Är det inte märkligt ?

Inlandsbor som jag själv betraktas tydligen fortfarande av våra toppolitiker som vore vi omyndigförklarade.

Vi betros varken att adminstrera eller att förvalta vår rovdjursstam, ej heller våra nationalparker och naturreservat. Rennäringsenheten har man även den placerat i residensstaden Umeå.

Inte ens vår egen privata ägandes skog betros vi ansvara för själva, åtminstone inte om man är fjällbo och har sina skogar inom det område som staten sedan förrförra sekelskiftet beslutade att tvångsförvalta via allmänningslagen.

50% av den privata skogen tog staten ifrån hemmansägarna rätten att själva besluta över, då man ansåg att fjällbönderna var opålitliga och bara skulle komma att sälja bort sin skog till baggbölarna och sedan supa upp pengarna. Det var den tidens anda och uppfattningar och reglementet skulle omfatta en tidsperiod om 49 år, för att sedan skulle skogsanslaget återgå till de privata.

Men fortfarande år 2014 är inte bara skogen satt under förmyndarförvaltning utan även jakt- och fiskrätterna, vilka aldrig ingick i lagskivningen, allt med Länsstyrelsens goda minne.

Organisationer som allmänningsstyrelserna besätts förr eller senare av gamla avdankade politiker som gjort ordförandeklubban till sitt vaneverktyg och dessa har rötterna förgrenade långt in i övriga samhällsadministrationen, varför lojala myndighetsrepresentanter lätt duperas att bara följa efter i tron att det någonstans finns legala skäl.

Är det inte dags att vi unisont reser oss och kräver vår rätt?

 

 

4 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    Det du skriver handlar helt enkelt om det som inom Kd kallas för subsidaritetsprincipen – att beslut ska fattas på lägsta effektiva nivå och att högre nivå har en stöttande funktion. Inte riktigt vad som gäller idag.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Max fredriksson !
      Subsidiaritetsprincipen är något alldeles märkligt hos ett värdekonservativt parti som Kristdemokraterna.
      På höger – vänsterskalan vill många placera KD till höger om nya moderaterna, men inom vissa fält ligger vi ju faktiskt till vänster om vänsterpartiet !?
      Inom anarkismen förordas upplösning av fasta beslutsstrukturer som riksdag, landsting och kommun.
      Anarkismens ideologi bygger just på att varje beslut fattas av bara dem frågan berör, alltså lite av samma grädde som subsidarietetstårtan bakas utav ! Beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå och utgå från de små nära relationerna på den lilla skalan, vilket givetvis även leder till att alla beslut ska byggas upp underifrån och uppåt, inte tvärtom som kollektivistiska lösningar så gärna gör.

      Så, ibland blir man rent förbluffad över hur inskränkta våra mediarepresentanter faktiskt är.
      Under kvällens partiledarutfrågning av Göran Hägglund ställdes han inför tre kontrollfrågor som skulle visa hur insatt han var, på sama sätt som man frågat andra partiledare. Skillnaden var bara att alla tre frågorna till Hägglund handlade om bibelcitat och varifrån i bibeln dessa härrörde ? Han höll visserligen masken, men kunde inte undslippa sig att han ”såg fram emot att höra samma frågor riktas till övriga partiledare.”
      Så infamt enfaldigt och fördomsfullt från ett pubic relationship mediabolag !
      Istället för att nyttja tiden till att tränga lite djupare i subsidiaritetsprincipen, blev det ett gammeldags husförhör av det hela !

      Men just den principen om att varje beslut ska tas på lägsta ändamålsenliga beslutsnivå, är en av de saker jag verkligen gillar med KD.
      En annan är förvaltarskapstanken, som vi inte behöver behandla här och nu.
      Men sedan finns det i sanningens namn även en del kvarlevor av gammal sängkammarpolitik, tots att partiet som enhet proklamerar att politiker inte ska blanda sig i människors privatliv eller lägga sig i de val individen faktiskt kan göra själv.
      Men utvecklingen inom partiet går helt uppenbart mot att alltmer ta sin tanke om subsidiarieteten på rellt allvar, varigenom politikernas klåfingrighet succesivt tenderar att försvinna ur bilden.

      När jag läser KD:s valmanifest för rikspolitiken finner jag till min glädje att vi inom VIlhelminaavdelningen åtminstone lyckats få genomslag på tre områden:
      Ja till nya kärn(kraft) energiverk (Thorium 90)
      Nej till alla varianter av bisfenoler i vissa produkter
      samt att medicinresterna i reningsverken börjar tas på allvar

      Partiet tycks vara tillräckligt intimt för att argument ensamma kan nå ända fram till partistyrelsen.
      Den 5 sep kommer två riksdagspolitiker upp och vi ska grilla dem lite beträffande vattenverksamhetsutredningen och behovet av en författningsdomstol, där vi kan mala ned gamla kolonialmaktslagar som fortfarande styr och ställer med våra inlandsbor.
      Har du tid och tillfälle vore jag glad för din medverkan?

  2. Östen Stenlund

    Hej Göran, Du beskriver här statens framfart i de norrländska skogarna och du har alldeles rätt. Jag vill bara citera vad advokat Ulf Brunfelter har skrivit.
    Citat: Att beslutsfattare på 1800-talet manipulerat jordeboksföringen på ett klandervärt sätt utgör missförhållanden, som måste kunna korrigeras i ett samhälle med normala rättsstatliga ambitioner. Det är för tilltron till vår samhällsordning således angeläget, att sådana historiska felgrepp nu blir föremål för rättslig prövning. Det kan aldrig vara försent att rätta till historiska misstag med så betänkliga konsekvenser, som drabbat landets fjällbefolkning. Slut citat.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen Stenlund !

      Nog är den en skam att Sverige fortfarande saknar möjligheter att få dessa gamla övergrepp prövade i domstol.
      Kina, Nordkorea och Bulgarien saknar liksom Sverige en författningsdomstol, men i övriga västdemokratier betraktas det som en självklarhet att vem som helst ska kunna få upprättelse, när den lagstiftande församlingen skapar lagar som kränker grundlagen i någon form,
      I en enpartistat är det inget märkligt att så sker, men samma sak uppstår i system med utpräglad koncensus i övergripande frågor.
      Konflikträdsla gynnar konformitet och leder förr eller senare till att det utbildas en styrande överklass mot vilken få eller inga enskilda ges möjlighet att få rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.