nu gäller det att vi får vår egen partiledning att fatta vad det rör sig om så att de inte trilskas vad gäller vattenverksamhetsutredningen.
      Där får vi hjälpas åt att förklara vad det betyder för vår miljö och därmed för allt levande i och omkring älven.

  3. €dor

    Förstår jag saken rätt och det du menar ingår i de här åtgärderna som ska återställa flödet till en del har jag sett det är inte alldeles problemfritt. Bävern får ändå räknas som ett skadedjur och kommer den i sin rätta element i mindre åar och bäckar kan det bli total förstörelse. Uppdämda ytor med översvämningar till följd och sedan näst intill torrlagda sträckor. Så vitt jag vet vållar den oss inga problem nu häromkring. Minken är lika jäklig få för mycket av, den finns redan och hör inte naturligt till vår fauna. Det är en riktig fiskdödare som de flesta vet. Hur det påverkar den i denna tänkta utbyggnad vet jag inte.
    Det här är väl knappast någonting vi får uppleva, ett fritt rinnande vatten som tidigare?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Vi skulle kunna släppa alla reglerade vatten fria om vi istället satsade på att utveckla Toriumreaktorer.
      Sedan tror jag inte vi ska stämpla bävern som ”skadedjur”, då den funnits i vår fauna sedan urminnes tid.
      Att den skapar vandringshinder under de 3-4 år det tar för den att länsa området från ätbar lövskog, kompenseras mer än väl av att den lämnar massor av död ved på bottnen.
      I den döda veden frodas sedan allehanda skrapare och sländlarver som blir ett fullspäckat smörgåsbord för öring m.fl. så fort bäverdammen rasar, vilket den brukar göra våren efter att bävrarna har flyttat till nytt område.
      Storskraken är fenomenal fiskare, där hela familjen hjälps åt att jaga i grupp.
      Den har därför ansetts som skadlig för öringbestånden.
      Dock visade det sig att den fångar ca 4-5 gånger fler stensimpor än öringsmolt.
      Stensimpan är kanske den största predatorn på öringrom, så det är ingen smart id+e att skjuta vattendraget rent från storskrak heller.
      Allting är som regel mer komplicerat än man i förstone kan tro, men minken hör inte hemma här, det har du absolut helt rätt i.

      • €dor

        El har vi ju så det räcker mer än väl åt oss i Norrland där de flesta av våra vattenkraft ligger. Ångermanälven skulle vi klara oss gott på om vi räknar så, men nu ser jag det finns de som vill vill få inkomster av vattenkraften den vi exporterar. Då är frågan vad är bättre, stänga ner några älvar från drift (Ångermanälven en) och strunta i de spekulerade inkomsterna eller låta det vara som det är och med en spekulerad ersättning. Vad jag förstår bygger allting på spekulationer? Men det som är sant att vi exporterar elen och köper av oss själva det vi har inpå knutarna. Klart vi kunde haft ett klondyke om vi skött korten rätt. Men går det återställa nu?

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Kristdemokraterna KD har gått i bräschen för att driva kravet på en författningsdomstol.
          Flera namnkunniga folkpartister har anslutit sig.
          Den som stöder idén kan skriva på namnlistan här

          Ingenstans syns storsamhällets kolonialmaktsövergrepp s¨tydligt som i Norrlands inland.
          Statens stöld av mark, jakt- och fiskrätter, liksom det faktum att staten beslutar över våra huvuden att skänka bort våra naturtillgångar utan annan ersättning än den bolagsskatt som går kommunerna förbi och hamnar direkt i staatsfinansen.

          De allra flesta västdemokratier har en författningsdomstol som skyddar mot sådana övergrepp, men Sverige, Nordkorea, Kina och Bulgarien är några som håller fast vid den gamla ordningen.
          Vi har visserligen ett lagråd som prövar nya lagar mot grundlagen, men saknar vetorätt och kan inte pröva gamla lagar heller utan sakfall.
          En författningsdomstol skulle däremot kunna pröva våra klagomål mot övergrepp på äganderätter i olika former.

