Vad avgör väljarens val ?

Den demokratiska tanken bakom vår representativa demokrati torde väl ha varit att man ska fråga och lyssna på de olika kandidaterna, samtidigt som man värderar deras respektive partiers åtgärdsprogram och valmanifest.

Sedan gäller det att följa upp respektive partiers agerande under de senaste åren och försöka bedöma hur väl deras viljeyttringar motsvarar vad de verkligen också ansträngt sig för att få genomfört.

Sammanlagt blir det en mycket grannlaga uppgift för varje seriös väljare och tveksamhet och ambivalens borde nog betraktas som ett friskhetstecken, som tyder på att man tagit sin egen uppgift som väljare på allvar.

Ovanpå detta ska man dessutom orka värja sig mot den strida ström av falska tillvitelser och svart propaganda som sprids av mindre noggräknade deltagare och tillskyndare.

Sammantaget kan man fråga sig hur den enskilde väljaren rimligen ska kunna ta sig igenom allt och kunna känna sig tillfreds med att man valt rätt ?

 

Men så finns det sådana som gör det enkelt för sig !

Sådana som hanterar det poltiska vägvalet på samma sätt som vilken idrotts- eller sporttävling som helst. Jag talar om de som sätter sig framför TV:ns valdebatter med en öl i handen och avgör vilken som ”vann” och låter det styra hur man väljer politik.

Den och den ”sopade banan” eller ”läxade upp” den eller de andra, är uttryck som jag personligen har svårt att inkludera i en seriös beslutsprocess.

En och annan journalist kanske nu känner sig träffad och det må så vara, men det kanske inte vore helt fel att åtminstone dessa lärde sig skilja saken från personen i sammanhanget ?

Hur ofta har inte historien visat vad alla dessa ”starke man”- karaktärer med välsmort munläder kan ställa till med ? Psykopater har ofta en överlägsen förmåga att smälta in i vilken miljö som helst och säga precis det man hoppas få höra.

Ibland undrar man om inte demokratin skulle må bättre av att rentav alla som ville vara med och rösta även skulle avkrävas ett litet kunskapstest som avgjorde vilken röststyrka valsedeln skulle tilldelas?

Men det skulle väl skapa ett elitsamhälle där kunskap prioriterades före verbal uttrycksstyrka och hur skulle det se ut ?

2 kommentarer

  1. Hobby Writer

    Hej Göran! Jag hade själv tänkt skriva lite om det, men nu behöver jag inte när du tar upp det. Just detta: ”Han vann eller hon förlorade” av bedömningar i olika debatter. För mig handlar det inte om en tävling, jag försöker lyssna till vad som sägs och ta åt mig av det. Jag märker dock ideologiska skillnader om vi nu tar den senaste debatten mellan Reinfeldt-Löfven. I Expressen står det, Reinfeldt var vinnaren, i Aftonbladet det motsatta att Löfven var vinnaren.

    Jag tycker också man inriktar sig mer på personerna i fråga hur de uppträder och gör en politisk bedömning utefter det. Många kända politiker skriver: xxx vann duellen, på vad?

    Stämmer det att det är så du också tänker eller vill framföra?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor Abrahamsson !
      Jag tycker precis så som du beskriver det.
      Det blir rent infantilt i mina öron, när man försöker göra meningsutbyten till någon slags brottningsmatch.
      Istället önskar jag att man betygsatte varje argument för sig, utan att blanda ihop det med personens uttrycksförmåga.
      Att rappa till med klatschiga slagdängor och vara rapp i käften har väldigt lite med hur den följande mandatperiodens praktiska politik kommer att utformas och genomföras.

      Vidare tycker jag att den tredje statsmaktens representanter i stort missköter sin granskningsuppgift och ägnar sig för mycket åt att ”klämma åt” enskilda politiker.
      Aftonbladet och Expressen är de värsta exemplen på osaklighet, men tyvärr tycks de tjäna som riktmärke även för andra mer lokala mediarepresentanter.
      Det blir så lätt för politiker att smyga undan de svåra frågorna när reportrar och journalister har så låga allmänkunskaper och låter sig luras ut på ytlighetens altare.

      Kunskap håller på att bli en bristvara lite varstans i vårt samhälle.
      Parat med ren och skär inkompetens blir den granskning som ska sätta press på politikerna till en soppa av oviktig nonsensinfo.

      Att sedan enskilda väljare har blivit för lata att läsa in sig på vad de olika aktörerna står för och istället fångas av skådespelet gör i sig inte demokratin starkare. Tendensen blir att till varje pris hålla fast vid en förutbestämd bild av det man tidigare stött som varande det oantastligt perfekta valet.
      Men så finns det de som tänker själva och drar slutsatser utifrån vad de ser och hör och själva gör en del av det jobb de avlönade mediafolket skulle gjort.
      Och det blir de som avgör valet !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.