Hela historien

Miljöinister Lena Ek (C) insåg att Sverige inte kan ha en hel bransch miljöpåverkande exploatörer som står utanför all miljölagstiftning, så hon beordrade fram en utredning som fick namnet ”vattenverksamhetsutredningen”.

Direktivet till denna var att ge förslag på hur (inte om) vattenenergiverken ska kunna uppgraderas till att bli godkända enligt 1999 års Miljöbalk (MB).

Henrik Löv fick som f.d. rådman i Sveas hovrätt uppdraget att leda utredningen.

Hösten 2013 avlämnades första delbetänkandet och under julen/nyåret författade jag ett remissyttrande som godkändes av både ÅFF:s  och Model Forest styrelse.

Under utredningsarbetet visade energibolagen sin vanliga omedgörliga inställning och vägrade medverka till en enda procents spillvatten förbi dammarna och till sist ledsnade utredarna på att försöka finna kompromisser, varför förslaget innebär att man återkallar givna regleringstillstånd och erbjuder energibolagen att under en dispensperiod söka nya tillstånd, som då kommer att prövas mot MB istället för mot de 100 år gamla vattenlagarna.

Så kom då Almedalsveckan där Mats Odell (KD) gick ut som partiets talesperson i energipolitiska frågor och totalt förkastade utredningen ! Motiveringen var det vanliga dravlet som intresseföreningen Svensk energi brukar framföra, trots att motbevisande fakta gång på gång framförts.  Han kan således inte skylla på okunnighet utan valde helt enkelt att sälla sig till samma omedgörliga ståndpunkt som bolagens företrädare !

Ronny och jag tillskrev på vår riksdagsman Anders Sällström och meddelade att vi och många av våra partikollegor i Vilhelminas lokalavdelning inte kunde acceptera agerandet, varvid ombudsman Hans-Inge Smetana och Anders Sällström såsom distriksordförande lovade att vi skulle få träffa honom tillsammans med landsbygds. och miljöpolitiska talespersonen Inrene Oskarsson under hösten inna valet.

Mötet som skulle äga rum i Vilhelmina den 5 dennes ankom på mig och Ronny att arrandera upplägget för.  Jag kontaktade ett antal sakkunniga och till sist blev det dsiputerande Jani Ahonen från Umeå univeristet och Mikael Strömberg som lett utredningarna om restaureringskarteringen av Ångermanälvens delsträckor, som skulle hjälpa mig att presentera de viktigaste fakta som Mats Odell (Kd) utelämnat i sitt ställningstagande.

Jani och Micke genomförde sina respektive delar med bravur och till detta kompletterade jag efter bästa förmåga.

Vi passade även på att lyfta en del grava orättvisor som blivit följden av aningslös och oansvarig lagstiftning från tidigare regeringar och som drabbat Norrlands fjällbefolkning på ett sätt vi anser strida mot grundlagsskyddade äganderätten. Fakta och konsekvenser belystes på ett utomordentligt sätt av två av våra nya medlemmar i (KD), nämligen Östen Stenlund och Kenneth Andersson.

Reaktionerna på vårt miniseminariuem blev precis vad vi hoppats på och hur de båda KD-riksdagspersonerna reagerat kan du läsa om på Ronny Thellbros blogg  ”KD för RÄtt och Miljö”

Uppenbarligen finns det åtminstone två riksdagspersoner som kan ta till sig fakta och kunskap !

Nu har vi åtminstone 3 personer i KD:s partistyrelse som fått insikterna om vad den omhuldade ”vattenkraften” medför för miljökonsekvenser. Ett steg till är taget mot att återskapa ursprungliga ekosystemen och livet i Ångermanälven !

Tack Jani

Tack MIcke

Tack Östen

Tack Kenneth

Du kan även läsa vad sveriges största fritidsorganisation – sportfiskarna står  i frågan här liksom tidningen Fiskejournalens redaktion här

3 kommentarer

  1. Ronny Thellbro

    Det är mycket glädjande att saklig information påverkar för Rätt och Miljö i vår naturresursrika region. Att vi har en antal mycket pålästa medlemmar bådar gott. Att vi dessutom har goda relationer med kunniga personer gör hela opinionsarbetet så mycket lättare.
    I paritet med det allra senaste epitet på ett framgångsparti, ”manligt ryggdunkar parti”, så säger jag: tack för dina insatser i de nämnda områden vi avhandlade häromsistens.

  2. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Och som på beställning gick nu ikväll Anders Sällström fram i SVT P1:s politiska debatt ledda av Sverker Olofsson, med att uppmana till enighet för att stödja fria vandringsvägar för fisk i våra reglerade älvar !
    Tack Anders Sällström !
    Lyssnar du noga hör du nog hur vi jublar i Vilhelmina m.fl. ställen längs Ångermanälven !
    (Och annorstädes)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.