          Den bästa lösningen vore att fasa ut vattenenergiverken och klara vårt energibehov via modernare teknik.
          Thorium skulle ersätta den farliga uranbaserade fissionsenergin och skulle vi göra gemensam sak med andra nationer, så har vi Thoriumbrider igång inom ett par år.
          En finurlig bieffekt är att vi kan tillvarata gammalt högaktivt avfall och även vapenplutonium till att skapa mer energi,s amtidigt som avklingningstiden reduceras från 100 000 år till ca 300 för plutonium 239.

          Så länge vi exporterar ett elöverskott motsvarande drygt 2 hela Ångermanälvar, har jag svårt att tåla politiker som viftar med hotflaggan om att Sverige stannar om fisken tillåts nå sina lekplatser!
          Att en storskalig restaurering och ombyggnad skulle tillskapa välbehövliga regionala arbeten, samtidigt som det skulle utveckla fiskenäringen och besöksnäringen skulle vara grädden på moset.

          Men både socialdemokraterna och moderaterna företräder exploatörsintresset, vilket kanske förklaras av att de förstått att den spene som staten suger är lika stor eller större än den som energibolagen sitter fasthäftade vid, och de delar därmed på samma mjölkko.

          • €dor

            Jag är ingen miljöaktivist på så vis att jag tycker hela vattenkraftutbyggnaden är fel. Har man ingen jur kand eller annan utbildning där man inte behöver befatta sig med ”vanliga” jobb och får sin utkomst på annat vis kanske man tycker hela systemet är fel. Jag har fått tacka och ta emot de jobb som funnits tillgå om man vill bo häruppe. Senaste och sista vattenutbyggnaden där jag fick mitt levebröd från var vid Stenkullaforsen. Jag tyckte det var ett bra jobb med bra lön och någon tanke på protester hade jag inte. Entreprenörerna som fanns på plats tyckte säkert likadant. Det är oftast så det funkar för de som har maskiner och arbetskraft, ta chansen när den finns. Att det nu inte finns några jobb beror inte på hur det varit tidigare. Det skulle behövas rejäla arbeten igen för att kommunen skulle blomma upp. Inte mindre som nu blivit och att de flesta är koncentrerade till centralorten, de få som finns. Ingen nämner hur de tänker lösa det att komma igång med lite rejälare grejer och blir det frågan om det röstas det ner. Miljön sägs vara viktigare. Jamen dåså. vad gnäller vi för?

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Självklart behöver vi kunna tillvarta våra resurser och det gör vi bäst genom att förädla så långt som möjligt.
            Idag har vi hamnat i ett underläge, där vi fungerar som naturens egen judas och tvingas se på hur vi sakta men säkert förvandlas till åskådare till hur våra egna naturresurser norpas av exploatörer som inte har ett morrhår fäst i vår bygd.
            Utländska gruvbolag tar malmen under våra fötter och på våra egna marker utan att den minska sekin behöver betalas ut i ersättning.
            SPecialister från Estland och Finland tar lejonparten av arbetet med att förstärka dammarna i Vilhelmina.

            I Nigeria tvingas ortsbefolkningen flytta sig och bara se på när deras oljerika marker plundras och kvar lämnas en nersmutsad och förstörd miljö.
            Samma sak med Västerbottningarna och gruvdriften.
            SKogen tar samma väg ned till kusten och när resursen tryter så stänger man ned ortens sågverk i syftet att minska efterfrågan för att inte priset på råvaran ska kunna stiga i samma takt som tillgången minskar.
            Elen går längs uthuggna gator som skogens europavägar rakt söderut.
            Ersättingen för den mark som belagtas till dess ledningsgator stöder sig på en exploateringslag från 1948 med dåtidens värderingsnorm.
            Staten företrädd av Svenska kraftnät AB tar sig friheten att för all framtid uppskatta vilken schimär till engångsersättning som ska räcka, trots att i all marknadsmässig värdering ska det ske via årshyra som kan omförhandlas, men så icke när kolonialmakten staten konfiskerar.
            Det blir uppenbart hur snedvridet systemet är när ena grannen får igen sin ledningsgata redan efter 20 år medan en annan granne får finna sig i att gatan på dennes mark kan bestå i århundraden, trots att båda fick samma ersättning viid konfiskationen!

