Den som är utan synd kastar första stenen

För den som läst in sig i sina religiösa skrifter på ett bokstavstroget sätt, kan det lätt tolkas som att alla former av sexuella anomalier utgör förkastliga handlingar inför gud.

Nu senast var det en representant för Kristdemokraterna i Bjurholm som torgförde att personer med någon av HBQT-läggningarna skulle leva i synd !

Det är ett märkligt uttalande på många sätt och för mig sin agnostiker framstår det extra märkligt, utifrån min begränsade kunskap om det bibliska innehållet, då jag vill minas att enligt samma lära vi alla dras med vad de troende kallar arvssynden ?

Jag vill minnas att samma lära i många aveenden tydligt talar om alla människors lika värde och att detta om och om igen uttrycks i olika bevingade uttalanden från den gudomliga förebilden.

”Du ser grandet i din nästas öga, men icke bjälken i ditt eget” är bara ett av dessa många uttryck.

En anledning till min tveksamhet mot grupperingar av typen religiösa församlingar är just olika former av intolerans. Tolerans är det svåraste jag vet och jag själv kämpar varje dag med att övertyga mig själv om att den ständigt uppdykande intoleransen inom mig är destruktiv och skadlig.

Frågan jag använder för att klarna min skalle är ”- På vilket sätt tar du personligen skada av det du irriterat dig på?”

Svaret bilr i de allra flesta fall att jag inte på något sätt skadas av att låta andra leva som de vill och följdaktligen inte har något med saken att göra.

Jag rekommenderar verkligen att den frågan tas in i omvärldstolkningen som även medlemmar i trossamfunden måste genomgå.

9 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    ”Arvssynden” är den synd som, enligt den kristna teologin, alla människor föds med – ingen människa är således utan skuld, och har därmed gjort sig förtjänt av evig bestraffning. Det är så att säga baslinjen, och alla andra synder läggs på den. Arvssynden har dock sonats genom att Gud – så att säga – har offrat sig själv (Sonen) till sig själv (Fadern+Den Helige Ande). Andra synder kräver dock förlåtelse, något som de flesta kristna tror sker med en sorts automatik när man erkänner Jesus som sin herre och frälsare, och ber denne om förlåtelse.

    Bibeln är dock rätt klar över att homosexualitet (och andra icke-normativa, icke-skadliga sexuella läggningar) är en mycket svår synd, vilket är själva grunden till problemet. Man kan dock delvis komma runt det genom att t.ex. poängtera att Jesus kärleksbudskap inkluderar alla människor, samt att alla människor har samma värde inför Gud. Alla låter sig dock inte övertygas av dylika teologiska spetsfundigheter, speciellt sådana som tar Lagen bokstavligt – och det finns många bibelord som de flesta kristna nog helst glömmer och/eller ignorerar, även sådana som sägs vara yttrade av Jesus själv.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan Rådström!
      Som jag har förstått saken är den bok vi kallar bibeln egentligen en samling skrifter som plockats ihop under tiden 900 f.kr till 300 e.kr och omfattar således sammantaget 1200 års tidsomfång.
      Själva ordet härstammar från grekiskans ”biblion” vilket närmast kan översättas till ”liten bok”.
      Biblion i sin tur härstammar ur ordet ”biblios” som syftar på srivmaterialet papyrus, vilket i sin tur är bildat ur Byblos, som den stad i Egyptien hette där papyrus utskeppades till Grekland !

      De båda delarna Gamla Testamentet och Nya Testamentet fick sina beteckningar ca 200 år e.kr. ur latinets ”testamentum” som både kan översättas till svenskans testamente eller ”förbund” (mellan människor och Gud).

      Gamla testamentet är den samling skrifter som judarna använder som rättesnöre och kan indelas i Kanoniska skrifter och Apokryfa skrifter. De kanoniska skrifterna återfinnes i alla biblar, medan de apokryfa av katolikerna kallas deuterokanoniska och står antingen i en grupp för sig eller saknas i de protestantiska biblarna.

      Det nya testamentet utgör en tilläggsdel som ingår i de kristnas biblarna och omfattar Evangelierna, Apostlagärningarna, Paulusbreven, Hebreerbrevet, De katolska breven och Uppenbarelseboken.
      Dessutom har genom historiens gång ett antal skrifter medtagits eller strukits ur den lista som blidat ”Böckernas bok” eller ”Den heliga skrift”.

