Ett intressant inspel !

Nya tankar föds och diskuteras allt oftare i takt med den fantastiska medlemstillströmningen vi just nu upplever inom vår lokala partigrupp.

Våra arbetsgrupper har levererat över förväntan, men idéer föds även utanför dessa.

Nu senast har vi i KD-styrelsen att ta ställning till ett intressant förslag om att till kommunen tillsätta ett utskott under KS enkom för byautveckling.

Vi bearbetar just nu förslaget och torde återkomma i någon form framgent.

Tanken är att för urbaniserade människor utgör inte Vilhelmina tätort särkilt stort attraherande utbud i jämförelse med närliggande metropoler som Umeå eller Östersun.

För de människor som ledsnat på storstadslivet utgör byarna däremot unika noder som borde kunna stå ut. Kapital och regionpolitik bör kanske vända uppmärksamheten mot just den potential som byalivet erbjuder och vi skulle kunna koncentrera våra politiska strävanden ditåt.

Förslaget får mig att dra mig till minnes vad jag minns som en av Norges kommuner som framgångsrikt gjort just detta.

 

2 kommentarer

  1. ronny Thellbro

    Som ordförande i denna lokalavdelning är jag verkligen glad över medlemstillströmningen. Må detta också vara en indikation på ett framgångsrikt val om några veckor. Det är stimulerande att möta väljare ute på ICA-torget varannan fredag och uppleva hur många som gärna stannar till och talar kommunpolitik med oss. Där har även flera av de nya medlemmarna anmält sitt inträde.
    Vårt arbete under våren med flera arbetsgrupper har vaskat fram det valmanifest vi nu har. Detta arbete har formellt avslutats med ett färdigt program. Då är det glädjande att tankearbetet fortsättter och att nya förslag kommer in.
    Jag instämmer med dig Göran i uppfattningen att förslaget om en ”Byautvecklingsenhet” är en intressant tanke.Det skulle kunna medföra att hitta nya arbetsmetoder för att stimulera, uppmuntra och stödja verksamheter utanför tätorten.
    En sådan Enhet skulle kunna ligga direkt under kommunstyrelsen och fungera som ett innovativt center och remissorgan för just glesbygdsfrågor.
    Låt oss fundera vidare och kanske vi här hittar en arbetsmetod som kan vara i sanning nydanande.

    Ronny Thellbro

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny Thellbro !

      Det ser ut att komma att finnas arbetsuppgifter även för nästa års KD.styrelse, om man så säger:)
      Visst är det roligare att jobba när det blåser medvind ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.