            Den som tror att det fortfarande finns chans att en storskalig exploatering ska bjuda arbetstillfällen som på 60- och 70-talen kommer att finna att numera är specialistkraven så mycket högre samtidigt som mekaniseringen gått så långt att vi Vilhelminabor inte längre duger som arbetskraft åt exploatörerna.
            De kommer långväga ifrån med sina maskiner och de specialister dessa maskiner kräver.
            Det är sedan lång tid tillbaka dags att vi tar saken i egna händer och samordnar våra berättigade krav, istället för att spela med i det politiska spel som bara gagnar denkolonialmakt som vill se oss splittrade och inbegripna i ideologiskt käbbel.

  4. €dor

    Någon arbetarregering kan vi då inte påstå vi haft under den här senaste tiden. Lönedumpningar, de som du själv tar upp (Estland, Finland) som gör jobben billigare (effektivare) och om det nu är staten genom Vattenfall som är huvudansvarig jobbar de precis som vilken annan entreprenör. Elmarknaden är konkurrensutsatt numera (vilket är bra för konsumenten) och det går inte bara anställa för anställningarnas skull. Plockar man löven av trädet dör det till slut, jag menar det går inte livnära hur många som helst inom ett område. Där kan du ha en viss poäng i ditt sätt resonera. Oftast lever vi i tron att allting ska vara som tidigare då vi endast var ensamma på marknaden. Lönerna steg hela tiden medans produktionen sjönk. Situationen med EU har förändrat detta. Till det sämre eller till det bättre? Fråga huvudentreprenörerna vad de tycker, de som vill ha så mycket gjort för så lite ersättning som möjligt.
    Men visst är det en märklig situation som uppstått. Nu har vi ingenting. Man har kommit på (det enda) om man sänker arbetsgivaravgifterna, ger lägre moms till vissa samt tar in utländsk arbetskraft är medicinen för Sverige samt lägger ut vården till privata aktörer skulle vi få det bättre. Vilken expansion finner du i det? Samma jobb som bara förändras i ena eller andra riktningen, vad är det för tillväxt. Är det inte det till syvene och sist det vi måste ha, inte bara besparingar hela tiden. När allting krympts ner, vad återstår?
    Jag säger inte att allting varit och är bra, men jag tror inte heller på hur det resoneras och laboreras, med människor. Finns inte en vettig individ som vill bo här om det inte finns utkomster. Nåja, hur du tänker agera eller din sfär lägger jag mig inte i, jag lyckönskar dig allt gott om du lyckas vända trenden. Kon har bara ett visst antal spenar och den är nog ganska trött också vid det här laget och för länge sedan sinat det har du rätt i. Där finns inget mer hämta.

    I sammanhanget kan vi nämna Hallandsåsen, hur mycket har den kostat oss skattebetalare? Projekt på södra Sverige eller neråt landet från Uppsala räknat får kosta hur mycket de vill, ingen ifrågasätter något då. Järnvägen som slutat fungera ska det satsas miljarder på. Här är järnvägen mer eller mindre nedlagd, vad har vi? Vi måste dra in är svaret, vi lever över våra tillgångar har det sagts nu och både tidigare.
    Vi kanske haft våra glansdagar och det är så här det ser ut i verkligheten. Det var inte bättre förr, det är bara vad vi tror eller den som tror det. Mycket är väl bra idag trots allt, tekniken som de flesta har nytta av även glesbygdsbor. Att människor frivilligt bor ute i periferin och sedan begär de ska ha 5 minuter till sjukhuset, posten eller annan service anser jag får skylla sig själva. Vi kan inte bygga ut servicen för enstaka krakar som väljer själva flytta in i skogen. Det beslutet har man ju själv tagit. Är det inte det man tycker är tjusningen, bo avsides, fritt från störande moment? ibland gnäller folk något ini helvetes och bortser från verkligheten.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Ja, för att inte tala om vad ”förbifart Stockholm” har kostat !