      Vad jag vill visa är att Den bibel vi lärt känna som en enhet egenligen samlat kulturella uppfattningar under mycket lång tid och under skilda historiska epoker.
      Därur måste man inse att denna skriftsamling bäst utläses och tolkas utifrån varje delstyckes historiska kontext.
      Att ge sig till att försöka hitta diskripanser i uttolkningen är således ingen stor sportslig prestation.
      Tvivelsutan finns dock mycket mänsklig livserfarenhet samlad där, för den som inser att nu döda föregångare hade historier att berätta, historier som fortfarande gäller och är gångbara i vår mellanmänskliga samvaro.
      Mer än så tycker jag mig inte kunna dra säkra slutsatser om.

      Den samlade värdegrunden som emanerar ur den samling skrifter vi idag kallar bibeln, är dock den plattform för västerländsk samhällsbildning och som dyker upp i olika skepnader och tolkningar i alla konstitutionella demokratier.
      Det är ett kulturarv att ta på fullaste allvar.

      Likväl är det märkligt att det ständigt dyker upp individer, som anser sig mycket mer fromma än vad jag som agnostiker någonsin kan bli, men ändå inte tagit till sig essensen av den skrift man säker sig ha som riktlinje för hur man lever sitt liv !

      • Stefan Rådström

        Religionsvetenskapligt är det ungefär så som du beskriver det. En djupt troende ser det dock inte på riktigt samma sätt. Denne vet visserligen att Bibeln självklart inte är ett enda autonomt verk, utan att det är en samling av 66 olika böcker skrivna under en enorm tidsrymd av olika väsensskilda författare. Trots detta hävdas att alla dessa texter skrivits oberoende av varandra, med häpnadsväckande ömsesidig överensstämmelse, och utan några som helst motsägelser. Vartenda ord i Bibeln anses vara utvalda av Gud, och har samma auktoritet som om Gud själv personligen skulle uttalat dem.

        Detta är självfallet en illusion, men en mäktig sådan som överskuggar allt. Det är inte helt lätt att förstå hur man kan få detta att gå ihop, men det kan förklara att vissa individer som anser sig följa sin Bibel till punkt och pricka så totalt kan missa det genuint allmänmänskliga budskapet.

        Det som kännetecknar den västerländska kulturen är värden som rationalism, universalism, och självkritik. I synnerhet det förstnämnda är inte direkt något man förknippar med det kristna arvet, utan snarare något som har sitt ursprung i det antika Grekland för att senare återuppväckas och fulländas genom Upplysningen.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Och det är i vår kultur adderat och inkluderat i det vi allmänt kallar vår värdegrund !
          Det visar med all önskvärd tydlighet hur dynamisk vår uppfattning om rätt och fel kan vara och är.
          Man kan faktiskt gå så långt att man kan påstå att det går att fostra en människa till att ha vilken värdegrund som helst.
          ISIS framfart i Irak ger oss en liten hint om just detta, men historien har sett betydligt värre hänsynslöshet.
          Religionskrigen i all ära, men kommunismens samlade terror mot mänskligheten övertrumfar allt annat sammanräknat.
          Mao, Stalin och Pol-Pot utmärker sig genom deras ideologiskt grundade brutalitet mot den egna befolkningen, vilket för mig ter sig än mer makabert än när motståndare slaktas genom besinningslös tortyr.

          Men tro måste ju var och en få göra efter sin egen pipa.
          Där delar jag din reaktion över det märkliga sambandet, att det just är bland de som kallar sig fromma som de värsta exemplen motsatsen till den omhuldade kristna toleransen visar sig !
          Intoleranta är vi nog innerst inne lite till mans, men varför kan folk inte avhålla sig från att lägga sig i sådant som inte angår dem själva ?
          Att man värnar barnens och omyndigas rätt har jag full förståelse för och gillar i stort, men vuxna myndiga individer måste väl för tusan hakar ha rätt att välja sina partners precis som de vill utan att någon ska stå där med pekpinnen i handen som en social fröken prusseluska !

          • Stefan Rådström

            Man kan naturligtvis fundera kring ifall det är den kommunistiska ideologin eller individerna Stalins, Maos, och Pol-Pots personligheter som ligger bakom huvudparten av det förra århundradets stora mänskliga katastrofer (skulle t.ex. det förra århundradets dödstal blivit lika förfärande ifall dessa individer inte hade existerat eller hade förhindrats att nå maktpositioner i sina kommunistiska partier), men detta kontrafaktiska spekulerande är nog utanför ämnet.

            I övrigt kan jag konstatera att jag håller med i det du skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.