      Vad vi behöver är knappast någon arbetarregering igen, utan en regering som begriper att det är företagare som startar företag som tillskapar de jobb som alla ropar efter.
      Tyvärr kan vi konstatera att någon företagarregering har vi heller inte haft under de senaste mandatperioderna !

      Min personliga inställning är att infrastruktur ska ägas av staten medan driften och byggnationen bör vara konkurrensutsatt genom sakkunnig upphandling.
      Att göra som med mobilmarknaden och låta var och en av exploatörerna bygga efter sin egen pipa blir i det långa loppet både ineffektivt och dyrare, då vissa områden överlappas, medan andra blir helt blinda.
      Och jag kan bara hålla med dig om att den alliansregering som skulle bli en lättnad för företagstillväxt i glesbygd, inte kan sägas ha tagit den uppgiften seriöst. Bara munväder alltmedan den centraliserande politiken från föregångaren snarare finslipats till än mer extrema skillnader i förutsättningar, beroende på hur långt från olika centra man befinner sig.

      Sedan måste jag invända mot ditt sätt att resonera beträffande valet av glesbygdsboende.
      Om vi bestämmer oss för att allasom vill ha en rimlig nivå av samhällsservice får finna sig i att bo inom stadsplanelagda områden, så skulle därmed inga företag som ger lönearbeten kunna drivas på landsbygden.
      Då får man nog först titta efter varifrån städernas försörjning härrör ?
      Våra basnäringar kräver att det finns bofasta i glesbygden och alla kan inte pendla obegränsat.

      En storskalig restaurering av våra misshandlade vattendrag är av arbetskraftskrävande natur och ger flerdubbel effekt.
      Dels direkt via stor andel manuella insatser, dels genom att främja forskning och uppföljning, vilket säkerligen lockar hit forskarvärldens nyfikna, dels genom förbättring av biologiska naturresursen vilket höjer glesbygdens värden i stort.
      Kunde vi dessutom bestämma oss för att tillskapa el där behoven finns, skulle ledningsgatornas bredd och längd kunna reduceras till förmån för skogsproduktion, samtidigt som elens transportförluster skulle minska radikalt.
      Lösningen finns bara vi får fram politiker som inte stagnerar på masspopulistiska uppfattningar om att all kärnenergibaserad elproduktion är riskmässigt likvärdigt med gamla uranbaserade kokarreaktorer.

      • €dor

        Det spelar mig ingen roll vem som håller i tyglarna, huvudsaken är att dragaren håller god standard. Bra med foder och tillväxt på åkern. Vad ägaren heter bryr jag mig mindre om. Huvudsaken arbetsuppgifterna sköts till fullo 🙂

      • €dor

        Jag håller med betr ”arbetarregering”, speciellt den vi nu har. Har vi inte? M det Nya Arbetarpartiet som ditt parti sitter med i. Det kan du väl inte förneka Göran Jonzon?

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Det jag känner mig rätt fast i min uppfattning om är att de i vart fall inte tar särskilt mycket hänsyn till inlandsbornas behov och resurser. Beträffande begreppet ”arbetarregering” förutsätter ju en sådan att det då baseras på det man kan kalla ”arbetare”.
          Var hittar man sådana idag?

      • €dor

        Du kanske får den uppfattningen jag skulle vara emot en restaurering av vattenflödena. Så är inte fallet, jag säger bara jag tror inte det blir någon tillväxt av det i form av arbeten och skatteintäkter, för vilka är det som eventuellt ska återställa? Inte någon-/gra från det lokala? Du säger själv all arbetskraft är inhyst utifrån. Jag tror inte heller det blir sämre effekt på tillväxten i kommunen med det projekt som får anses som ett inslag i ett livsverk. Det blir plus minus noll. Att det sedan blir någorlunda återställt gynnar möjligen trevnaden. Det går kanske att skapa tillväxt i den också, jag vet inte. Jag lämnar då denna diskussion. Jag har inget mer att tillföra. Tack för ordet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.